Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      14:09
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Alergia la lapte – tratament şi prevenţie

Alergia la lapte – tratament şi prevenţie

22 iunie 2015    

Alergia la lapte este una dintre cele mai dificile tipuri de alergii care apare în rândul copiilor, mai ales când este vorba despre un nou-născut a cărui alimentaţie este bazată exclusiv pe lapte, fie el lapte matern, fie lapte praf sau lapte de vacă.

Alergia la lapte este cea mai întâlnită alergie a copilăriei. Deşi laptele de vacă este cel care provoacă majoritatea cazurilor de alergie şi alte tipuri de lapte precum cel de oaie, de capră sau de bivoliţă pot provoca o reacţie alergică. De cele mai multe ori, copiii care sunt alergici la laptele de vacă sunt alergici şi la laptele de soia.

Alergia la lapte - simptome

Alergia la lapte apare într-un interval de câteva minute, până la maxim o oră după consumarea laptelui.

Semnele şi simptomele alergiei la lapte variază de la minore la severe şi includ respiraţia şuierătoare, vomă, apariţia eczemelor şi a altor probleme digestive.

Simptomele alergiei la lapte care apar imediat după consumul acestui aliment includ: apariţia unei eczeme la nivelul corpului, respiraţia şuierătoare şi starea de vomă. Alte simptome care apar în timp sunt: fecalele lipsite de consistenţă, care pot fi însoţite de sânge, diareea, crampele abdominale, tusea, rinoreea, lăcrimarea ochilor, iritaţia pielii, mai ales în jurul gurii şi apariţia colicilor.

Alergie la lapte vs. Intoleranţă la lapte

Este important să se poată face diferenţierea între alergia la lapte de intoleranţa la proteinele din lapte sau de intoleranţa la lactoză. Spre deosebire de alergia la lapte, intoleranţa nu implică sistemul imunitar. Intoleranţa la lapte provoacă diverse simptome şi necesită diferite tratamente, altele decât cele necesare în alergia la lapte. Principalele simptome ale intoleranţei la proteina din lapte sau la lactoză includ apariţia problemelor digestive precum balonarea, flatulenţa frecventă şi diareea după consumul de lapte şi produse din lapte.

Tratamentul alergiei la lapte

Tratamentul alergiei la lapte este acordat de medicul specialist. 

Alergia la lapte – mijloace de prevenţie

1. Alergia la lapte poate fi prevenită, în primul rând, prin eliminarea produselor care au în compoziţia lor lapte şi prin citirea cu atenţie a listei de ingrediente înainte de a cumpăra un anumit produs alimentar.
2. Unele studii sugerează faptul că alăptarea în timpul primelor patru luni din viaţa bebeluşului, în locul administrării de lapte formulă pe bază de lapte de vacă, poate preveni apariţia alergiei la lapte.
3. La copiii alergici la lapte, alăptarea şi folosirea formulelor hipoalergenice pot preveni reacţiile alergice.
4. Alăptarea este cea mai importantă sursă de nutrienţi pentru copil. Experţii recomandă astfel alăptarea timp de patru-şase luni. Medicii pot, de asemenea, să recomande eliminarea laptelui de vacă din alimentaţia mamei în timpul perioadei de alăptare.
5. Formulele hipoalergenice sunt produse prin folosirea de enzime pentru distrugerea proteinelor din lapte. Unele formule hipoalergenice nu au la bază laptele însă conţin aminoacizi.

Vezi şi: Alergia provocată de lapte la bebeluşi