Info SănătateaTV.ro: Beneficiile consumului zilnic de iaurt in controlul greutatii corporale MS: 21 de noi medicamente din arii ce vizeaza oncologia, neurologia, cardiologia si pneumologia vor fi disponibile pacientilor Infectiile asociate asistentei medicale si vaccinarea, pe agenda Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie Ziua Mondiala a Osteoporozei, marcata in fiecare an in data de 20 octombrie Studiu: 75% dintre romani sunt preocupati de sanatate, insa 48% cauta sa aiba un stil de viata sanatos Sectia de Neonatologie din Maternitatea Cantacuzino a primit, prin donatie, un ventilator de suport respirator OMS: Vaccinarea, cea mai eficienta metoda de preventie impotriva gripei de sezon Beneficiile consumului zilnic de iaurt in controlul greutatii corporale MS: 21 de noi medicamente din arii ce vizeaza oncologia, neurologia, cardiologia si pneumologia vor fi disponibile pacientilor Infectiile asociate asistentei medicale si vaccinarea, pe agenda Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie Ziua Mondiala a Osteoporozei, marcata in fiecare an in data de 20 octombrie Studiu: 75% dintre romani sunt preocupati de sanatate, insa 48% cauta sa aiba un stil de viata sanatos Sectia de Neonatologie din Maternitatea Cantacuzino a primit, prin donatie, un ventilator de suport respirator OMS: Vaccinarea, cea mai eficienta metoda de preventie impotriva gripei de sezon Beneficiile consumului zilnic de iaurt in controlul greutatii corporale MS: 21 de noi medicamente din arii ce vizeaza oncologia, neurologia, cardiologia si pneumologia vor fi disponibile pacientilor Infectiile asociate asistentei medicale si vaccinarea, pe agenda Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie Ziua Mondiala a Osteoporozei, marcata in fiecare an in data de 20 octombrie Studiu: 75% dintre romani sunt preocupati de sanatate, insa 48% cauta sa aiba un stil de viata sanatos Sectia de Neonatologie din Maternitatea Cantacuzino a primit, prin donatie, un ventilator de suport respirator OMS: Vaccinarea, cea mai eficienta metoda de preventie impotriva gripei de sezon
Joi, 20 oct 2016      22:37
Alergia la polen – diagnostic şi tratament

Alergia la polen – diagnostic şi tratament

22 iunie 2015    

Strănutul, tusea, senzaţia de mâncărime a nasului şi ochilor, rinoreea, lăcrimarea ochilor sunt simptome pe care milioane de oameni le experimentează, fără a cunoaşte cauzele apariţiei lor. Potrivit medicuilor alergologi, aceste simptome încep să apară atunci când polenul începe să zboare în aer.

În fiecare primăvară, vară şi toamnă mici particule de polen sunt eliberate de copaci, iarbă şi flori. Acest mici particule, sunt purtate de curenţii de aer iritându-ne nasul, gâtul şi ochii.

Alergia la polen este reacţia organismului în faţa particulelor mici de polen care circulă prin aer. Această alergie la polen mai este cunoscută sub denumirea de rinită alergică sezonieră.

Alergia la polen este adesea confundată cu o răceală de vară, însă adesea această “răceală” tinde să se extindă pe o perioadă mare de timp. Sfatul medicului este însă, ca pentru orice afecţiune respiratorie care durează mai mult de una-două săptămâni, să se apeleze la un consult medical de specialitate.

Alergia la polen poate fi diagnosticată de către medicul alergolog prin teste cutanate şi teste de sânge.

Rinita alergică diagnosticată prin teste de sânge

Pentru a descoperi care tipuri de polen sunt responsabile de apariţia rinitei alergice, este recomandat să se facă un test sangvin, folosindu-se mai multe tipuri de polen specifice zonei în care persoana respectivă locuieşte. Un extract diluat din fiecare tip de polen este aplicat printr-o înţepătură subcutanat pe braţul sau spatele pacientului. Reacţia cutanată la testul sangvin oferă alergologului indicii referitoare la alergia pacientului. O persoană alergică va prezenta, în locul unde alergenul a fost injectat, o înroşire şi o tumefiere a pielii.

Rinita alergică diagnosticată prin teste cutanate

Rinita alergică poate fi diagnosticată prin teste cutanate în cazul pacienţilor care nu suferă de anumite afecţiuni ale epidermei. Testele cutanate pot consta în aplicarea alergenului direct pe piele, aplicarea alergenului subcutanat sau aplicarea unui plasture care conţine alergenul respectiv pe piele timp de una-trei zile.

Tratamentul alergiei la polen

Alergia la polen poate fi tratată de către medicul alergolog după un diagnostic documentat prin efectuarea testelor. 

Vezi şi: Alergia la polen - Simptome, tratament şi prevenţie

 

Societatea Romana de microbiologie