Info SănătateaTV.ro: Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018
Marţi, 24 apr 2018      08:33
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Alergia la praf – diagnostic şi tratament

Alergia la praf – diagnostic şi tratament

22 iunie 2015    

În momentul în care strănutul, senzaţia de lipsă de aer, rinoreea şi problemele de respiraţie persistă, înseamnă că există o reacţie alergică la praf.

Alergia la praf nu presupune alergia la praful în sine ci la elementele conţinute de acesta, un amestec de: mătreaţă umană, animală şi resturi animaliere. Cu toate acestea, cea mai frecventă alergie la praf este cea cauzată de un microorganism ce se găseşte în toate casele oamenilor. Acest microorganism declanşator a alergiei la praf se găseşte în covoare, în saltele şi în mobila tapiţată, el prosperând în mediile umede şi călduroase.

Alergia la praf poate fi identificată de către medicul alergolog prin analizarea simptomelor, examinarea nasului şi studierea răspunsurilor pe care pacientul i le oferă la anumite întrebări.

Alergia la praf – Metode de diagnostic

Alergia la praf este diagnosticată în urma efectuării mai multor teste:

1. Medicul alergolog va urmări căptuşeala căilor nazale. Dacă această căptuşeală a foselor nazale este inflamată şi are o culoare palidă albăstruie, acesta este un semn al prezenţei alergiei la praf.
2. Dacă pacientul afirmă că simptomele se agravează în timpul somnului sau în timpul curăţeniei, acesta este un alt semn al prezenţei alergiei la praf.
3. Dacă pacientul are un animal de casă – o altă sursă de alergii, atunci părul acestuia poate reprezenta o sursă de alergie.
4. Testul alergologic cutanat este indicat de medic pentru a se stabili cu certitudine care sunt acele elemente la care suntem alergici. Testul constă în amplasarea unei mici picături dintr-o substanţă alergenică, pe suprafaţa pielii şi verificarea reacţiei. Dacă, după 15 minute, pielea în locul respectiv se înroşeşte, apar broboniţe sau se umflă, rezultatul este pozitiv, iar persoana respectivă este alergică la produsul amplasat pe piele.
5. Testul alergologic sangvin este indicat atunci când testul cutanat nu poate fi realizat ca urmare a prezenţei unei afecţiuni dermatologice la nivelul pielii pacientului. Acest test constă în introducerea subcutanat a unei substanţe cu potenţial alergologic.
6. Alergia la praf mai poate fi depistată şi în urma realizării unui control al activităţii pulmonare. Acesta va verifica respiraţia pacientului şi felul în care acesta respiră. În cazul persoanelor cu astm, medicul alergolog va folosi un spirometru, pentru indicarea funcţionării pulmonare, pe baza măsurării aerului expirat din plămâni.

Alergia la praf - Tratament

Tratamentul alergiei la praf se realizează, în primul rând, prin evitarea alergenilor – a microorganismelor din casă. Însă acest lucru nu se poate face complet astfel că tratamentul alergiei la praf trebuie să includă şi medicaţie pentru controlarea simptomelor specifice. Tratamentul alergiei la praf se va recomanda numai de către medicul specialist, după o diagnosticare riguroasă şi documentată prin analizele efectuate.