Info SănătateaTV.ro: Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      08:29
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Alergia - Un pericol greu de identificat

Alergia - Un pericol greu de identificat

13 iulie 2015    
Alergia este o afecţiune din ce în ce mai des întâlnită în ziua de astăzi.
 
Reacţia alergică se manifestă prin usturimea ochilor, rinoree, strănut etc. Pentru a trata alergia trebuie mai întâi să vă faceţi testele cutanate, pentru a afla la ce sunteţi alergici.
 
Alergenul este un antigen care produce reacţii alergice.
Majoritatea alergenelor sunt proteine, frecvent cu lanţuri laterale glucidice (glico-proteine), dar, mai rar, sunt alergene glucidele pure, substanţele chimice cu moleculă mică (izocianaţi, anhidride sau formaldehidă), precum şi unele metale (de exemplu crom şi nichel).
 

Alergenele sunt conţinute şi vehiculate de diverşi factori din mediul extern

Factorii fizici, chimici, biologici sunt cei mai incriminaţi în apariţia alergiilor, surse de alergeni.
 Astfel factorii fizici, precum căldura sau frigul - crioalergene, pot produce alergii pentru anumite persoane. 
 
Factorii chimici, precum substanţele chimice, substanţele folosite în industria alimentară, medicamentele, produsele cosmetice, veninuri de animale şi insecte, latex pot reprezenta alergeni pentru producerea alergiilor.
 
Factorii biologici, precum bacteriile, virusurile, paraziţii, toxinele microbiene, insecte, polenul, fructele (frecvent căpşuni, zmeură, piersici, kiwi, ananas, etc.), praful, fulgii, părul şi scuamele de animale - păr, blană, pene, puf, seruri heterologe, vaccinuri pot fi cauze alergiilor.
 
Praful de casă, de stradă, mucegaiul, polenul, fumul de ţigară, medicamentele pot sta la baza declanşării unei reacţii alergice. Factorii poluanţi care irită căile respiratorii: aburul, detergenţii parfumaţi puternic, praful, fumul de ţigară, deodorantele cu mirosuri puternice, frigul şi umezeala sunt alte pericole care pândesc după colţ. Persoanele predispuse la alergii ar trebui să locuiască într-o cameră bine aerisită, însorită, cu puţine lucruri în ea. Netratate la timp, aceste alergii pot determina crize de astm bronşic cu dispnee şi edeme.
 
 

Alergie sau intoleranţă?

 
Mulţi oameni se descriu ca fiind "alergici", însa adevaratele alergii, din fericire sunt încă foarte rare.
 
Din păcate, distincţia dintre alergie şi intoleranţă nu este foarte clară nici în tratatele de specialitate, media sau terapiile alternative.
 
Termenul "alergie alimentară" este folosit deseori pentru a include orice tip de sensibilitate sau intoleranţă, însă există anumite diferenţieri.
 

Alergiile pot pune în pericol viaţa

 
Adevaratele alergii pot pune în pericol viaţa. Sistemul imunitar identifică o substanţă care în mod normal este inofensivă ca pe o ameninţare şi lansează un contra-atac imediat cum aceasta intră în contact cu organismul. Simptomele evolueaza rapid (de obicei în decursul a câteva minute, dar, uneori poate dura o oră) şi includ înroşire, usturime şi uneori umflarea buzelor, a gurii şi gâtului, deficienţă respiratorie şi uneori vomă.
 
Poate să apară şi urticaria, iar, din cauza scăderii dramatice a presiunii sângelui, pacientul poate intra în colaps. Acest colaps este cunoscut sub denumirea de şoc anafilactic, iar în acest caz, prezenţa cadrelor medicale specializate este imperativă.
 
Cei care au astfel de alergii trebuie sa fie conştienti de gravitatea lor şi să încerce să evite agenţii alergogeni. Cele mai cunoscute alergii alimentare sunt provocate de alune, scoici, peşte, ouă. Dar să nu uităm şi reacţiile alergice foarte violente provocate de înţepăturile de insecte.
 

Intoleranţa alimentară – cu mult mai întâlnită decât alergiile

 
Intoleranţa alimentară (sau sensibilitatea) poate produce o paletă largă de simptome de la cele mai blânde până la unele mai severe şi, cu toate că acestea sunt supărătoare, nu pun în pericol viaţa. Intoleranţa alimentară încă este un subiect controversat iar diagnosticul şi cauzele nu sunt atât de bine stabilite sau inţelese ca în cazul alergiilor.
 
Spre deosebire de alergii, se pare că exista mai mulţi factori ce cauzează intoleranţa şi, se prea poate să fie chiar o combinaţie de factori cauzatori.
Se poate ca nu alimentul în sine să fie cauza intoleranţei ci alţi factori precum poluarea, polenul, substanţele chimice, animalele, praful sau mucegaiul pot, de asemenea, sa fie la originea simptomelor neplăcute.