Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      15:51
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Anafilaxia

Anafilaxia

28 iulie 2015    
Anafilaxia reprezintă un tip de reacţie alergică severă, care poate deveni chiar fatală pentru persoana afectată. Anafilaxia apare atunci când un alergen reacţionează la contactul cu sistemul imunitar.
Anafilaxia se instalează într-un timp foarte scurt, secunde sau minute, după contactul cu un alergen. Aşadar, intervenţia medicală de urgenţă este o necesitate.

Şocul anafilactic - Cauze

Anafilaxia apare de cele mai multe ori din cauza înţepăturilor de insecte, a injecţiilor împotriva alergiilor, a unor alimente cum ar fi ouăle sau nucile. Atenţie şi la medicamente.
 
O serie dintre ele pot duce la un şoc anafilactic. Penicilina, insulina, vaccinurile şi alte medicamente analgezice şi antiinflamatorii pot duce la anafilaxie. Cei predispuşi la alergii sezoniere, persoanele cu astm sau care prezintă eczeme au şanse mai mari să intre într-un şoc anafilactic.

Anafilaxia - Simptome

Este foarte important ca în momentul în care prezentaţi simptome ale anafilaxiei să sunaţi de urgenţă la serviciul de ambulanţă. Orice moment de ezitare vă poate costa viaţa. Iată şi simptomele şocului anafilactic.
Umflarea feţei sau a gâtului, dureri de cap sau toracice, transpiraţie abundentă, stare de ameţeală şi de leşin, convulsii, dificultăţi majore de respiraţie, greaţă urmată de vărsături, scăderea tensiunii arteriale.
Atenţie la anafilaxia bifazică! Aceasta apare după 8-72 de ore de la prima criză şi până acum cauza anafilaxiei bifazice nu este determinată.
Cel mai grav rezultat al unei crize de anafilaxie, moartea, este cauzat de un colaps cardiovascular sau de imposibilitatea de a respira, în urma umflării gâtului.

Şocul anafilactic - Tratament

Şocul anafilactic reprezintă o urgenţă medicală, care trebuie tratată cu foarte mare atenţie. Şi asta pentru că anumite tratamente de urgenţă pot agrava starea pacientului.
 
Primul pas pe care trebuie să-l faceţi după ce a-ţi intrat în şoc anafilactic este să sunaţi la ambulanţă. Până la venirea echipajului vă puteţi administra o injecţie de epinefrină, dacă aceasta v-a fost recomandată de medicul dumneavoastră.
 
După doza de epinefrină, este recomandat să vă aşezaţi şi să ridicaţi picioarele în sus, măsură necesară pentru ca tensiunea arterială să nu scadă şi mai mult.
La sosirea ambulanţei, medicul poate decide creşterea dozei de epinefrină. Atenţie însă la efectele secundare! Epinefrina este contraindicată la cardiaci, persoane în vârstă şi la femeile gravide. Imediat după ce v-aţi revenit veţi fi transportat la spital pentru 72 de ore. Supravegherea medicală este necesară pentru a preveni anafilaxia bifazică.

Şocul anafilactic - Prevenţie

Pentru a nu ajunge într-o situaţie în care viaţa să vă fie pusă în pericol este important să nu ignoraţi alergiile de care suferiţi.
Trebuie să cunoaşteţi tipul de alergie pe care îl aveţi, ce măsuri urgente trebuie luate în cazul unui şoc anafilactic şi cum să vă feriţi de substanţele la care sunteţi alergic.
Atenţie! În aproape 20% dintre cazuri apare anafilaxia idiopatică. În cazul acestui tip de anafilaxie, nu se cunoaşte până acum cauza apariţiei.