Info SănătateaTV.ro: Nivelul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pastrat printr-o ordonanta de urgenta Sondaj: Unul din doi romani care au dureri de spate nu merg la doctor din cauza lipsei de timp sau a banilor Nivelul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pastrat printr-o ordonanta de urgenta Sondaj: Unul din doi romani care au dureri de spate nu merg la doctor din cauza lipsei de timp sau a banilor Nivelul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pastrat printr-o ordonanta de urgenta Sondaj: Unul din doi romani care au dureri de spate nu merg la doctor din cauza lipsei de timp sau a banilor
Luni, 26 feb 2018      01:22
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Aspergiloza bronhopulmonara alergica

Aspergiloza bronhopulmonara alergica

24 iunie 2015    
Aspergiloza bronhopulmonară alergică este o reacţie de hipersensibilitate de tip III a organismului la colonizarea arborelui traheobronşic de către Aspergillus fumigatus.
 
Aspergiloza bronhopulmonară alergică este alături de aspergiloza pulmonară cronică necrotizantă, aaspergilomul şi aspergiloza invazivă una dintre infecţiile cauzate de fungii din genul Aspergillus la oameni.
 
Aspergillus este un fung ce poate fi prezent şi în sputa indivizilor sănătoşi şi poate popula cavitatea bucală fără să producă infecţie şi boală. În anumite condiţii însă capătă anumite caracteristici ce îi permit să invadeze structurile subiacente şi să pătrundă în torentul sangvin şi să determine diseminări la distanţă de focarul infecţios iniţial.
 
Aspergiloza bronhopulmonară alergică se dezvoltă atunci când pacientul inhalează sporii de Aspergillus fumigatus, cel mai saprofit şi ubicuu fung.

Aspergiloza bronhopulmonară alergică - Incidenţa 
 
 Se pare că bărbaţii sunt mai frecvent afectaţi de aspergiloza bronhopulmonară alergică. Infecţia are caracter oportunist (apare în special când sistemul imun al gazdei este afectat) şi din acest motiv este mai frecventă la pacienţii diagnosticaţi cu infecţie HIV/SIDA. Aproximativ 12% dintre pacienţii aflaţi în stadiul terminal al infecţiei HIV sunt afectaţi de această boală. De asemenea, aspergiloza bronhopulmonară alergică afecteaza cel mai frecvent adulţii astmatici.
 
Mortalitatea asociată acestei afecţiuni depinde foarte mult de tipul particular al bolii, de promptitudinea tratamentului şi de terenul imun al gazdei. În unele cazuri se poate rezolva spontan, însă există pericolul de cronicizare, iar când se complică cu hemoptizie semnificativă, poate pune în pericol viaţa pacientului.
 
Cum apare aspergiloza bronhopulmonară alergică?
 
În primă fază a acestei patologii resporatorii se află precipitarea anticorpilor ce va determina eliberarea consecutivă de imunoglobuline, respectiv IgE şi IgG. Aceste complexe imune şi de celule inflamatorii se depun în mucoasa bronşică. În timp, depozitele produc necroză tisulară, dar şi infiltrat eozinofilic, cu apariţia reacţiei de hipersensibilitate de tipul III. Astfel se realizează afectarea pereţilor bronşici şi se constituie bronşiectaziilor, leziunile ireversibile ale bronşiilor. 
 
 
Simptomele aspergilozei bronhopulmonare alergice sunt diverse
 
Simptomele aspergilozei bronhopulmonare alergice cuprind febra şi infiltratele pulmonare, tusea, sputa mucoasă, hemoptizia, drenajul purulent al sinusurilor în cazul asocierii cu sinuzita cronică, sensibilitatea locala, ulceraţiile nazale sau orale sau necroza septului nazal. 
 
 
 Aspergiloza bronhopulmonară alergică - Diagnostic
 
Pentru un diagnostic complet şi corect al aspergilozei bronhopulmonare alergice trebuie efectuate teste de sânge (evidenţierea eozinofiliei, dar şi a altor parametrii sangvini), teste alergice(dozarea Ig M, Ig E, Ig G, complexe imune), analize imagistice – radiografii X. Pentru funcţie respiratorie e utilă o spirometrie, iar pentru evidenţierea fungului analiza sputei e recomandată. 
 
Aspergiloza bronhopulmonară alergică - Tratament
 
Tratamentul aspergilozei bronhopulmonare alergice se va recomanda numai după consultarea unui medic specialist, iar acesta va recomanda tratamentul medicamentos sau, în cazul în care acesta e ineficient sau apar hemoptizii recurente, a tratamentului chirurgical.