Info SănătateaTV.ro: MS: A fost finalizat procesul de achizitie a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valente Parintii trebuie sa acorde o atentie deosebita instalarii in masini a scaunelor pentru copii Studiu: 56% dintre persoanele cu obezitate sar peste micul dejun OMS incurajeaza alaptarea la san si atrage atentia asupra beneficiilor cognitive pe care aceasta le are OMS a lansat o noua platforma de e-learning Masuri propuse privind reducerea birocratiei din cadrul sistemului de sanatate Proiectul Legii vaccinarii obligatorii a fost adoptat de Guvern Colegiul Medicilor din Romania lanseaza Campania „Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet!” SNMF: O mare parte dintre parintii sceptici au inteles pericolul la care isi expun copiii nevaccinandu-i Campanie de donare de sange in Bucuresti Parteneriat PMB - Ministerul Sanatatii pentru dotarea ambulantelor cu aer conditionat Ministerul Sanatatii face recomandari pentru perioadele cu temperaturi extrem de ridicate Fiica compozitorului Marius Teicu a pierdut lupta cu boala Peste 19 milioane de lei pentru cea mai noua Clinica de Hematologie din Romania 28 iulie, Ziua Mondiala a Hepatitei DSU a prezentat medEasy: prima aplicație mobilă destinată pregătirii medicilor rezidenți Prof. dr. Gabriela Radulian, noul presedinte al Societatii de Neuropatie Diabetica A inceput Campionatul European de Futsal al Persoanelor cu Diabet – DiaEuro 2017 Forumul National de Gineco-Oncologie, proiect in care se va aborda problematica afectiunilor oncologice din sfera ginecologica A inceput primul Forum Stiintific National al Tinerilor Medici Diabetologi – YoungDiab! Noi doze de vaccin hexavalent in tara Consultatii oftalmologice gratuite pentru copii in Bucuresti Statistici: 5,2% dintre romani au cancer, iar 36,9% cred ca aceasta boala nu poate fi vindecata din cauza lipsei tratamentului Prof. dr. Florian Bodog, aviz pozitiv pentru un nou mandat la conducerea Ministerului Sanatatii Ministerul Sanatatii face recomandari populatiei cu privire la perioada de canicula Prof. dr. Alexandru Bucur: Peste 500 de cazuri noi pe an de cancer oral, in ultimii trei ani Zilele Prevenirii Cancerului Oral, 28- 29 iunie 2017 Transplantul Medular in Romania: Realitati si Perspective de Viitor Primul Congres National al Societatii Romane de Transplant Medular a inceput Femeile si Diabetul, tema campaniei din 2017 a Zilei Mondiale de lupta impotriva Diabetului MS: A fost finalizat procesul de achizitie a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valente Parintii trebuie sa acorde o atentie deosebita instalarii in masini a scaunelor pentru copii Studiu: 56% dintre persoanele cu obezitate sar peste micul dejun OMS incurajeaza alaptarea la san si atrage atentia asupra beneficiilor cognitive pe care aceasta le are OMS a lansat o noua platforma de e-learning Masuri propuse privind reducerea birocratiei din cadrul sistemului de sanatate Proiectul Legii vaccinarii obligatorii a fost adoptat de Guvern Colegiul Medicilor din Romania lanseaza Campania „Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet!” SNMF: O mare parte dintre parintii sceptici au inteles pericolul la care isi expun copiii nevaccinandu-i Campanie de donare de sange in Bucuresti Parteneriat PMB - Ministerul Sanatatii pentru dotarea ambulantelor cu aer conditionat Ministerul Sanatatii face recomandari pentru perioadele cu temperaturi extrem de ridicate Fiica compozitorului Marius Teicu a pierdut lupta cu boala Peste 19 milioane de lei pentru cea mai noua Clinica de Hematologie din Romania 28 iulie, Ziua Mondiala a Hepatitei DSU a prezentat medEasy: prima aplicație mobilă destinată pregătirii medicilor rezidenți Prof. dr. Gabriela Radulian, noul presedinte al Societatii de Neuropatie Diabetica A inceput Campionatul European de Futsal al Persoanelor cu Diabet – DiaEuro 2017 Forumul National de Gineco-Oncologie, proiect in care se va aborda problematica afectiunilor oncologice din sfera ginecologica A inceput primul Forum Stiintific National al Tinerilor Medici Diabetologi – YoungDiab! Noi doze de vaccin hexavalent in tara Consultatii oftalmologice gratuite pentru copii in Bucuresti Statistici: 5,2% dintre romani au cancer, iar 36,9% cred ca aceasta boala nu poate fi vindecata din cauza lipsei tratamentului Prof. dr. Florian Bodog, aviz pozitiv pentru un nou mandat la conducerea Ministerului Sanatatii Ministerul Sanatatii face recomandari populatiei cu privire la perioada de canicula Prof. dr. Alexandru Bucur: Peste 500 de cazuri noi pe an de cancer oral, in ultimii trei ani Zilele Prevenirii Cancerului Oral, 28- 29 iunie 2017 Transplantul Medular in Romania: Realitati si Perspective de Viitor Primul Congres National al Societatii Romane de Transplant Medular a inceput Femeile si Diabetul, tema campaniei din 2017 a Zilei Mondiale de lupta impotriva Diabetului MS: A fost finalizat procesul de achizitie a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valente Parintii trebuie sa acorde o atentie deosebita instalarii in masini a scaunelor pentru copii Studiu: 56% dintre persoanele cu obezitate sar peste micul dejun OMS incurajeaza alaptarea la san si atrage atentia asupra beneficiilor cognitive pe care aceasta le are OMS a lansat o noua platforma de e-learning Masuri propuse privind reducerea birocratiei din cadrul sistemului de sanatate Proiectul Legii vaccinarii obligatorii a fost adoptat de Guvern Colegiul Medicilor din Romania lanseaza Campania „Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet!” SNMF: O mare parte dintre parintii sceptici au inteles pericolul la care isi expun copiii nevaccinandu-i Campanie de donare de sange in Bucuresti Parteneriat PMB - Ministerul Sanatatii pentru dotarea ambulantelor cu aer conditionat Ministerul Sanatatii face recomandari pentru perioadele cu temperaturi extrem de ridicate Fiica compozitorului Marius Teicu a pierdut lupta cu boala Peste 19 milioane de lei pentru cea mai noua Clinica de Hematologie din Romania 28 iulie, Ziua Mondiala a Hepatitei DSU a prezentat medEasy: prima aplicație mobilă destinată pregătirii medicilor rezidenți Prof. dr. Gabriela Radulian, noul presedinte al Societatii de Neuropatie Diabetica A inceput Campionatul European de Futsal al Persoanelor cu Diabet – DiaEuro 2017 Forumul National de Gineco-Oncologie, proiect in care se va aborda problematica afectiunilor oncologice din sfera ginecologica A inceput primul Forum Stiintific National al Tinerilor Medici Diabetologi – YoungDiab! Noi doze de vaccin hexavalent in tara Consultatii oftalmologice gratuite pentru copii in Bucuresti Statistici: 5,2% dintre romani au cancer, iar 36,9% cred ca aceasta boala nu poate fi vindecata din cauza lipsei tratamentului Prof. dr. Florian Bodog, aviz pozitiv pentru un nou mandat la conducerea Ministerului Sanatatii Ministerul Sanatatii face recomandari populatiei cu privire la perioada de canicula Prof. dr. Alexandru Bucur: Peste 500 de cazuri noi pe an de cancer oral, in ultimii trei ani Zilele Prevenirii Cancerului Oral, 28- 29 iunie 2017 Transplantul Medular in Romania: Realitati si Perspective de Viitor Primul Congres National al Societatii Romane de Transplant Medular a inceput Femeile si Diabetul, tema campaniei din 2017 a Zilei Mondiale de lupta impotriva Diabetului
Luni, 21 aug 2017      22:32
Alimentatia in boala de reflux gastro-esofagian

Alimentatia in boala de reflux gastro-esofagian

01 iulie 2015    
Refluxul gastro-esofagian este o afecţiune caracterizată prin regurgitarea conţinutului gastric (acidul clorhidric şi sucurile gastrice) în esofag. Pentru amelioarea simptomelor acestei boli este importantă şi adoptarea unui anumit regim alimentar, care să împiedice refluxul acidului gastric.
 

Ce este refluxul gastro-esofagian?

 
Refluxul conţinutului gastric în esofag se produce din cauza închiderii deficitare a sfincterului esofagian inferior (valva care desparte esofagul de stomac).
 
În mod normal, sfincterul esofagian inferior se deschide pentru câteva secunde în timpul înghiţirii. Boala de reflux gastro-esofagian se produce atunci când sfincterul esofagian inferior se relaxează în alt moment decât cel al înghiţirii alimentelor şi se menţine deschis pentru o perioadă îndelungată. Deci, boala de reflux gastro-esofagian este o afecţiune caracterizată prin refluxul conţinutului gastric (acidul clorhidric şi sucurile gastrice) în esofag.
 

Refluxul gastro-esofagian - Incidenţa 

 
Boala de reflux gastro-esofagian este mai frecventă după vârsta de 40 de ani şi afectează mai mult bărbaţii decât femeile. În România, aproximativ 25% din populaţie suferă de boala de reflux gastro-esofagian. Această afecţiune este des întâlnită la femeile însărcinate (în procent de 80%), din cauza schimbărilor hormonale şi presiunii crescute din abdomen.  
 

Alimente interzise bolnavilor cu reflux gastro-esofagian

 
Alimentaţia pentru bolnavii cu reflux gastro-esofagian nu trebuie să includă alimente care scad presiunea sfincterului esofagian, valva care desparte esofagul de stomac, şi care duc în acest fel, la regurgitarea conţinutului din stomac. În această categorie intră alimentele grase, gătite prin prăjire, care îngreunează digestia şi favorizează acumularea de suc gastric. Alimentele nerecomandate pacienţilor cu reflux gastro-esofagian sunt:
  • Carnea grasă (carnea de porc, peşte gras, gâscă, raţă)
  • Mezelurile (salam, parizer, crenvurşti, şuncă, tobă etc)
  • Lactate grase (iaurt gras, smântână grasă, unt, brânză grasă)
  • Sosurile (sosurile care conţin maioneză, grăsimi)
  • Ciocolată (conţine xantină, substanţă care contribuie la relaxarea sfincterului esofagian)
  • Coca Cola
  • Mentă (conţine acizi volativi care „înmoaie” şi deschid valva care desparte stomacul de esofag)
  • Ceapa (relaxează sfincterul esofagian şi irită esofagul)
  • Băuturile carbogazoase
Este interzis, de asemenea, consumul de băuturi alcoolice şi fumatul!
 

Alimente recomandate bolnavilor cu reflux gastro-esofagian

 
Alimentaţia pentru reflux gastro-esofagian trebuie să conţină produse care să crească presiunea asupra sfincterului esofagian inferior. Proteinele sunt cunoscute pentru această proprietate. Astfel, pacienţii cu reflux gastro-esofagian ar trebui să consume:
  • Carne slabă (vită, peşte, pui, curcan), gătită prin fierbere sau la cuptor şi niciodată prăjită;
  • Lactate cu un conţinut scăzut de grăsimi (degresate sau semi-degresate)
  • Legume prospete (morcovi, cartofi, sfeclă roşie, salată verde, ţelină)
  • Fructe prospete sau confiate (caise, piersici, pepene, banane, prune, zmeură, cireşe, vişine).