Info SănătateaTV.ro: MS: A fost finalizat procesul de achizitie a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valente Parintii trebuie sa acorde o atentie deosebita instalarii in masini a scaunelor pentru copii Studiu: 56% dintre persoanele cu obezitate sar peste micul dejun MS: A fost finalizat procesul de achizitie a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valente Parintii trebuie sa acorde o atentie deosebita instalarii in masini a scaunelor pentru copii Studiu: 56% dintre persoanele cu obezitate sar peste micul dejun MS: A fost finalizat procesul de achizitie a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valente Parintii trebuie sa acorde o atentie deosebita instalarii in masini a scaunelor pentru copii Studiu: 56% dintre persoanele cu obezitate sar peste micul dejun
Sâmbătă, 19 aug 2017      16:03
Colesterol: Alimentele joaca un rol important in controlul colesterolului

Colesterol: Alimentele joaca un rol important in controlul colesterolului

16 iulie 2015    

Colesterolul este o substanţă moale, grăsoasă, care se găseşte în toate celulele corpului.

Colesterol - Generalităţi

Nivelul crescut al colesterolului în sânge se numeşte hipercolesterolemie. Conform medicilor cardiologi, colesterolul în exces se depune pe pereţii vaselor de sînge care hrănesc inima, creierul şi alte organe.

Colesterolul care circulă în sânge se prezintă sub două forme şi anume colesterolul bun (HDL) şi colesterolul rău (LDL).

În timp, colestrolul rău se depune pe vasele de sânge, formându- se depozite dure, care scad elasticitatea vaselor, cu îngreunarea circulaţiei sîngelui. Acest proces se numeşte ateroscleroza.

Dacă un cheg de sânge se formează în interiorul sau pe suprafaţa plăcii de aterom, artera se blochează şi apare infarctul miocardic. De aceea, scăderea colesterolului este importantă pentru prevenirea bolilor de inimă.

Alimenentaţi şi colesterolul - O legătură strânsă

Pe lângă exerciţiul fizic, alimentaţia sănătoasă joacă un rol important în scăderea colesterolului.

Marea majoritate a românilor preferă porţiile mari la o masă, un comportament alimentar care duce la apariţia obezităţii şi creşterea colesterolului.

De aceea, porţiile echilibrate de mâncarea şi alegerea alimentelor sunt importante pentru scăderea colesterolului.

Medicii nutriţionişti sfătuiesc românii să consume fructe, legume sau chiar o porţie de orez, care să încapă în cauşul palmei, ceea ce duce, la scăderea colesterolului.

Pâinea - Un produs controversat

De asemenea, un consum exagerat de pâine, mai ales de pâine albă, este periculos.

Pâinea din care s-a îndepărtat tărâţa, sărurile minerale şi grăsimile, dar în care s-au adăugat multe E-uri, este un factor de risc pentru creşterea colesterolului. În schimb, pâinea cu fibre alimentare şi preparată prin procedee tehnologice cât mai apropiate de cele tradiţionale duce la scăderea colesterolului

Totuşi, pâinea nu trebuie eliminată din alimentaţie. Depinde doar alegerea ei, eticheta fiind prima sursă de informaţii pentru o inimă sănătoasă, prin păstrarea unui nivel scăzut de colesterol.