Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      14:03
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Boala celiaca

Boala celiaca

16 iulie 2015    

Boala celiacă presupe intoleranţă la gluten din cauza malabsorbţiei dată de intoleranţa la o fracţiune a glutenului, gliadină (fracţiunea alcoolo-solubilă a glutenului), iar vilozităţile mucoasei intestinale sunt atrofiate. Substanţele inflamatorii sfârşesc prin a distruge vilozităţile intestinale care permit absorbţia nutrienţilor.

Astfel, în ciuda unei alimentaţii sănătoase, persoanele afectate de boala celiacă suferă de malnutriţie.

 Boala celiacă - Generalităţi

Glutenul este o proteină elastică şi vâscoasă de origine vegetală constituită dintr-un ansamblu de proteine, figurând între constituenţii proteici din făina anumitor cereale.
Se presupune ca intervine un mecanism imunoalergic, evoluând pe un fond de imunoreactivitate particulară legată de factori genetici.
 
Boala celiacă - numită uneori celiachie, intoleranţa la gluten sau enteropatie glutenică-  este o tulburare autoimună, care afectează intestinul subţire şi este provocată de intoleranţa la gluten. Ingestia glutenului alimentar determină apariţia unor leziuni la nivelul intestinului subţire, care perturbă absorbţia normală a nutrienţilor din alimente, în special a calciului, fierului, grăsimilor.

Boala celiacă - Epidemiologie

Boala celiacă apare cu precădere la persoanele tinere, dar se manifestă abia după o perioadă de 4,5 ani, dar poate apărea şi la copii, între 6 luni şi 2 ani, femeile fiind mai afectate decât barbăţii. Originea bolii este nu este cunoscută, dar se consideră că atât factorii genetici, cât şi cei de mediu sunt implicaţi. Se crede că boala celiacă este puternic influenţată de obiceiurile alimentare din primele luni de viaţă, iar la adulţi poate fi declanşată de un stres fizic, sarcină, infecţii virale sau stres emoţional puternic.

Boala celiacă - Simptomele

Simptomele bolii celiace sunt astenie, oboseală, tulburări de caracter, scădere în greutate, pierderea apetitului alimentar, dureri şi balonări abdominale, greaţă, vomă, dureri osoase, edeme, pigmenatre cutanată, inflamaţia limbii şi afte bucale, sindrom hemoragic, anemie. 
Tabloul clinic este variat, însă poate fi greu de diagnosticat afecţiunea, prin multitudinea de asemănări clinice cu alte afecţiuni din alte sfere medicale.  

Boala celiacă - Tratament

Problemele se ameliorează în câteva săptămani sau luni, cu un regim fără gluten care  trebuie menţinut toată viaţa. Acest lucru este foarte dificil pentru că este aproape imposibil a se evita toate urmele de orz, ovăz, grâu din alimente, până şi o banală pâine poate distruge organismul.
 
De aceea, sunt interzise produsele de patiserie şi grişul, mezelurile şi majoritatea dulciurilor.
 
Nu există niciun tratament care să vindece complet boala celiacă.
 
Există produse comercializate care nu conţin gluten şi pe care este specificat acest lucru (faină fără gluten, orez fără gluten), iar făina de grâu poate fi înlocuită cu făina de porumb.
 
Adesea este necesar ca la începutul regimului să fie exclusă din alimentaţie şi lactoză, pentru că leziunile vilozităţilor intestinale (atrofia) este produsă şi de activitatea lactazei, o enzimă indispensabilă pentru digestia lactozei şi care se găseşte în mucoasă.
 
Cu toate acestea, boala poate fi ţinută sub control prin modificarea dietei – eliminând definitiv glutenul din alimentaţie.