Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal
Joi, 26 apr 2018      05:43
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Alcoolemia

Alcoolemia

29 iulie 2015    
Determinările alcoolemiei (a nivelului de etanol în sânge) se număra printre analizele cele mai frecvent solicitate de laboratoarelor de toxicologie clinică.

Alcoolemia - Generalităţi

Etanolul se absoarbe cu usurinţă din tractul gastrointestinal, concentraţiile maxime se înregistrează de obicei în 40-70 minute la ingestia pe stomacul gol.
Prezenţa alimentelor în stomac scade absorbţia alcoolului.
Etanolul este metabolizat hepatic rapid în acetaldehidă. Odată ce s-au atins concentraţiile sanguine maxime, dispariţia sa este lineară. De exemplu, un barbat matur de aproximativ 70 kg metabolizează 7-10 g alcool/ oră.
 
Simptomele intoxicaţiei cu alcool instalate în prezenţa unor concentraţii scăzute pot indica o problemă medicală gravă şi necesită intervenţie terapeutică de urgenţă.

Implicaţii clinice

Nivelurile de 50-100 mg/dL (10.8-21.7 mmol/L) pot determina: încetinirea reflexelor, tulburări ale acuităţii vizuale.
 
Nivelurile >100 mg/dL (>21.7 mmol/L) pot induce depresia.
 
Nivelurile >300 mg/dL (>64.8 mmol/L) sunt asociate cu instalarea comei.
 
Nivelurile >400 mg/dL (>86.4 mmol/L) pot cauza decesul.

Determinarea alcoolemiei - Indicaţii

Determinarea alcoolemiei poate fi efectuata în scop medical sau medico-legal pentru diagnosticul intoxicaţiei cu alcool şi stabilirea terapiei adecvate.
 
Nivelurile de etanol trebuie testate în toate cazurile de comă de etiologie neclară, deoarece intoxicaţia cu alcool poate ascunde coma diabetică, traumatismele cerebrale sau supradozarea de droguri. De asemenea, acest test este folosit pentru screening-ul alcoolismului, cât şi pentru monitorizarea terapiei cu etanol în intoxicaţia cu metanol.
 
Creşterea cetonemiei în cetoacidoza diabetică poate cauza false creşteri a alcoolemiei.
 
Ingestia altor tipuri de alcooli (izopropanol, metanol) pot influenţa testele.
 
Interferenţele medicamentoase pot creşte nivelul alcoolemiei, precum aspirina, cloralhidrat, cimetidina, antiemetice, inhibitori de pompe de protoni H+ sau scăderi: acid ascorbic, atropina, fenobarbital, propantelina.