Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      14:08
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Biopsia si aspirarea de maduva osoasa

Biopsia si aspirarea de maduva osoasa

29 iulie 2015    
Biopsia de măduvă osoasă se efectuează pentru a preleva o mostră din porţiunea solidă a măduvei osoase, iar aspirarea - pentru a preleva o mostră de fluid.
 
Măduva osoasă este un material spongios cu aspect de reţea fibroasă, în interiorul cărora se găseşte un lichid ce conţine celule în variate stadii de maturare şi substanţe de depozit.

Biopsia de măduvă osoasă - Indicaţii

Biopsia de măduvă osoasă este indicată în diagnosticarea anumitor afecţiuni, stadiile acestora şi pentru a monitoriza tratamentul lor cum ar fi amiloidoza, anemii, hemocromatoză, boli infecţioase, leucemie, limfom, mielom multiplu, mielofibroză, hepatomegalie, splenomegalie, neuroblastom, metastaze, trombocitemie.

Biopsia de măduvă osoasă şi aspirarea măduvei osoase - Metodă

Mostrele de măduvă osoasă se prelevează de regulă de la nivelul feţei posterioare a osului coxal, din zona numităa creasta iliacă.
Aspirarea măduvei osoase se poate efectua la nivelul sternului, crestei iliace, spinelor iliace anterioare sau posterioare şi tibiei (la copii).
 
Aspirarea se efectează prima dată.
Biopsia măduvei osoase se efectuează prin îndepărtarea unui „miez” cilindric în care se conservă structura medulară, celularitatea globală (cantitatea relativă de celule medulare raportat la celulele grase) şi raporturile dintre celule.
Aspirarea măduvei osoase îndepărtează doar măduva.
 
Aceste două teste se efectuează pentru a descoperi cauza unor boli ale sângelui şi pot fi folosite pentru a verifica dacă infecţia sau cancerul s-a răspândit în măduva osoasă. Aspirarea măduvei osoase permite colectarea unui eşantion de lichid cu celule din măduva osoasă. Biopsia îndepartează o porţiune de os care încă mai conţine măduvă osoasă.
 
Aspirarea se poate efectua şi pentru colectarea de măduvă osoasă pentru intervenţii medicale precum: transplantul de celule stem sau analiză cromozomială.

Aspiraţia măduvei osoase şi biopsia - Utilitate

Aspirarea măduvei osoase şi biopsia sunt efectuate pentru identificarea unor eventuale probleme cu eritrocitele, celulele albe în cazul pacienţilor care suferă de anemie, prezintă un număr mai mic sau mai mare de celule decât normal; diagnosticarea unor afecţiuni hematice (leucemia, anumite tipuri de anemii sau afecţiuni ale măduvei osoase precum policitemia sau mielom multiplu; verificarea unui anumit tip de cancer care s-ar putea răspândi şi în măduva osoasă; depistarea tumorilor care încep sau s-au răspândit în măduva osoasă; identificarea celui mai eficient tratament pentru o afecţiune a măduvei osoase; recoltarea unui eşantion pentru intervenţii medicale (transplant de celule stem).

Biopsia de măduvă osoasă - Aspect normal

Rezultate normale: măduva osoasă conţine cantităţi normale de grăsimi, ţesut conjunctiv şi fier, numărul de celule mature şi în creştere este normal, nu sunt semne ale unei infecţii; nu se despistează celule canceroase (leucemie, limfom); celelule canceroase nu s-au răspândit în organism.
 
Rezultatele normale ale biopsiei şi aspiraţiei de măduvă osoasă pot fi afectate de efectuarea unei transfuzii de sânge sau administrarea de medicament cu un conţinut crescut de fier; tratament cu radiaţii asupra zonei unde se efectuează biopsia şi obezitatea.
 
Totuşi, dacă în locul unde s-a efectuat aspiraţia sau biopsia măduvei osoase este normală, nu înseamnă ca este sănătoasă în toate părţile corpului.