Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Duminică, 22 apr 2018      21:54
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Ecografia abdominala o metoda de diagnostic foarte eficienta

Ecografia abdominala o metoda de diagnostic foarte eficienta

29 iunie 2015    

 Ecografia abdominală sau ultrasonografia este o metodă de diagnostic de mare utilitate folosită cu succes la ora actuală.

Ecografia este utilă în diagnosticarea bolilor care afectează organe în care, în mod obişnuit, nu se află aer- ficat, rinichi, splină, vezică urinară, ovare, prostată, inimă etc. Ecografia nu prezintă utilitate în bolile care afecteaza plămânii, creierul sau oasele.

Ecografia prezintă avantajul că nu are contraindicaţii, deoarece razele sunt din punct de vedere fizic ultrasunete-sunete cu frecvenţă atât de înaltă încât nu pot fi auzite. Din acest punct de vedere, diametral opusă acestei metode de investigaţie se află radiografierea şi computer-tomografierea, metode de analiză care folosesc raze X şi prezintă unele restricţii în folosire.
 
Unele aparate de ecografie sunt portabile, astfel că ecografia se poate efectua la patul bolnavului sau la domiciliu dacă situaţia o impune.
 

Ecografia abdominală- Recomandări

Ecografia abdominală este recomandată de medic pentru a afla cauza durerii abdominale, a căuta, a măsura un anevrism sau a monitoriza aorta, a verifica dimensiunea, forma, densitatea şi structura organelor. De asemenea, se poate face pentru a evalua diferite probleme la ficat. Ecografia abdominală detectează calculii biliari (litiaza biliara), inflamare a colecistului (colecistita) sau conducte biliare blocate de o piatră sau dilatate de alte cauze inclusiv pancreatice.
 
Ecografia abdominală este necesară pentru a descoperi problemele rinichilor – pietre la rinichi, formaţiuni tumorale, dar şi afecţiuni ale pancreasului şi splinei. Prin ecografia abdominală, specialistul află dacă o masă, în oricare dintre organele abdominale, este o tumoare solidă sau un chist umplut cu lichid.
 
Ecografia abdominală este folosită pentru ghidaj de plasare a unui ac sau alt instrument în timpul unei biopsii sau poate face ghidajul acului în timpul unei proceduri pentru a elimina lichidul din abdomen.
 
Ecografia nu are contraindicaţii şi este chiar recomandabil să se facă de cel puţin una sau de două ori pe an. Ecografia abdominală măsoară organele, arată forma lor, dar nu dă informaţii despre funcţionarea lor. În aceste condiţii, diagnosticul se stabileşte ţinând cont şi de alte examene sau analize de laborator. Metoda nu poate detecta structuri foarte mici, „limita de rezoluţie” fiind valabila pentru structuri mai mici de 3 mm.

Ecografia abdominală- Măsuri pregătitoare

În vederea efectuării unei ecografii, pacientul trebuie să cunoască anumite aspecte deosebit de necesare pentru acurateţea analizei.  Ecografia se poate face fără o pregatire prealabilă numai în condiţii de urgenţă. În mod normal, este recomandabil să nu se mănânce cu cel puţin 6 ore înainte şi trebuie consumate numai lichide negazoase.
 
Pentru obţinerea unor imagini de şi mai bună calitate în ecografia abdominală este indicat ca, în preziua examinării, pacienţii să ia 1-2 plicuri de SMECTA dizolvată în puţină apă.
 
Pentru buna vizualizare a abdomenului inferior este bine ca vezica urinară să fie plină-pacienţii să nu urineze un timp înainte de examinare. Desigur că, în funcţie de organul sau organele examinate, există indicaţii specifice.
 
Astfel, la diabetici se recomandă o dietă lichidă, iar pentru investigarea vezicii biliare este necesară o dietă totală pentru o diagnosticare exactă.
 
Pentru examinarea pelvisului, pacientul trebuie să consume 5-6 pahare de lichide, cu aproximativ o oră înainte de examinare. Astfel vezica urinară este plină, iar vizualizarea uterului şi a ovarelor este corectă, eventualele chisturi de dimensiuni mici sau o sarcină mică fiind uşor de observat.

Efectuare ecografiei abdominale

 Testarea este efectuată de un medic specializat în executarea ecografiei şi interpretare imaginilor ecografice. Pacientul va sta întins pe pat, iar pe abdomen se va aplica un gel care are menirea de a îmbunătăţi calitatea transmiterii undelor ultrasonore.
 
O mică sondă ecografică este presată pe abdomen, fiind mutată înainte şi înapoi peste organele examinate. Pe un monitor video poate fi observată imaginea organelor şi a vaselor de sânge.
 
În funcţie de organul urmărit, pacientul va trebui să stea într-o anumită poziţie, nemişcat. Pacientului i se poate cere, ca la un moment dat, să tragă aer în piept şi să-l reţină câteva secunde în timpul scanării. Este posibil să fie necesară chiar o inspiraţie profundă.
 
Examinarea durează 20- 40 de minute, iar apoi medicul va trece în buletinul ecografic informaţiile obţinute.

Ecografia abdominală-interpretarea rezultatelor

Pentru o ecografie abdominală normală mărimea şi forma organelor aflate în cavitatea abdominală- ficat, splină, pancreas, rinichi, suprarenale- apar de mărime şi textură normale. Nu este găsit lichid liber în abdomen. De asemenea, diametrul de aorta este normal, nu este văzut anevrism, grosimea de perete a colecistului este normală, calibrul ductelor biliare dintre colecist şi duoden este normal. Nu sunt găsiţi calculi biliari. Rinichii scanaţi apar în formă de boabe de fasole, nu au pietre, nu există blocaj la sistemul de excreţie.
 
Ecografia abdominală anormală înregistrează inflamaţii, infecţii sau alte boli, un organ poate fi mai mic decât în mod normal, din cauza unei răni sau inflamaţii cronice. Un organ poate fi împins în afara locaţiei sale normale din cauza unei creşteri anormale de vecinătate care apasă asupra sa. De asemenea, orice creştere anormală poate fi observată într-un organ sau prezenţa lichidului în cavitatea abdominală.
 
O ecografie abdominală poate înregistra diametrul mărit al aortei sau un anevrism, ficatul poate apărea anormal, colecistul cu pereţii îngrosaţi. De asemenea, căile biliare principale pot fi dilatate din cauza unui blocaj sau o piatră poate fi văzută în interiorul colecistului.
 
Rinichii sau tuburile de drenaj de urină de la rinichi la vezica urinară pot fi dilatate. O zonă de infecţie sau un chist umplut cu fluid poate apărea la scanarea structurii organelor.

Ecografia abdominală poate fi compromisă

Rezultatul ecografiei abdominale poate fi neconcludent din cauza gazelor intestinale, prezenţa unui material de contrast în stomac sau intestine, dacă pacientul nu a stat nemişcat în timpul testului sau nu s-a conformat cerinţei de a inspira şi a ţine câteva secunde aerul în piept. De asemenea, obezitatea extremă, lipsa de lichid în vezica urinară, rana bandajată sau deschisă în zona de examinată pot compromite analiza.