Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata
Sâmbătă, 21 apr 2018      23:17
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Endoscopia digestiva superioara

Endoscopia digestiva superioara

13 iulie 2015    
Endoscopia digestivă se foloseşte pentru a depista toate afecţiunile cu o expresie la nivelul mucoasei sau modificări anatomice potenţiale generatoare afecţiuni în vecinătatea lor apropiată.
 
„Cu anumite tipuri de endoscoape se poate face o chirurgie specială fără cicatrici. Tubul endoscopului este introdus prin cavitatea bucală, vagin, stomac sau colon. Se pătrunde în cavitatea perineală şi se realizează o aşa numită investigaţie chirurgicală prin orificii naturale”, ne-a relatat Prof. Dr. Niculae Iordache, medic generalist cu competenţe în endoscopie la Clinica Academica.
 
Endoscopia digestivă explorează tractul digestiv şi este de două feluri - superioară şi inferioară.
Endoscopia digestivă superioară explorează esofagul, stomacul şi duodenul, iar cea inferioară, numită şi colonoscopie, explorează tractul digestiv inferior - mai exact interiorul intestinului gros şi rect.
 

Endoscopia digestivă superioară - Ce este?

 
Endoscopul este introdus prin cavitatea bucală şi înaintează uşor la nivelul gâtului, până ajunge la nivelul esofagului, stomacului şi apoi a duodenului.
 
Cu ajutorul endoscopiei medicul poate vedea ulceraţiile, inflamaţiile, tumorile, infecţiile sau sângerările de la nivelul tractului digestiv superior.
Investigaţia poartă uneori numele de esofago-gastro-duodenoscopie deoarece este examinat prin intermediul ei întregul tract digestiv superior.
 

Endoscopia digestivă superioară - Pregătirea pentru examinare

 
În ziua examinarii nu trebuie să fie luate medicamente antiacide sau citoprotectoare. Aceste medicamente pot produce dificultăţi medicului în vizualizarea tubului digestiv superior.
 
Daca se realizează prelevarea de ţesuturi sau sunt îndepărtaţi polipi, poate aparea o hemoragie. De cele mai multe ori, aceasta înceteaza de la sine, fară un tratament specific.
 
Pentru reducerea riscului de producere a hemoragiei cu cateva zile înainte de endoscopie trebuie evitate mai ales aspirina, dar şi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene.
 
Tratamentul cu anticoagulante va fi oprit  temporar înaintea examinării. Pacientul nu trebuie să mănânce sau să bea cu 6 până la 8 ore înaintea testului.
 
 

Endoscopia digestivă superioară - Modul de efectuare

 
O cameră ataşată endoscopului preia o serie de imagini pentru vizualizarea la monitor şi înregistrează o serie de imagini pentru studiul ulterior.
Instrumentele chirurgicale (forceps biopsic sau periuţe) pot fi, de asemenea, introduse prin endoscop pentru prelevarea ţesuturilor.
 
În momentul în care endoscopul este în esofag pacientul îşi va ţine capul drept pentru a uşura pătrunderea endoscopului prin esofag. În timpul examinarii pacientul nu trebuie să înghită decât atunci când i se cere.
 
Un asistent medical va îndepărta saliva cu ajutorul unui aspirator sau pacientului i se va permite să saliveze pe laterala gurii.
 

Endoscopia digestivă superioară – Recomandări post-procedură

 
Întreaga examinare durează aproximativ 30 de minute din care partea de endoscopie efectivă este de doar 5 pâna la 10 minute.
După examinare pacientul va sta la reanimare unde va fi monitorizat o oră sau două.
Pentru siguranţa pacientului, acesta va trebui să nu conducă la plecarea din spital.
Nu trebuie consumat alcool după examinare!
 

Endoscopia digestivă superioară – Recomandări şi adresabilitate

 

Spre deosebire de celelalte metode de investigare, endoscopia permite şi realizarea biopsiei pentru determinarea prezenţei Helicobacter pylori, care se crede că este cauza principală a ulcerului gastric şi duodenal. O endoscopie digestivă superioară este cea mai bună cale de a examina esofagul, stomacul şi duodenul.

Cancerul poate fi detectat cu ajutorul endoscopiei sau poate fi exclus acest diagnostic cu ajutorul endoscopiei digestive.
Pacienţii trebuie să fie informaţi şi despre celelalte examinări ale tubului digestiv superior.
 
Endoscopia poate fi facută după ce alte examinări au detectat probleme la nivelul tractului digestiv superior.
 
Endoscopia este o examinare sigură, ce poate fi facută şi copiilor.