Info SănătateaTV.ro: Noi recomandari ale Academiei Americane de Pediatrie pentru gestionarea hipertensiunii la copii si adolescenti Noi recomandari ale Academiei Americane de Pediatrie pentru gestionarea hipertensiunii la copii si adolescenti Noi recomandari ale Academiei Americane de Pediatrie pentru gestionarea hipertensiunii la copii si adolescenti
Miercuri, 23 aug 2017      14:55
Fibrinogenul seric

Fibrinogenul seric

29 iulie 2015    
Fibrinogenul reprezintă o proteină sintetizată de ficat cu rol în procesul de coagulare.
În calea comună a celor 2 căi ale coagulării, trombina converteşte fibrinogenul în fibrină, iar reţeaua de fibrină astfel formată favorizează aderarea plachetelor. De asemenea, în inflamaţii sau procese necrotice, fibrinogenul este considerat reactant de fază acută.

Fibrinogenul - Indicaţii

Fibrinogenul este recomandat în cazul apariţiilor unor sângerări prelungite sau inexplicabile, suspiciunea deficienţei sau disfuncţii ereditare a factorilor de coagulare sau pentru monitorizarea şi evaluarea capacităţii de coagulare la pacienţii cu afecţiuni hemoragice dobândite şi la evaluarea riscului de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.
 
Valorile normale ale fibrinogenului pentru nou-născuţi: 125-300 mg/dl, iar la adulţi: 200-400 mg/dl.
 
Deoarece fibrinogenul este un reactant al fazei acute, nivelul sau creşte mult în orice afecţiune ce cauzează inflamaţii sau leziuni tisulare.

Fibrinogenul - Aspecte patologice

Niveluri crescute de fibrinogen se întâlnesc în sarcină, inflamaţii acute, cancer, boala arterelor coronariene, infarct miocardic, atac cerebral, afecţiuni inflamatorii, boala Hodgkin, eclampsie, fumat, traumatisme, necroză tisulară, boală coronariană.
 
Niveluri scăzute de fibrinogen se întâlnesc în afecţiuni hepatice, coagulopatie de consum, fibrinolizine, deficit congenital de fibrinogen, malnutriţie, boli hepatice, transfuzii sanguine masive, deficit congenital de fibrinogen, neoplasme, transfuzii sangvine masive.
 
Când nivelul de fibrinogen este crescut, apare riscul de dezvoltare a cheagurilor sanguine, ceea ce în timp, paote avea ca rezultat dezvoltarea afecţiunilor cardiovasculare.
 
Nivelurile scăzute de fibrinogen scad capacitatea de coagulare a organismului. La valori mai mici 100 mg/dl pot apărea sângerări spontane.