Info SănătateaTV.ro: Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018
Luni, 23 apr 2018      09:19
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tratamentul cu toxina botulinica

Tratamentul cu toxina botulinica

16 iulie 2015    

Contracţia constantă şi susţinută a muşchilor feţei poate duce în timp la adâncirea ridurilor feţei şi la formarea altor pliuri cutanate.

Toxina botulinică - Generalităţi

Folosirea toxinei botulinice poate îndepărta aspectul neplăcut al unor riduri adânci, iar pliurile dinamice se pot îmbunătăţi.

În cadrul tratamentului se foloseşte o toxină purificată produsă de către bacteria Clostridium botulinum şi se numeşte dezinervare cosmetică. Deşi toxina este aceeaşi care produce o formă gravă de toxiinfecţie alimentară, cantitatea folosită în chirurgia cosmetică este atât de mică încât nu apare nicio reacţie sistemică sau generală.
 
Toxina botulinică a fost folosită încă din 1982 de catre oftalmologi pentru a trata clipitul nervos al pleoapelor. În fiecare an mii de pacienţi primesc tratamentul cu toxina botulinică pentru multiple probleme. De 10 ani a devenit un tratament popular pentru a atenua semnele îmbătrânirii.

Tratamentul cu toxina botulinică - Modul de acţiune 

Toxina botulinică injectată într-o anumită arie blochează în mod reversibil impulsurile nervoase de la nervi la musculatura facială răspunzătoare de ridurile de expresie.
 
Muşchii nu se mai pot contracta şi de aceea tind să se relaxeze. Când muşchii se relaxează pielea de deasupra rămâne întinsă şi neridată în timp ce musculatura facială netratată continuă să se contracte normal, permiţând ca persoana să rămână cu o expresie facială neafectată.
 
Toxina botulinică se va injecta cu un ac fin în zona dorită. În funcţie de aria tratată sunt necesare între 4-10 injecţii. Acul este fin, cantitatea de lichid injectată este mică şi durerea este minoră.
 
Nu este necesară anestezia locală şi nici sedarea.
Recuperarea este imediată şi pot relua activităţile zilnice obişnuite, chiar şi controlul maşinii.
Foarte rar, unii pacienţi pot prezenta echimoze sau eritem la locul injectării, ce poate fi acoperit cu machiaj.

Tratamentul cu toxina botulinică - Efecte

Efectul complet al tratamentului cu toxina botulinică nu este vizibil pentru 3-7 zile.
Efectul este temporar, deoarece toxina este metabolizată încet de organism în 3-6 luni.
 
După această perioadă este necesară o nouă injectare pentru a menţine aspectul neted al pielii.
 
Folosirea toxinei botulinice duce la apariţia a puţine efectecte secundare. Pot apărea reacţii alergice deşi sunt rare.
 
Căderea sprâncenei care poate interveni câteodată poate fi evitată prin injectarea la cel puţin un centimetru de sprâncene. În ciuda acestor precauţii, această problemă poate apărea dar pentru un timp scurt de  2-3 săptămâni.