SănătateaTV - Televiziunea Oamenilor Sănătoşi
ticker
ticker
Hepatita D sau hepatita delta este o infecție acută sau cronică a ficatului, care este cauzată de un virus foarte mic, numit virusul delta. Acest virus hepatic delta este de fapt un parazit care nu poate să crească decât în asociere cu virusul hepatic B.
 
Virusul delta poate să infecteze ficatul unei persoane concomitent cu infectarea cu virusul hepatitei B, mai exact persoana va fi infectată de la început, direct cu virus B plus delta. Acest lucru este denumit de către medici coinfecție. Dar, mai există o posibilitate ca ficatul să fie infectat cu virusul D. Este vorba despre o suprainfecție care apare ulterior și care apare într-o formă agresivă.

Hepatita D - Căi de transmitere și de prevenire

La fel ca și Virusul Hepatic BVirusul Delta poate fi transmis prin contactul cu sânge infectat și pe cale sexuală, atunci când contactele sunt neprotejate și cu mai mulți parteneri.
 
”Cele mai vulnerabile persoane sunt tinerii, adolescenții care-și încep viața sexuală devreme și care nu iau măsuri de precauție necesare, tinerii care din diverse motive estetice vor să-și facă piercing în ureche, în buză, în nas sau alte zone sau să-și facă tatuaje. Nu zic ca aceste lucruri să nu se facă, dar să să se facă în condiții de sterilitate garantată, categorică, nu să se ducă la o prăvălie de la colț. ”, avertizează prof. univ. dr. Mircea Diculescu, Șeful Secției de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic Fundeni.
 
În plus, prof. univ. dr Mircea Diculescu ne atrage atenția să avem grijă ca seringile să fie desfăcute în fața noastră, să încercăm să evităm orice fel de obiecte tăietoare, să nu utilizăm briciul sau aparatul de ras al altuia și bineînțeles să ne asigurăm că o intervenție stomatologică este realizată într-un mediu corespunzător. Totodată, această atenție deosebită este valabilă și în cazul ședințelor de manichiură, pedichiură și cosmetică.
 
O bună metodă de a preveni Virusul Hepatic Delta este aceea de a ne vaccina de virusul Hepatic B. Odată vaccinați împotriva hepatitei B, putem ține la distanță hepatita D, cele două virusuri hepatice fiind în corelație.

Hepatita D – Simptome

Virusul hepatic delta nu are capacitatea de a cauza o infecție de unul singur și, de aceea pentru a creșt, virusul D are nevoie de protecția virusului B.
 
"Virusul delta este extrem de viclean. El este foarte mic, motiv pentru care și diagnosticul este destul de complicat de stabilit. Asta înseamnă că nu dă niciun simptom. La fel cum hepatita de tip B poate să nu aibă niciun simptom la declanșarea ei, la fel și hepatita D.",  a adăugat medicul specialist.
 
Analizele de laborator realizate cu regularitate de fiecare individ sunt cele care vor indica prezența virusului hepatic delta în organism.
Rareori pot apărea simptome precum oboseală, dureri de cap, greață, dificultăți de concentrare sau urină de culoare închisă.
 
"Virusurile hepatice se manifestă doar în momentul în care hepatita este foarte avansată, adică în momentul în care ficatul este deja foarte afectat, în special atunci când există o ciroză la ficat.", a mai declarat medicul.

Hepatita D – Tratament

Soluțiile terapeutice pentu Virusul Hepatic Delta nu sunt atât de numeroase precum există la ora actuală pentru Virusul Hepatic B.
 
”Din păcate nu există o imagine clară că tratamentele antivirale sub formă de pastile, atât de eficiente pe Virusul Hepatic B, să aibă vreo eficacitate pe Virusul Delta. Noi nu avem decât interferonii ca soluție terapeutică. Tratamentul cu interferoni necesită multă chibzuință în momentul în care îl aplicăm. Este un tratament agresiv, la care nocivitatea tratamentului trebuie bine cumpănită. ” a declarat într-un interviu pentru Sănătatea TV, prof. univ. dr. Mircea Diculescu, Șeful Secției de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic Fundeni.
 
În cazul tratamentului Hepatitei de tip D se poate acționa prin protejarea ficatului cu hepatoprotectoare sau blocarea procesului de fibrozare a ficatului.
Newsletter

Vrei să fii la curent cu noutăţile Sănătatea TV:


Nume:
E-mail:NOTA: Informaţiile de pe site-ul www.sanatateatv.ro sunt numai pentru informare şi utilizare generală şi nu sunt destinate să rezolve nicio situaţie specifică. Site-ul www.sanatateatv.ro, informaţiile şi materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare din partea SC SANATATEA PRESS GROUP SRL şi nu sunt destinate folosirii de către utilizatori în vederea luării unor decizii medicale. Utilizatorii sunt responsabili pentru toate riscurile sau rezultatele utilizării site-ului www.sanatateatv.ro. SC SANATATEA PRESS GROUP SRL se va asigura în mod rezonabil că informaţiile pe care le furnizează sunt exacte, în momentul adăugării lor pe site. Vă rugăm să reţineţi: SC SANATATEA PRESS GROUP SRL nu poate garanta exactitatea informaţiilor şi nu va răspunde pentru nicio pierdere sau pagubă suferită ca urmare a utilizării acestor informaţii.