Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      14:06
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
7 cauze ale colesterolului marit

7 cauze ale colesterolului marit

20 iulie 2015    
Colesterolul este o substanță grăsoasă fără de care buna funcționare a organismului uman nu ar fi posibilă. Cea mai mare cantitate de colesterol este secretată la nivelul ficatului, iar o parte provine direct din alimentele consumate. Nivelul crescut de colesterol reprezintă un risc foarte mare pentru organism, acesta fiind vinovat pentru producerea a numeroase maladii, multe dintre acestea mortale.
 
Pentru a evita creșterea nivelului de colesterol este important să știm care sunt cauzele care duc la apariția unei cantități de colesterol peste limitele normale.
 

Dieta

 
Alimentația bazată pe grăsimi saturate poate duce la creșterea nivelului de colesterol. Aceste grăsimi nesănătoase se găsesc în special în produsele provenite de la animale.
Carnea de porc, carnea de vită, laptele, ouăle, untul sau brânza conțin grăsimi saturate.
De asemenea, produsele alimentare care conțin ulei de cocos, ulei de palmier sau unt de cacao ar putea avea foarte multe grăsimi saturate. Veți găsi, de asemenea, grăsimi saturate în margarină, în majoritatea prăjiturilor, chipsuri sau alte produse de acest gen.

Greutatea

 
Grăsimea acumulată pe corp nu este numai inestetică, ci și foarte nesănătoasă. Supraponderalii au în general un nivel al trigliceridelor crescut, în timp ce colesterolul bunHDL are tendința să scadă.

Activitatea fizică

Lipsa activității fizice duce la creșterea colesterolului rău – LDL, și la scăderea celui bun – HDL.
Activitatea fizică susținută consumă acizii grași și previne acumularea lor în ficat.

Vârsta și sexul

Colesterolul devine din ce în ce mai periculos pe măsură ce înaintăm în vârstă.
După 20 de ani, creșterea nivelului de colesterol este normală.
În cazul bărbaților, nivelul de colesterol depășește limitele normale după 50 de ani, în timp ce la femei, în general, colesterolul rămâne scăzut până la menopauză, după care se observă o creștere a acestuia comparativă cu cea a bărbaților.

Starea de sănătate

Anumite boli, precum diabetul sau hipotiroidismul, sunt asociate cu nivelul crescut de colesterol. Specialiștii recomandă ca analizele medicale să fie efectuate anual, iar medicul de familie să explice pacientului dacă sunt expuși unui risc de boală generat de nivelul colesterolului.

Istoricul familial 

Studiile arată că există un risc ereditar în ceea ce privește creșterea colesterolului. Unii specialiști au arătat că în aproape 50% din cazuri de persoane cu colesterol mărit contează și moștenirea genetică. Cei care au astfel de antecedente în familie ar trebui să își măsoare periodic nivelul colestrolului din sânge.

Fumatul

Se știe că fumatul stă la baza apariției a numeroase boli foarte grave. S-a demonstrat că fumatul reduce colesterolul bun – HDL și crește colesterolul rău – LDL.