Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      18:31
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cine trebuie sa isi masoare periodic colesterolul?

Cine trebuie sa isi masoare periodic colesterolul?

21 iulie 2015    
Colesterolul reprezintă un constituent al membranei celulare și face parte din categoria lipidelor. Deşi colesterolul este necesar pentru funcţionarea normală biochimică a organismului, este bine ştiut că are efect asupra dezvoltării arterosclerozei vasculare. Se estimează că aproximativ 70% din populaţia adultă din vest are nivelul colesterolului ridicat.
 
Nivelul de colesterol LDL este cel mai important determinant al riscului. Colesterolul LDL este principalul purtător al colesterolului în sânge şi este un factor de risc independent pentru boala cardiovasculară.
 
Cauzele pentru creşterea nivelului colesterolului sunt: tipul de alimente consumate - grăsimile animale, pâinea, dulciurile, pastele făinoase – lipsa de efort fizic, fumatul, obezitatea. Este ştiut de asemenea că această predispoziţie este mai frecventă la bărbaţi.
 
Cum acționează colesterolul în producerea bolilor cardiovasculare puteți afla și accesând
http://www.sanatateatv.ro/emisiuni-medicale/cardiologie/colesterolul-cum-evitam-cresterea-lui/
 

Colesterolul - Generalităţi

 
Un nivel de colesterol mărit nu produce simptome, nu dă dureri de cap, greață, amețeală sau alt disconfort. De aceea, putem afla dacă avem colesterolul crescut numai după ce măsurăm nivelul colesterolului printr-o analiză de sânge. Specialiștii recomandă ca toate persoanele de peste 20 de ani să își determine profilul lipidic.
 
Acest lucru înseamnă măsurarea nivelului colesterolului total, LDL colesterol, HDL colesterol, precum și cel al trigliceridelor, o dată la 5 ani. Anumite persoane necesită o dozare mai frecventă a lipidelor din sânge, cel puțin anual, și o atenție mărită în ceea ce privește adoptarea unui stil de viață sănătos.
 
Nivelul colesterolului trebuie măsurat periodic de către persoanele care se cunosc cu niveluri crescute de colesterol (peste 200 mg%), persoanele supraponderale/grase, persoanele care nu fac sport (sedentare), persoanele care mănâncă multe grăsimi și puține fructe și legume, bărbații peste 55 de ani și femeile la post-menopauză.
 
De asemenea, o dozare periodică a colesterolului trebuie să fie realizată în cazul persoanelor care au diabet zaharat sau hipertensiune arterială, persoanelor care se cunosc deja cu boală de inimă, boală cerebro-vasculară sau boală a arterelor periferice, persoanelor care provin din familii cu risc crescut de boli cardiovasculare (părinți sau bunici cu colesterol mare sau cu boli de inimă la vârste tinere, sub 55 de ani), sau persoanelor provenite din familii unde există un defect genetic de producere și eliminare a colesterolului din sânge, boală numită hipercolesterolemie familială.