Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      07:57
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Dieta, rol esenţial în tratarea diabetului zaharat

Dieta, rol esenţial în tratarea diabetului zaharat

30 iulie 2015    
Diabetul zaharat este o boală metabolică caracterizată prin creşterea nivelului de glucoză în sânge şi apariţia zaharurilor în urină.
 
De altfel, diabetul este o boală în care insulina, hormon produs de pancreas, nu mai este secretată în cantităţi suficiente. Totodată, această afecţiune apare şi în momentul în care organismul devine incapabil să utilizeze eficient insulina produsă de pancreas.   

Diabetul zaharat - Insulina

Insulina este esenţială în tratarea diabetului zaharat, însă forma de tratament nu trebuie să se oprească la acest nivel. Alături de administrarea insulinei, dieta şi stilul de viaţă influenţează starea de sănătate a pacientului. Astfel, o dietă sănătoasă, lipsită de grăsimi, şi un stil de viaţă corespunzător contribuie la ţinerea sub control a diabetului într-un mod eficient.
 
Potrivit medicilor diabetologi, din regimul alimentar al unui pacient bolnav de diabet nu trebuie să lipsească alimente bogate în glucide, în proporţie de 40 – 45%. De altfel, din totalul energetic 15 – 20% va fi furnizat de proteine şi 35 – 40% de lipide. 

Diabeticii pot consuma peşte şi legume fără restricţii

Orice bolnav de diabet trebuie să fie conştient de faptul că starea sa de sănătate începe din meniul zilnic şi se continuă cu mediul în care trăieşte. Altfel spus, există alimente pe care diabeticii le pot consuma fără să aibă vreo restricţie, dar şi alimente care trebuie consumate cu moderaţie sau chiar trebuie să lipsească din regimul lor alimentar.
 
De pildă, peştele, carnea, legumele şi zarzavaturile, dar şi majoritatea brânzeturilor pot fi incluse zilnic în dietă întrucât cantitatea de glucide ce se găsește în astfel de alimente este relativ scăzută. În schimb sunt interzise produsele ce conţin foarte multe zaharuri, dar şi leguminoasele uscate, acestea conţinând foarte multe glucide.
 
Tot în categoria produselor interzise intră şi alcoolul, care este o componentă ce contribuie la inactivarea insulinei în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu diabet. În acelaşi timp, pâinea, cartofii, pastele şi majoritatea fructelor trebuie consumate cu moderaţie.

Exerciţiile fizice scad glicemia

Pe lângă insulină şi un regim alimentar adecvat, bolnavul de diabet trebuie să acorde o atenţie sporită şi exerciţiilor fizice. Executate timp de 30 de minute în fiecare zi, acestea din urmă contribuie la stimularea acţiunii insulinei şi la scăderea nivelului glicemiei din sânge. În acelaşi timp, prin exerciţiu fizic se ţine sub control şi greutatea corporală, factor esenţial în cazul bolnavilor de diabet.
 
Tot prin exerciţiu fizic colesterolul “rău” sau LDL- colesterolul scade, se diminuează şi hipertensiunea arterială şi creşte colesterolul “bun” sau HDL-colesterolul.
Pe de altă parte, pentru a evita apariţia infecţiilor sau a cangrenelor pacientul trebuie să respecte cu stricteţe regulile de igienă. Diabetul se poate complica dacă pacientul fumează.
Prin urmare, indiferent de tipul de diabet, bolnavul ar trebui să renunţe la fumat şi să evite pe cât posibil expunerea la fum de ţigară.