Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      07:43
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Guta – Simptome si factori de risc

Guta – Simptome si factori de risc

26 iunie 2015    

Guta este o afecţiune complexă ce poate afecta pe oricine. Bărbaţii sunt mult mai expuşi riscului de a suferi de gută în comparaţie cu femeile, deoarece acestea sunt expuse riscului abia după instalarea menopauzei. Cu toate acestea guta este o afecţiune ce poate fi tratată, existând de asemenea şi modalităţi de reducere a recurenţei afecţiunii.

Guta – Semne şi simptome

Simptomele gutei sunt aproape întotdeauna acute şi bruşte, ele manifestându-se în special noaptea, fără semnale de alarmă în prealabil.

În timpul nopţii pacientul se trezeşte cu picioarele umflate, roşii şi atât de sensibile la durere încât şi cea mai uşoară atingere este imposibil de suportat. Acestea sunt un semne al prezenţei gutei sau a unei forme de artrită a gutei, caracterizată prin durere bruscă şi puternică la nivelul articulaţiilor, dar şi prin înroşirea şi sensibilizarea acestora. Durere intensă a articulaţiilor – guta afectează în principal articulaţia de la degetul mare de la picior, însă ea poate apărea şi la articulaţiile piciorului, la gleznă, mâini şi încheieturi. Dacă este lăsată netratată, durerea persistă între cinci şi zece zile, după acest interval critic ea dispărând.

Guta – Cauzele apariţiei afecţiunii

Guta apare atunci când cristalele de acid uric se acumulează în jurul încheieturii, provocând inflamarea şi intensificarea durerii în zona respectivă. Cristalele de acid uric se formează atunci când există un nivel crescut de acid uric în sânge.

Organismul produce acid uric atunci când descompune purine, substanţe care se găsesc în organism dar şi în alimente precum ciuperci, asparagus, anşoa, hering.


În mod normal acidul uric se dizolvă în sânge şi trece prin rinichi în urină. Însă, uneori, întregul corp produce prea mult acid uric sau din contră, rinichii excretă prea puţin acid uric. În aceste situaţii, acidul uric se acumulează, formând cristale de acid uric sub forma unor ace ascuţite în articulaţii sau în ţesutul din jur, provocând durere, inflamaţie şi umflarea articulaţiei respective.

Guta – Factori de risc

Guta apare în principal atunci când există un nivel crescut de acid uric în organism. Factorii care duc la creşterea nivelului de acid uric din corp sunt:

1. Stilul de viaţă. Alegerile pe care le face zilnic cresc riscul apariţiei gutei. Astfel de alegeri includ consumul excesiv de alcool care creşte riscul apariţiei gutei. Este vorba despre mai mult de două pahare de alcool pe zi în cazul bărbaţilor şi un pahar în cazul femeilor.
2. Starea de sănătate. Anumite boli ne pot predispune la a face gută. Astfel de afecţiuni includ existenţa unei tensiuni arteriale mari – hipertensiunea, dar şi boli cronice precum diabetul, nivelul crescut de grăsimi şi de colesterol din sânge – hiperlipidemia şi îngustarea arterelor – arterioscleroza.
3. Administrarea anumitor medicamente. Folosirea anumitor diuretice, prescrise în special pentru tratarea hipertensiunii, poate duce la creşterea nivelului de acid uric din corp şi implicit la apariţia gutei. Acelaşi risc este prezent şi în cazul medicamentelor prescrise de medic în cazul unui transplant de organe, pentru evitarea respingerii organului transplantat de către corp.
4. Istoricul medical al familiei. În cazul în care un membru al familiei a suferit sau suferă de gută, există o predispoziţie către această boală.
5. Vârsta şi sexul. Guta apare în special la bărbaţi, în primul rând din cauză că femeile tind să aibă un nivel mai scăzut de acid uric decât bărbaţii. Cu toate acestea, după instalarea menopauzei, nivelul de acid uric începe să crească şi la femei. Bărbaţii sunt predispuşi la a suferi de gută între vârsta de 40-50 de ani, în timp ce femeile suferă de gută după 50 de ani.

Vezi şi: Guta sau artrita gutoasă