Info SănătateaTV.ro: Vlad Voiculescu: Sistemul sanitar trebuie curatat de frauda si corupție, pentru beneficiul medicilor si avantajul pacientilor Condiții occidentale pentru copiii bolnavi de cancer la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Louis Turcanu” din Timisoara Vlad Voiculescu: Sistemul sanitar trebuie curatat de frauda si corupție, pentru beneficiul medicilor si avantajul pacientilor Condiții occidentale pentru copiii bolnavi de cancer la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Louis Turcanu” din Timisoara Vlad Voiculescu: Sistemul sanitar trebuie curatat de frauda si corupție, pentru beneficiul medicilor si avantajul pacientilor Condiții occidentale pentru copiii bolnavi de cancer la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Louis Turcanu” din Timisoara
Sâmbătă, 10 dec 2016      04:58
Hipoglicemia

Hipoglicemia

30 iulie 2015    
În cele mai multe cazuri, hipoglicemia, ce înseamnă „zahăr scăzut în sânge”, poate fi tratată fără intervenţia medicului, atunci când simptomele sunt recunoscute suficient de devreme.
 
Această stare apare cel mai frecvent la persoanele cu diabet, în cazuri rare şi nediabeticii pot avea crize de hipoglicemie.
Pentru diabeticii care au nevoie de insulină, hipoglicemia netratată poate duce la comă sau leziuni ireversibile ale creierului.

Hipoglicemia - Cauze

Nivelul insulinei poate creşte abrupt după o masă, când creşterea bruscă a nivelului de zaharuri din sânge declanşează producţia sa crescută de pancreas.
 
În mod similar, nivelul glucozei poate scădea dacă se sar mese sau după exerciţiu fizic. Hipoglicemia poate apărea în urma intervenţiile chirurgicale pe stomac, la unele tipuri de cancer, boli de ficat, alcool, febră şi ca reacţie la alimente sau medicamente. La unele persoane, producţia excesivă de insulină este provocată de mici tumori care apar în pancreas. Şi anumite alimente, mai ales glucidele, pot stimula producţia de insulină.
 
Pentru a evita declanşarea unei crize de hipoglicemie, diabeticii care îşi administrează singuri insulina îşi monitorizează cu grijă dozele.
Pentru energie, organismul se bazează pe glucoză, glucid care circulă prin sânge.
Când nivelul glucozei scade sub normal, corpul nu mai primeşte necesarul de energie.
 
Simptomele şi complicaţiile hipoglicemiei apar pe măsură ce organismul încearcă să extragă energie din grăsimile şi proteinele corpului. Pentru a converti glucoza în energie, organismul are nevoie de insulină, hormon pancreatic cărui nivel sangvin creşte şi scade în funcţie de cererea de energie.
Când în sânge există prea multă insulină, cantităţile disponibile de glucoză sunt consumate prea repede, ducând la hipoglicemie.

Hipoglicemia - Simptome

Simptomele hipoglicemiei includ slăbiciune, senzaţie de foame, nervozitate, ameţeli, tremurături, transpiraţii abundente, reci, piele palidă sau cenuşie, înţepături în mâini şi picioare.
La diabetici, simptomele pot cuprinde şi: durere de cap, greaţă, accelerarea bătăilor inimii, comportament necooperant, sugerând confuzie sau beţie, pierdere de conştientă, comă sau convulsii. 

Hipoglicemia - Diagnostic

Medicul poate determina toleranţa la glucoză, măsurând capacitatea organismului de a transforma glucoza, sau printr-un test de sânge efectuat la două ore după masă.

Hipoglicemia - Tratament

Majoritatea remediilor pentru hipoglicemie se concentrează pe reglarea conţinutului şi programului dietei în vederea asigurării unui aport suficient de glucoză şi de insulină.
 
În cursul unei crize de hipoglicemie, se recomandă injectarea de glucoză direct în sânge, printr-o injecţie cu glucagon, un hormon care ajută organismul să îşi regleze nivelul de glucoză în sânge.
 
Diabeticii trebuie să poarte permanent un medalion sau o brăţară în care să se precizeze boala, astfel încât personalul medical să poată asigura un tratament adecvat dacă pacientul devine dezorientat sau inconştient în timpul unei crize de hipoglicemie.
 
Pentru diabetici, tratamentul convenţional pe termen lung al hipoglicemiei este îndreptat spre reglarea nivelului sangvin de glucoză şi de insulină şi menţinerea echilibrului adecvat dintre ele.
 
În multe cazuri, acest echilibru poate fi obţinut recurgând la simple modificări ale dietei.
 
Dieta recomandată pentru echilibrarea hipoglicemiei cuprinde mese mici şi frecvente (cel puţin şase pezi) conţinând alimente bogate în glucide complexe(fasolea, pastele făinoase, pâineaşi cartofii), fibre (legume) şi grăsimi şi cantităţilimitate de glucide simple (bomboanelesau prăjiturile), alcool şi sucuri de fructe.
 
De asemenea, suplimentele de crom, substanţă minerală care se găseşte în drojdia de bere, pâine şi cereale integrale, brânzeturi şi carne macră – pot ameliora nivelul sangvin de glucoză.

Hipoglicemia - Sfaturi

Trebuie evitat alcoolul (un glucid simplu), cofeina şi fumul de ţigară, întrucât pot determina valori mari ale glucozei din sânge.
Medicina alternativă a hipoglicemiei se concentrează pe nutriţie şi dietă, cu suplimente de vitamine, substanţe minerale şi plante medicinale.

Conferinta medicilor pneumologi rezidenti