Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Miercuri, 23 mai 2018      05:04
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Injectia cu insulina

Injectia cu insulina

13 iulie 2015    
Insulina este un hormon, secretat de insulele lui Langerhans, ce participă la metabolismul glucidelor.
 
Insulina este prescrisă în caz de diabet, mai ales de diabet insulinodependent. Bolnavul învaţă să-şi facă singur injecţiile pe cale subcutanată, una până la trei pe zi.
 
În plus, medicul poate să folosească insulina obişnuită pe cale subcutanată sau intravenoasă, la nevoie cu ajutorul unei pompe electrice care asigură o perfuzie intravenoasă continuă, pentru urgenţe - hiperglicemie majoră, acidocetoză diabetică.
 
Acele cu ajutorul cărora se administrează insulina sunt subţiri, mici şi de unică folosinţă, iar injecţia se administrează sub piele şi nu în muşchi. Forţa necesară pentru injectarea insulinei este minimă, senzaţia de disconfort resimţită reducându-se cu fiecare doză injectată.
                               

Cum se efectuează injecţiile cu insulină?

 
Injecţiile clasice au fost înlocuite cu pen-urile cu insulină. Un pen cu insulină are dimensiuni similare unui stilou obişnuit.
Pen-ul este prevăzut la un capăt cu un ac protejat de un capac şi cu un buton la celălalt capăt, prin apăsarea căruia se administrează doza.
 
Pen-ul este suficient de mic pentru a putea fi purtat în buzunarul de la piept sau într-o geantă de mici dimensiuni şi este foarte simplu de folosit. Injecţiile se administrează în mai puţin de 10 secunde.
 
Înainte de a-şi efectua injecţia, bolnavul trebuie să se spele pe mâini. Selectează 2 unităţi pe dispozitiv şi ţinându-l vertical, cu acul în sus, loveşte uşor cartuşul de câteva ori, pentru ca bulele să se adune la capătul superior al acestuia.
 
Menţinând acul îndreptat în sus, apasă butonul de injectare până la capăt.
 
La vârful acului trebuie să apară o picătură de insulină. Se selectează numărul de unităţi de care bolnavul are nevoie, apoi într-un pliu de piele se introduce acul sub piele şi se injectează cantitatea de insulină.
 
Acul trebuie să rămână sub piele cel puţin 6 secunde. Acul utilizat este aruncat în condiţii de siguranţă.
 

Jurnalul insulinoterapiei

Medicii îi sfătuiesc pe insulinodependenţi să păstreze un jurnal al insulinoterapiei.

Jurnalul va oferi bolnavului şi medicului posibilitatea de a observa tendinţele valorilor glicemiei pe o durată mai lungă de timp. În funcţie de informaţiile consemnate în jurnal, se poate ajusta insulinoterapia.

Notând în jurnalul insulinoterapiei greutatea, bolnavul poate vedea şi dacă trebuie examinat mai atent raportul dintre dietă şi nivelul de exerciţii fizice efectuate!