Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      18:30
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Maladia Graves, una dintre cele mai frecvente probleme tiroidiene

Maladia Graves, una dintre cele mai frecvente probleme tiroidiene

20 iulie 2015    
Maladia Graves este una dintre cele mai frecvente probleme tiroidiene. Maladia Graves este, de asemenea, principala cauză a hipertiroidismului, o afecţiune caracterizată prin producţia excesivă de hormoni tiroidieni. O dată ce boala a fost diagnosticată corect, Maladia Graves este destul de uşor de tratat. În unele cazuri, Maladia Graves intră în remisiune sau dispare complet după câteva luni sau ani. Totuşi, lăsată netratată,  Maladia Graves poate duce la complicaţii grave, chiar şi la moarte. Deşi simptomele pot provoca disconfort, boala Graves nu are, în general, asupra sănătăţii consecinţe negative pe termen lung dacă pacientul primeşte îngrijiri medicale prompte și adecvate.
 

Boala Basedow - Graves - Simptome

Simptomele Maladiei Basedow-Graves sunt scăderea în greutate, deşi există apetitul culinar crescut, ritmul accelerat al inimii, tensiunea arterială crescută şi o stare de nervozitate crescută. De asemenea, mai se întâlnesc simptome precum sensibilitatea crescută la căldură, scaune mai frecvente, uneori chiar diaree, transpiraţie excesivă. Alte simptome sunt apariţia guşei, exoftalmie, iar la femei se întâlneşte şi întreruperea ciclurilor menstruale.
 

Boala Basedow - Graves - Cauze

 
Hormonii secretaţi de glanda tiroidă controlează metabolismul, adică viteza cu care organismul converteşte alimentele în energie.
 
Metabolismul trece în regim forţat şi astfel apar palpitaţiile, transpiraţiile, tremurăturile şi scăderea în greutate care sunt caracteristice pentru hipertiroidieni.
 
În mod normal, tiroida primeşte comenzile de producţie printr-o altă substanţă chimică, numită hormon tireo-stimulant (TSH), eliberat de glanda hipofiză din creier.
 
În Maladia Graves însă, o disfuncţie a sistemului imun al organismului duce la producerea unor anticorpi (proteine de apărare) anormali, care imită substanţa chimică mesageră a glandei hipofize. Stimulate de către aceste semnale false să producă, fabricile de hormoni tiroidieni fac ore suplimentare şi îşi depăşesc cota normală.
 
Este neclar din ce motiv exact începe sistemul imun să producă aceşti anticorpi aberanţi. Un rol joacă  ereditatea şi alte caracteristici. Studiile arată, de exemplu, că dacă un geamăn face Maladia Graves, există 50% şanse ca şi celălalt geamăn identic să facă boala. De asemenea, femeile au risc mai mare decât bărbaţii de a face boala. Fumătorii care fac Maladia Graves sunt mai predispuşi să aibă probleme oculare decât nefumătorii având această boală.
 
Problemele ochilor - de obicei sub forma măririi de volum şi inflamaţiei muşchilor şi ţesuturilor ochiului, având ca urmare ieşirea globilor din orbite - sunt o complicaţie particulară a Maladiei Graves.
 
Severitatea acceselor Maladiei Graves nu are nici o legătură cu gravitatea problemei oculare sau cu gradul în care proemină ochii. De fapt, nu este clar dacă astfel de complicaţii oculare provin din Maladia Graves în sine sau dintr-o tulburare total separată, deşi strâns conectată cu prima.
 

Boala Basedow - Graves - Tratament

 
În cazul în care prezentați simptome precum cele menționate mai sus, este bine să apelați cât mai repede la sfatul unui specialist. Există șanse bune ca o singură doză de iodură radioactivă să fie suficientă pentru corectarea hipertiroidismului. Totuşi, dacă ea nu vi s-a ameliorat la circa trei luni, specialistul vă poate da o altă doză de iodură.
 
După ce medicul a decis că Maladia Graves este într-adevăr sub control, va trebui totuşi, să mai faceţi controale de rutină pentru a vă asigura că nivelul hormonilor rămâne normal.
 
Deşi tratamentele cu ioduri radioactive sunt în general sigure, ele nu pot fi administrate femeilor însărcinate, deoarece substanţa chimică poate afecta glanda tiroidă a fătului.
 
De aceea trebuie să vă asiguraţi că nu sunteţi gravidă înainte de a lua iodura radioactivă pentru Maladia Graves. De asemenea, este să lăsaţi să treacă câteva luni după administrarea dozei de iodură radioactivă înainte de a rămâne însărcinată.
 
Deşi boala poate părea că a dispărut cu totul, s-ar putea să aveţi încă nevoie de terapie medicamentoasă pentru a menţine tiroida la funcţionarea adecvată. Chiar dacă Maladia Graves intră în remisiune, iar medicul vă spune că nu este primejdios să întrerupeţi medicaţia, va trebui să vă evaluați anual pentru a vă asigura că hipertiroidismul nu a reapărut.
 
Beta-blocantele, prescrise frecvent în tratamentul bolilor de inimă şi hipertensiunii, sunt utilizate pentru palpitaţii şi tremurăturile musculare care caracterizează Maladia Graves. Dar înainte de a prescrie beta-blocante, medicul trebuie să ştie dacă sunteţi astmatic sau dacă aveţi o boală cardiacă.
 
Tratamentele cu ioduri radioactive şi medicamente antitiroidiene sunt, de obicei, eficiente în scăderea producţiei de hormoni tiroidieni, dar în unele cazuri chirurgia este cea mai bună cale de abordare a Maladiei Graves.
 
De exemplu, dacă faceţi boala înainte sau în timpul sarcinii sau dacă refuzaţi sau nu puteţi urma tratamentul radioactiv sau sunteţi alergic la medicaţia antitiroidiană, medicul vă poate recomanda tiroidectomia subtotală, un procedeu relativ simplu şi neprimejdios, în care cea mai mare parte a glandei tiroide este îndepărtată.
 

Tratamente alternative în Maladia Graves

 
Tratamentele alternative servesc, în general, drept complemente scopului mai direct al medicinei convenţionale de a reduce hormonii tiroidieni. O parte dintre aceste terapii ajută ameliorarea neplăcutelor simptome ale Maladiei Graves, în timp ce altele încearcă să îmbunătăţească funcţionarea generală a tiroidei.
 
Pentru tratamentul simptomelor Maladiei Graves, încercaţi o combinaţie din 4 părţi de cervană, 2 părţi de talpa-gâştei, 2 părţi de gura-lupului şi 1 parte de păducel în tinctură, de trei ori pe zi.
 
Medicii consideră că exerciţiile aerobice timp de 15-20 de minute pe zi sunt foarte bune pentru menţinerea unei bune funcţionări a tiroidei.
 
Poziţia Lumânării, practicată cel puţin o dată pe zi, timp de 20 de minute, poate ajuta unele persoane cu Maladia Graves să-şi amelioreze funcţia globală a tiroidei. Întindeţi-vă pe spate şi ridicaţi picioarele, susţinându-vă şoldurile cu mâinile, în timp ce picioarele sunt în poziţie verticală.
 

Dieta în Maladia Graves

 
Dacă sunteţi hipertiroidian, consumul de alimente care inhibă fabricarea de hormoni tiroidieni poate contribui la scăderea secreţiei lor. Printre acestea se află varza, piersicile, ridichile, arahidele, napii suedezi, soia şi spanacul. Se pot dovedi utile şi injecţiile cu complex de vitamine B.
 
Datele au fost preluate din “Medicina în familie”, Editura Teora