Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      08:02
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Nivelul colesterolului trebuie masurat periodic!

Nivelul colesterolului trebuie masurat periodic!

21 iulie 2015    
Colesterolul este un constituent natural al corpului, fiind o substanță grăsoasă care se găsește în sânge și în toate celulele corpului. Colesterolul se formează la nivelul ficatului din grăsimile din alimentație, iar o altă parte provine direct din alimentele care conțin colesterol.
 
Buna funcționare a corpului uman depinde și de existența colesterolului în sânge deoarece colesterolul ajută la formarea pereților celulelor, a unor hormoni, precum și la asigurarea de energie necesară organismului.
 
Creșterea cantătății de colesterol în sânge (hipercolesterolemie) este însă foarte dăunătoare, ducând la apariția unor boli foarte grave precum cele cardiovasculare.
 

Sfaturi

 
Specialiștii recomandă ca toate persoanele de peste 20 de ani să își determine profilul lipidic. Acest lucru înseamnă măsurarea nivelului colesterolului total, LDL colesterol, HDL colesterol, precum și cel al trigliceridelor. Cel puțin o dată la 5 ani trebuie făcute aceste analize. De, asemenea, trebuie știut faptul că și persoanele slabe pot avea colesterolul crescut. Dacă valorile obținute la prima determinare sunt anormale sau există factori de risc cardiovasculari asociați, atunci dozările trebuie făcute mai des, la indicația și sub controlul medicului.
 
Copiii care provin din familii cu risc crescut de boli cardiovasculare (părinți sau bunici cu colesterol crescut sau cu boli de inimă la vârste tinere, adică sub 55 de ani) ar trebui să-și controleze nivelurile de colesterol din sânge. 
Aceste analize ce determină nivelul de colesterol sunt foarte importante deoarece colesterolul crescut nu produce simptome, nu dă dureri de cap, greață, amețeală sau alt disconfort. De aceea, putem afla dacă avem colesterolul crescut numai după ce măsurăm nivelul colesterolului printr-o analiză de sânge.
 
În cazul în care nivelul colesterolului este peste limita admisă, adoptarea unui regim alimentar este obligatorie. Astfel, pacienții cu hipercolesterolemie vor trebui să mănânce alimente slabe în grăsimi, dar și să adopte un stil de viață sănătos.