Info SănătateaTV.ro: La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016
Joi, 22 feb 2018      14:51
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Obezitatea

Obezitatea

29 iulie 2015    
În cazul în care sunt consumate mai multe calorii decât sunt arse, se va ajunge la creşterea în greutate.  Oamenii metabolizează alimentele diferit unii faţă de alţi.

Obezitatea - Generalităţi 

Pentru persoanele obeze, cei care cântăresc cu 20% peste greutatea normală sau „punctul de referinţă", o masă de dimensiuni medii nu este îndestulătoare. Acest lucru se întâmplă pentru că aceste persoane au mai multe celule adipoase care trimit stimuli pentru mâncare şi, în acelaşi timp, metabolismul lor arde şi mai multe calorii.
 
Dacă este scăpată de sub control, obezitatea expune la riscuri de a dezvolta o serie de afecţiuni extrem de grave, uneori cu risc vital, de la cancer la boli de inimă. Persoanele care tind să acumuleze grăsimi în jurul taliei (mai frecvent, la bărbaţi), spre deosebire de grăsimea de pe coapse, mai obişnuită la femei şi menită să servească drept rezervă de energie, depozitele abdominale eliberează acizi graşi direct în curentul sanguin pentru eliberarea imediată de energie pentru activităţi pe termen scurt.
 
Indexul Masei Corporale (IMC) determină obezitatea bazându-se pe conţinutul în grăsimi al organismului şi nu pe greutate.
 
Determinarea nivelului de grăsimi al corpului este calea cea mai bună pentru a estima statusul ponderal -două persoane pot avea aceeaşi înălţime şi greutate, dar una are oasele mai groase, masă musculară în plus şi mai puţină grăsime, de aceea nu se încadrează în diagnosticul de obezitate deşi are aceeaşi greutate cu cealaltă persoană.
 
Obezitatea este o tulburare ce rămâne de-a lungul întregii vieţi, necesitând nu doar o dietă specială şi exerciţii fizice, dar şi sfatul unui specialist şi, eventual, medicamente, pentru a o ţine sub control. Menţinerea obezităţii sub control necesită o atenţie permanentă.
Greutatea ideală pentru fiecare individ se calculează în funcţie de sex, vârstă şi gradul de activitate.

Obezitatea - Cauze

Există multe cauze care pot determina obezitatea, printre care: diabetul, bolile tiroidei, o dietă de slabă calitate, lipsa exerciţiilor fizice şi ereditatea. Indivizii care au o predispoziţie la îngrăşare adesea îşi agravează starea prin fumat, consumul de alcool şi un stil de viaţă sedentar.
În timp ce majoritatea cazurilor de obezitate sunt legate de antecedente familiale, anturaj, dietă şi alte obiceiuri de viaţă, există şi situaţii în care cauza este un factor specific, precum afecţiunea tiroidei. De asemenea, anumite medicamente precum estrogenii, progesteronul, insulina şi steroizii, pot provoca o creştere în greutate.
 
Kilogramele în plus prezintă un foarte mare efort pentru sistemul cardiovascular, contribuind la creşterea tensiunii arteriale şi a bolilor de inimă, în timp ce o concentraţie crescută de lipide poate duce la mărirea ficatului. Chiar şi o creştere modestă în greutate poate iniţia un diabet zaharat de tip II.
 
Pe lângă toţi aceşti factori şi muşchii joacă un rol în obezitate, celulele adipoase din corp crescând în mărime şi greutate când o persoană se îngraşă - muşchii devin mult mai eficienţi şi ard mai puţine calorii când o persoană încearcă să slăbească, ceea ce contribuie la încetinirea metabolismului.

Obezitatea - Simptome

Simptomele obezitaţii: un procent al grăsimii din organism maimare de 30% pentru femei şi 25% pentrubărbaţi; o greutate cu 20% mai mare decât greutatea ideală.
Obezitatea aduce cu sine o serie de riscuri precum hipertensiune arterială, boli de inimă, diabet, afecţiuni ale vezicii biliare, afecţiuni respiratorii şi cancer.

Obezitatea - Tratament

În prezent, majoritatea terapiilor convenţionale sau alternative se concentrează asupra dietei, exerciţiilor fizice şi complicaţiilor psihologice posibile.
 
De aceea, trebuie cerut sfatul medicului pentru determinarea corectă a unui nivel - ţintă pentru aportul caloric; o dietă săracă în grăsimi, dulciuri şi bogată în fibre va ajuta la slăbire.
 
Un regim strict, îndelungat, de exerciţii fizice regulate şi o dietă moderată, săracă în grăsimi, pot scădea definitiv punctul de referinţă, uşurând eforturile de a menţine o greutate mai scăzută.
 
În anumite cazuri, medicul poate recomanda suplimentarea schimbărilor în stilul de viaţă şi o dietă cu un medicament ce taie pofta de mâncare.
 
În cazuri extreme, doctorul poate sugera o intervenţie chirurgicală de micşorare a stomacului, eliminând nevoia de inihibitori ai apetitului.
Pentru realizarea unei liposucţiuni, chirurgul trebuie să facă o mică incizie în apropierea depozitelor de grăsime şi apoi să aspire grăsimea. Foarte puţină grăsime poate fi înlăturată astfel, datorită pericolului lezării unor vase de sânge sau nervi.
 

Abordarea obezităţii se face la mai multe niveluri, inclusiv cel psihologic, inclusiv controlarea nutriţiei

Majoritatea terapiilor alternative sunt eficiente dacă sunt folosite împreună cu un program bun
de exerciţii fizice si dietă. Nu se vor putea da jos kilograme până ce aportul de energie nu va fi mai mic decât consumul de energie.
 
În timp ce fumatul inhibă apetitul, afectează de asemenea în mod advers mecanismul depozitării lipidelor, favorizând acumularea acestora în zona taliei. Oamenii graşi au, de asemenea, tendinţa să consume mai mult alcool, mărindu-şi astfel aportul de calorii; alcoolul este prelucrat în organism pe aceleaşi căi ca şi grăsimile.
 
Se recomandă o dietă bogată în glucide complexe cum ar fi cartofii, pastele făinoase, ca şi în carnea de pui, peşte şi o mulţime de legume ar trebui să sature fără să îngraşe.
 
Pentru a evita obezitatea se recomandă trei-patru mese moderate pe zi, cu masa principală la mijlocul zilei, o dietă bogată în fibre vegetale şi săracă în grăsimi, evitarea activităţilor sedentare  şi stabilirea zilnică a unui timp rezervat exerciţiilor fizice.
 
O masă bogată consumată seara este mai greu de digerat şi absorbit. De asemenea, trebuie înlocuit consumul zilnic de băuturi răcoritoare, sucuri de fructe sau lapte, cu şase-opt pahare de apă, evitând, totodată, dietele care se bazează pe numărarea caloriilor deoarece sporesc riscul apariţiei tulburărilor de comportament alimentar.