Info SănătateaTV.ro: Nivelul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pastrat printr-o ordonanta de urgenta Sondaj: Unul din doi romani care au dureri de spate nu merg la doctor din cauza lipsei de timp sau a banilor Nivelul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pastrat printr-o ordonanta de urgenta Sondaj: Unul din doi romani care au dureri de spate nu merg la doctor din cauza lipsei de timp sau a banilor Nivelul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pastrat printr-o ordonanta de urgenta Sondaj: Unul din doi romani care au dureri de spate nu merg la doctor din cauza lipsei de timp sau a banilor
Duminică, 25 feb 2018      23:20
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Problemele pancreasului: pancreatita cronica si acuta

Problemele pancreasului: pancreatita cronica si acuta

30 iulie 2015    
Pancreatita cronică şi pancreatita acută sunt inflamaţii ale pancreasului, glandă ce sintetizează atât enzime digestive, cât şi hormonul insulina, pe care organismul îl utilizează în metabolismul glucidelor şi grăsimilor.

Problemele pancreasului - Cauze

Pancreatita acută este asociată cu consumul excesiv de alcool, calcuIii biliari, infecţiile virale şi bacteriene, unele medicamente şi blocarea canalului pancreatic.
Aceşti factori par să încurajeze enzimele digestive pancreatice să acţioneze chiar asupra acestui organ, provocând edem, hemoragii şi leziuni ale vaselor sanguine din pancreas.
Peste jumătate din persoanele care fac pancreatită cronică sunt mari consumatoare de alcool; consumul masiv de alcool este cea mai
frecventă cauză a insuficienţei exocrine la adulţi. Principala cauză a insuficienţei exocrine la copii este fibroza chistică.

Pancreatita cronică - Generalităţi

Pancreatita cronică se dezvoltă pe parcursul mai multor ani, de obicei, în cazuri în care există în antecedente crize recurente de pancreatită acută.
 
Pancreatita cronică poate provoca pierderea capacităţii organismului de a secreta enzimele necesare digerării alimentelor.
 
Tulburarea ce rezultă de aici, cunoscută sub denumirea de insuficienţă exocrină, este una din caracteristicile principale ale pancreatitei cronice şi este semnalată de scăderea în greutate - fie treptată, fie bruscă - şi scaune cu miros urât. De asemenea, pancreatita cronică poate conduce la diabet zaharat şi calcificări pancreatice, în care în interiorul pancreasului se dezvoltă mici depozite dure.

Pancreatita acută - Aspecte generale

Pacienţii cu pancreatită acută trebuie să primească îngrijiri medicale pentru a evita instalarea unor complicaţii grave ce pot pune viaţa în pericol. Pancreatita cronică necesită, de asemenea, o evaluare şi un tratament de specialitate.
 
Simptomele pancreatitei acute sunt în mod tipic severe şi necesită tratament. În lipsa acestuia, pot apărea chisturi sau abcese pancreatine, precum şi scurgeri de lichid pancreatic în abdomen, care pot genera alte probleme de durată. O complicaţie posibil fatală a pancreatitei acute este şocul.
 
Simptomele pancreatitei acute includ dureri intense, cu debut brusc, la mijloculabdomenului, debutate deseori la 12-24 de oredupă o masă copioasă sau consumarea uneicantităţi mari de alcool.
 
Durerea poate iradia în febră, greţuri sau vărsături, piele rece şi umedă, distensie abdominală şi dureri la palparea abdomenului, puls rapid.
Pancreatita cronică provoacă dureri abdominale intense şi de durată, ce pot iradia în torace şi în spate; durerile pot fi persistente sau intermitente, scaune voluminoase, cu miros excesiv de urât, greţuri sau vărsături, scădere în greutate, distensie abdominală (întindere sau umflare excesivă).

Problemele pancreasului - Diagnostic

Se palpează abdomenul pentru a vedea dacă este dureros şi a verifica prezenţa tensiunii arteriale scăzute, a febrei uşoare şi a pulsului rapid. Sângele  va fi testat pentru detectarea nivelelor anormale de enzime pancreatice, leucocite, glucoză şi calciu. Radiografiile abdominale vor arăta prezenţa de calcificări în pancreas.
 
Explorările cu ultrasunete pot demonstra problemele de la nivelul canalelor biliare.
Pentru a stabili diagnosticul de pancreatită cronică, se recoltează probe de sânge şi se va controla prezenţa excesului de grăsimi în scaun, un semn că pancreasul nu mai produce suficiente enzime pentru a prelucra grăsimile.
De asemenea, se poate face un test de stimulare, pentru a vedea felul în care pancreasul eliberează enzimele digestive în duoden sau un test de depistare a diabetului zaharat.

Problemele pancreasului - Tratament

Pancreatita se tratează cu medicamente, regim alimentar şi intervenţii chirurgicale. Opţiunile alternative vizează ameliorarea simptomelor pancreatitei şi stimularea stării generale de sănătate.
 
În cazul unei crize de pancreatită acută, se va încerca stăvilirea fluxul de enzime pancreatice şi alimentarea pe cale intravenoasă. Se poate folosi un analgezic puternic pentru dureri sau un drenaj al stomacului, cu ajutorul unei sonde introduse prin nas. Dacă pancreatita  este provocată de calculi biliari sau de o obstrucţie a canalului pancreatic, este nevoie de o intervenţie chirurgicală.
 
În cazul pancreatitei cronice, tratamentul se va focaliza asupra tratării durerilor pentru a preveni posibila instalare a unei dependenţe de analgezicele eliberate cu prescripţie medicală şi a complicaţiilor ce afectează capacitatea de digestie. De asemenea, se poate primi un tratament de substituţie enzimatică, pentru a restaura capacitatea tubului digestiv de a prelucra substanţele nutritive.
 
Se recomandă evitarea alimentelor grase şi abţinerea de la alcool.
Dacă durerile nu sunt stopate de medicaţie, ţesutul pancreatic lezat poate fi îndepărtat pe cale chirurgicală.