Info SănătateaTV.ro: Sfaturi pentru a ne pastra vederea sanatoasa Sfaturi pentru a ne pastra vederea sanatoasa Sfaturi pentru a ne pastra vederea sanatoasa
Sâmbătă, 20 ian 2018      20:44
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Reducerea colesterolului in mod natural

Reducerea colesterolului in mod natural

21 iulie 2015    
Societatea Română de Cardiologie definește colesterolul ca fiind o substanță grasă, moale, care se găsește în sânge și în toate celulele corpului. Colesterolul este o substanță de care avem toți nevoie pentru ca organismul nostru să poată funcționa normal.
 

Colesterolul - Generalităţi

 
Colesterolul are nevoie de ajutorul unor proteine de care se leagă, pentru ca el să fie transportat în sânge. Aceste combinații se numesc lipoproteine. Cele mai importante lipoproteine sunt: LDL colesterol și HDL colesterol.
 
LDL colesterol, denumit și colesterol ”rău” transportă colesterolul de la ficat la celulele care au nevoie de el. Nivelul crescut al colesterolului în sânge se numește hipercolesterolemie. Pericolul este că se depune în pereții vaselor de sânge și duce la ateroscleroză.
Cel de-al doilea tip este HDL colesterol, numit și colesterol ”bun”. Acesta transportă colesterolul din diverse părți ale organismului înapoi la ficat , ceea ce duce la înlăturarea lui din organism, deci la protejarea vaselor de sânge.
 
 
”Dăunător la colesterol este creşterea cantităţii de colesterol circulant. Dacă acesta afectează arterele care irigă inima poate conduce la complicaţii ca: angina pectorală, dilatarea inimii, tulburările de ritm. Dacă sunt afectate vasele care duc la creier, pot apărea boli grave precum: accidentul vascular cerebral, diferite forme de pareze, hemoragia cerebrală”, a declarat prof. dr. Eduard Apetrei, medic primar cardiologie, Institutul de Boli Cardiovasculare ”C.C. Iliescu”. (mai multe informații pe http://www.sanatateatv.ro/emisiuni-medicale/cardiologie/colesterolul-bolile-cardiace).
 
 Valorile normale ale colesterolului depind de vârstă, de factori de risc asociați, precum și de patologia fiecărui pacient în parte. În general, se consideră că pentru mulți adulți valorile optime de LDL colesterol, HDL colesterol și trigliceride sunt: nivelul colesterolului total să fie mai mic de 190 mg/dl, cel al LDL colesterol să fie mai mic de 115 mg/dl, nivelul HDL colesterol să fie mai mare de 60 mg/dl, iar cel al trigliceridelor să fie mai mic de 150 mg/dl.
 
O cantitate mare de LDL colesterol în sânge poate produce ateroscleroză, caracterizată prin depunerea de grăsimi și colesterol în pereții arterelor, ducând la îngustarea sau înfundarea acestora. Consecința poate fi tragic: infarctul de miocard sau a unui accident vascular cerebral.
 

Sfaturi

 
Reducerea colesterolului scade riscul de deces prin bolile cardiovasculare. Reducerea colesterolului se realizează prin modificarea stilului de viață. Exercițiile fizice, renunțarea la fumat și la alcool, dar și schimbarea modului de alimentație sunt principalii factori de reducere a colesterolului.