Info SănătateaTV.ro: Cum poate afecta stresul sanatatea orala Cum poate afecta stresul sanatatea orala Cum poate afecta stresul sanatatea orala
Duminică, 11 dec 2016      06:04
Regimul alimentar al bolnavilor cu dislipidemie

Regimul alimentar al bolnavilor cu dislipidemie

31 iulie 2015    
Dislipidemia este un dezechilibru al nivelului de lipide din sânge. Literatura de specialitate identifică mai multe tipuri de dislipidemii, printre care creșterea colesterolului total sau a colesterolului LDL,  scăderea colesterolului HDL, creșterea raportului colesterol total/colesterol HDL peste 5 mg/dl, creșterea trigliceridelor.
Pentru scăderea colesterolului, medicii cardiologi, dar şi cei cu alte specializări susţin şi recomandă consumul de pâine de secară Dobrogea-Benecol. Datorită conținutului de esteri de stanoli din plante, pâinea Dobrogea-Benecol, produsă de Dobrogea Grup,reduce în mod vizibil nivelul colesterolului.
 
 Dislipidemiile favorizează producerea aterosclerozei, cardiopatiei ischemice, infarctului miocardic, hemoragiei cerebrale, arteriopatiei membrelor inferioare și a altor boli cardio-vasculare.

Recomandări nutriţionale 

Specialiștii recomandă ca toate persoanele de peste 20 de ani să își determine profilul lipidic. Acest lucru înseamnă măsurarea nivelului colesterolului total, LDL colesterol, HDL colesterol, precum și cel al trigliceridelor.
Cel puțin o dată la 5 ani trebuie făcute aceste analize. De asemenea, trebuie știut faptul că și persoanele slabe pot avea colesterolul crescut. Dacă valorile obținute la prima determinare sunt anormale sau există factori de risc cardiovasculari asociați, atunci dozările trebuie făcute mai des, la indicația și sub controlul medicului.
 
Copiii care provin din familii cu risc crescut de boli cardiovasculare (părinți sau bunici cu colesterol crescut sau cu boli de inimă la vârste tinere, adică sub 55 de ani) ar trebui să-și controleze nivelurile de colesterol din sânge
 
Aceste analize ce determină nivelul de colesterol sunt foarte importante deoarece colesterolul crescut nu produce simptome, nu dă dureri de cap, greață, amețeală sau alt disconfort. De aceea, putem afla dacă avem colesterolul crescut numai după ce măsurăm nivelul colesterolului printr-o analiză de sânge.
 
În cazul în care pacientul este diagnosticat cu dislipidemie, adoptarea unui regim de viață sănătos este obligatorie. Prima etapa a tratamentului dislipidemiei constă în reechilibrarea alimentației și reducerea celorlalți factori de risc: renunțarea la fumat, practicarea de exerciții fizice în mod regulat, controlarea greutății.
Medicii specialiști recoandă ca regimul alimentar să fie adoptat treptat, însă trebuie continuat o perioadă mai lungă de timp sau poate pe tot parcursul vieții.

Dieta în dislipidemie 

Dieta în regimul dislipidemiei permite scăderea în greutate şi reducerea colesterolului LDL, adaptarea aportului caloric în funcţie de necesităţi şi greutatea corporală, reducerea aportului de grăsimi saturate şi colesterol, crşterea aportului de fibre solubile, creşterea aportului de fitosteroli şi fitostanoli, creşterea aportului de antioxidanţi (fructe, legume).

Pacienții cu dislipidemii - Reguli de alimentaţie corectă

- să respecte obligatoriu cinci mese pe zi (3 mese principale și 2 gustari) la ore regulate;
- în timpul meselor trebuie evitat mânactul în grabă, înfulecatul, cititul, privitul la televizor;
- să consume de doua ori pe săptămână carne de pește;
- trebuie consumate maxim două gălbenușuri pe săptămână, de preferat fierte tari;
- trebuie evitate sosurile cu unt sau smântână;
- consumul de sare trebuie redus la aproximativ 5 grame pe zi;
- consumul de alcool trebuie evitat.

Alimente permise

- carne de pasăre fără pieliță, vită, vânat, pește slab;
- brânză de vaci slabă, caș, urdă;
- lapte dulce cu 1, 8% grăsime și smântânit, lapte bătut, iaurt slab;
- albuș de ou fiert tare;
- pâine graham, integrală, neagră, mămăligă, fulgi de cereale;
- legume cu 5 până la 10% glucide - fasole verde, praz, gulii, varză, conopidă, dovlecel, spanac, roșii, castraveți, ardei, andive, vinete, ciuperci, ceapă, morcov, țelină, sfeclă roșie etc.;
- legume cu 20% glucide - cartofi, fasole uscată, mazăre, linte, soia- în cantități moderate;
- unt în cantitate mică (5-10 grame), cu 60% grasimi;
- ulei vegetal sau margarină vegetală cu mai puțin de 40% grăsimi, în cantitate moderată (20-30 de grame);
- deserturi - budinci, plăcinte simple, biscuiți preparați cu margarină vegetală sau uleiuri, jeleuri;
- lichide- apă minerală, ceaiuri, cafea, ness îndulcite cu zaharină, suc natural de fructe și din legume permise, băuturi răcoritoare. 

Alimente interzise

- carne grasă (porc, oaie, miel, gâscă, rață);
- mezeluri grase- salamuri, cârnați;
- organe- creier, ficat, momițe, costiță, kaizer, șuncă, jambon;
- pește gras, icre;
- untură, slănină, jumări, supe, ciorbe grase;
- cartofi prajiți;
- salate cu maioneză și smântână, sosuri cu unt sau smântână;
- murături, condimente iuți;
- frișcă, zahăr și produse zaharoase ( bomboane, caramele, ciocolată, miere, gem etc.);
- fructe oleaginoase- nuci, alune, nuci de cocos în cantitate mare;
- fructe dulci - struguri, pere pergamute, banane, curmale, smochine, stafide, castane;
- produse de cofetărie și patiserie;
- siropuri, băuturi de ciocolată, băuturi alcoolice.
 
Dobrogea - Benecol este prima pâine din România care conţine esteri de stanoli din plante și se numără printre cele mai mari zece descoperiri în nutriție. Specialiștii recomandă consumul zilnic a 4 felii de pâine de secară Dobrogea-Benecol, ce conțin 2 grame de esteri de stanoli din plante, pentru scăderea eficientă a colesterolului. După numai 14 zile de consum regulat de pâine de secară Dobrogea-Benecol, produsă de Dobrogea Grup, nivelul colesterolului sanguin scade cu până la 15%.

Conferinta medicilor pneumologi rezidenti