Info SănătateaTV.ro: Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale Anxietatea ar putea reprezenta un simptom precoce al aparitiei bolii Alzheimer Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale Anxietatea ar putea reprezenta un simptom precoce al aparitiei bolii Alzheimer Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale Anxietatea ar putea reprezenta un simptom precoce al aparitiei bolii Alzheimer
Sâmbătă, 20 ian 2018      11:08
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Retinopatia diabetica

Retinopatia diabetica

30 iulie 2015    
Diabetul poate cauza nenumărate complicaţii pe termen lung, cu un impact major atât asupra vieţii personale, cât şi sociale, a pacienţilor. Printre complicaţiile diabetului zaharat se află cele oftalmologice (anomalii ale corneei, glaucom, cataractă, neuropatii). Dintre acestea, cea mai întâlnită şi cea mai frecventă cauză de orbire este retinopatia diabetică.

Retinopatia diabetică - Generalităţi

Cei mai mulţi pacienti dezvoltă modificări ale retinei din cauza diabetului după aproximativ 20 de ani de boală.
Mecanismul prin care diabetul poate cauza retinopatie diabetică nu este cunoscut cu exactitate. Hormonul de creştere pare a juca un rol important în apariţia şi dezvoltarea retinopatiei diabetice. În urma cercetărilor efectuate, s-a constatat că progresul bolii este oprit la femeile care prezintă o necroză hemoragică postpartum a glandei hipofize (sindromul Sheehan).
 
Glicemia crescută poate altera vasele sanguine din retină, ducând la sângerări sau eliminare de lichid. Aceasta cauzează umflarea retinei şi formarea de depozite. Este forma incipientă de retinopatie diabetică, denumită neproliferativă.
 
Într-un stadiu mai avansat, numit retinopatie proliferativă, vase noi de sânge cresc pe suprafaţa retinei, producând probleme vizuale serioase deoarece se pot sparge şi pot sângera în vitros, o substanţă gelatinoasă care există în centrul ochiului. Retinopatia diabetică proliferativă poate duce la orbire.
 
Anomaliile hematologice provocate de diabetul zaharat, precum agregarea eritrocitelor, creşterea agregării plachetelor sangvine şi a aderării acestora, sunt factori ce produc o circulaţie îngreunată, afectarea endoteliilor şi ocluzii ale capilarelor.
Acestea vor conduce la dezvoltarea unei ischemii retiniene, care contribuie la apariţia retinopatiei diabetice.
 
Diabetul zaharat produce o alterare a metabolismului glucozei, din cauza nivelurilor scăzute de insulină. Astfel, creşterea concentraţiei glucozei poate avea o influenţă structurală şi fiziologică majoră asupra capilarelor retiniene.
 
Pierderea funcţiei pericitelor are drept consecinţă slăbirea pereţilor capilarelor şi apariţia microanevrismelor, ce reprezintă primele semne detectabile ale retinopatiei diabetice. Ruperea acestora va determina hemoragii retiniene superficiale sau chiar ale straturilor profunde ale retinei.

Retinopatia diabetică - Simptome

În faza de debut a retinopatiei diabetice este posibil să nu apară nicio schimbare a vederii pacientului. Însă, pe măsura evoluţiei bolii, apar numeroase semne: înceţoşarea privirii; apariţia unor puncte negre în câmpul vizual; vedere dublă cauzată de acţiunii bolii asupra nervilor ce controlează muşchii ochiului; dificultatea de a citi de aproape; afectarea vederii nocturne; greutate în perceperea culorilor; scăderea severă a vederii.

Retinopatia diabetică - Diagnostic

Diagnosticarea  şi monitorizarea retinopatiei diabetice se realizează prin efectuarea unor teste la cel puţin 3-6 luni.
 
Oftalmoscopia permite medicului să vadă fundul de ochi şi alte strucuri ocular, putând detecta cataracta (opacifierea cristalinului), modificări la nivelul retinei.
 
Gonioscopia este folosită pentru a determină dacă aria prin care se drenează lichidele din interiorul ochiului (unghiul de drenaj), este permeabilă sau blocată, acest test se face în cazul în care se suspectează un glaucom.
 
Măsurarea presiunii intraoculare se face pentru a detecta glaucomul.
 
Angiograma cu fluoresceină pentru a determina existenţa de hemoragii la nivelul retinei, în special, la pacienţii care au simptome de vedere înceţoşată, care poate să sugereze o distrucţie în retină sau edem al retinei.
 
Fotografierea fundului de ochi se practică la pacienţii cu retinopatie, în special, la cei care sunt trataţi. Fotografierea fundului de ochi indică morfologia fundului de ochi cu acurateţe.

Retinopatia diabetică - Tratament

Tratamentul retinopatiei diabetice depinde de localizarea şi gravitatea bolii.
Când zona afectată este retina periferică şi leziunile sunt incipiente, tratamentul constă în urmărirea atentă a bolii. În cazul în care zona afectată este macula, se impune tratamentul cu laser în şedinte periodice.
 
În retinopatia diabetică deja declanşată, tratamentul cu laser are rolul de a coagula vasele rupte, pentru a evita sau reduce hemoragiile şi edemul retinian. În cazurile avansate, sunt necesare operaţii complexe pe retină şi corpul vitros.
 
În unele cazuri, se poate alege tratamentul cu injecţii la nivelul ochilor, numite injecţii intravitreale şi pot conţine steoizi sau alte medicamente ce au ca efect scăderea inflamaţiei şi reducerea neovascularizaţiei.
 
Cea mai frecvent folosită metodă pentru a trata formarea de vase noi în retină este un tip de chirurgie laser: fotocoagulare pan-retiniană. Această metodă previne dezvoltarea ulterioară a neovascularizaţiei şi sigilează vasele lezate. Scopul acestei metode este de a stopa evoluţia bolii.
 
Există, de asemenea, o serie de măsuri care se pot lua în scopul scăderii riscului de retinopatie diabetică severă ce duce la pierderea vederii: reducerea nivelului colesterolului seric, evitarea fumatului (fumatul produce creşterea tensiunii arteriale şi poate agrava alte afecţiuni asociate diabetului, precum ateroscleroza) şi activitatea fizică adecvată, menţinând glicemia în limite normale.
 
Retinopatia diabetică, ca drept cauză majoră de orbire poate fi deosebit de severă la persoanele cu diabet zaharat insulinodependent (diabet zaharat tip I) şi apare, de asemenea, frecvent şi la persoane cu diabet zaharat insulinoindependent (diabet zaharat tip II). Gradul de retinopatie diabetică este corelat cu durata evolutiei diabetului.
 
Factorii de risc de a dezvolta retinopatie diabetică sunt: perioada de timp de la instalarea diabetului şi tipul diabetului: cu cât perioada de timp de la instalarea diabetului este mai mare, cu atat este mai mare şansa de apariţie a retinopatiei diabetice, iar pacienţii cu diabet tip I sunt mai predispuşi la a dezvolta retinopatie decât cei cu diabet zaharat de tip 2.

Aproximativ o treime dintre diabetici suferă de complicaţii oculare

Riscul de a face retinopatie diabetică este mai mare la persoanele care au rude cu diabet şi retinopatie diabetică. De asemenea, riscul de dezvoltare a retinopatiei diabetice este mai mare la cei care au eliminare crescută de proteine în urină (proteinurie), ca semn precoce de boală renală, precum şi femeile care au diabet au un risc mai mare de a face retinopatie diabetică în timpul sarcinii, iar la femeile care au deja retinopatie diabetică şi rămân însărcinate, şansele sunt de aproximativ 50% ca boala să se înrăutăţească.