Info SănătateaTV.ro: Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale
Luni, 11 dec 2017      09:16
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Ateroscleroza - inamicul tacut al inimii

Ateroscleroza - inamicul tacut al inimii

28 iulie 2015    
Studiile arată că bolile cardiovasculare reprezintă cauza cea mai frecventă a mortalităţii în lume, în 80-90% dintre cazuri fiind vorba despre ateroscleroză la vasele inimii, iar în 15-20% despre  ateroscleroza vaselor cerebrale.
 
Ateroscleroza se referă la  o serie de modificări ale arterelor inimii, constând în depunerea şi infiltrararea de grăsimi, lipide, polizaharide, sânge, ţesut fibros şi depozite de calciu în pereţii arterelor.
 
Ateroscleroza este cauza apariţiei majorităţii bolilor cardiovasculare (angina pectorală, cardiopatie ischemică, infarct miocardic, accident vascular cerebral).

Ateroscleroza debutează încă din copilărie!

Aceste depuneri pe pereţii arterelor încep încă din copilărie sau adolescenţă, deşi manifestările clinice ale aterosclerozei sunt foarte tardive, timpul dintre instalarea plăcilor de aterom şi apariţia primelor semne clinice de stenoze arteriale (boli ischemice) sau tromboze (astuparea vaselor) putând varia între 10 şi 30 de ani, când unele artere din organe importante (creier, inimă, rinichi) sunt "astupate" în proporţie de peste 75%.

Cunoaşterea factorilor de risc elimină pericolul aterosclerozei

Ateroscleroza nu poate fi depistată cu ajutorul metodelor de investigaţie şi al analizelor obişnuite. Însă factori de risc precum fumatul, alimentaţia bogată în grăsimi animale şi colesterol, lipsa activităţii fizice constante oferă informaţii indirecte referitoare la prezenţa aterosclerozei.
 
Una dintre cele mai eficiente metode de depistare este testul de efort, când se efectuează un EKG în timpul efortului.
 
Dacă în vasele inimii există ateroscleroză, apar modificări pe traseul electric al inimii.
 
În cazul unei cardiopatii ischemice cu ateroscleroză semnificativă  a arterelor coronare se poate efectua angiografia coronariană (coronarografia), care facilitează aprecierea diametrului interior al arterelor şi localizarea zonelor de obstrucţie înaintea intervenţiei chirurgicale.

Ateroscleroza – Prevenţie

Ateroscleroza poate fi prevenită şi chiar reversată prin respectarea unui regim de viaţă ce presupune abandonarea fumatului, adoptarea unei diete care să excludă consumul de carne, ouă, peşte, lactate, efectuarea unor exerciţii fizice regulate şi o încercare de a diminua pe cât posibil stresul cotidian.    
 

Plante care ard grăsimile

Medicina naturistă recomandă folosirea următoarelor plante ca adjuvant în tratamentul aterosclerozei, alături, desigur, de tratamentul alopat şi schimbarea stilului de viaţă:
·         Coacăzul negru: decoct dintr-o linguriţă cu fructe la o cană cu apă. Se beau câte 2 căni pe zi;
·          Coada calului: decoct din două linguri de plantă la un pahar cu apă. Se fierbe 5 minute. Se bea câte 1/3 pahar, de 3-4 ori pe zi.
·         Măceşul: decoct din două linguriţe cu fructe la o cană cu apă. Se beau câte 2 căni pe zi.
·         Păducelul: infuzie dintr-o linguriţă de flori, frunze şi fructe la 1 cană cu apă clocotită.
Se bea câte o cană pe zi. Ori infuzie din trei linguriţe cu fructe de păducel, la 1 pahar cu apă clocotită. Se lasă 2 ore, după care se bea ca un ceai obişnuit.