Info SănătateaTV.ro: Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      08:35
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Blocul de ramura

Blocul de ramura

28 iulie 2015    

Blocul de ramură aparţine unui grup de afecţiuni cardiace denumite defecte de conducere intraventriculară. Dar, blocul de ramură se poate dezvolta chiar şi în condiţiile unei inimi sănătoase.

Blocul de ramură - Ce este?

Blocul de ramură este o tulburare cardiacă caracterizată prin încetinirea sau chiar întreruperea conducţiei impulsurilor electrice în ramurile fasciculului His responsabile pentru bătăile inimii. Aşadar, blocul de ramură desemnează tulburările de conducere intraventriculară cu localizare care poate fi intermitent, tranzitoriu sau permanent, caracterizată prin întârzierea stimulului inimii la nivelul ramurilor sale din ventriculi: când conducerea este întârziată în ventriculul drept se produce blocul de ramură drept, iar în ventriculul stâng, blocul de ramură stâng.

Blocul de ramură - Fiziopatologie

Inima este un muşchi condus de stimuli proprii veniţi din zona atriului drept, din nodul sinusal, stimuli care pleaca apoi prin fascicule spre nodul atrioventricular situat între atriu şi ventricul.
Această comandă se face prin circuite electrice şi se ajunge la contracţii ale inimii, cele care pompează sângele. Un bloc de ramură este o întrerupere parţiala sau totală a circulaţiei acestor comenzi.
 
În cazul blocului de ramură dreaptă, impulsurile electrice sunt conduse încet sau deloc, ventriculul drept va primi, într-un final, impulsurile prin intermediul transmiterii de la o celulă musculară la alta (în afara sistemului normal de conducere), rezultând o contracţie întârziată a ventriculului drept.
 
Există mai multe tipuri de bloc de ramură stângă, fiecare caracterizat prin propriul mecanism de disfuncţie. In fiecare caz, impulsurile electrice sunt intarziate sau blocate.
 
Blocul de ramură se poate dezvolta ca o complicaţie a altor stări patologice, precum arterioscleroză, febra reumatică, malformaţie cardiacă congenitală, miocardită, infarct miocardic, tumori cardiace metastatice, infecţii ale ţesutului cardiac, boli ale valvelor cardiace sau arterelor coronariene, hipertensiune arterială, traumatisme toracice, complicaţii apărute în urma unei intervenţii chirurgicale pe cord, anumite medicamente, modificări survenite odată cu înaintarea în vârstă.

Blocurile de ramură - Cauze

Cauzele blocului de ramură sunt reprezintă cel drept poate fi congenital, fără semnificaţie patologică însă ambele pot apărea în: cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, cord pulmonar, intoxicaţii, infecţie reumatică.

Blocul de ramură - Diagnostic

Diagnosticul pentru blocul de ramură se poate face doar electrocardiografic, pentru că această afecţiune nu prezintă simptome clinice.
 
De aceea, pacienţii cu bloc de ramură sunt în general asimptomatici, cu excepţia cazurilor în care boala este suficient de severă pentru a cauza un bloc atrioventricular infranodal şi un ritm cardiac foarte lent. În cazul în care apar simptome, sunt prezente leşinul sau sentimentul de leşin (presincopa), ameţeală, palpitaţii, ritm cardiac redus (bradicardie).
 
Blocul de ramură este foarte posibil să fie diagnosticat întâmplător în cursul unei investigaţii efectuate pentru o tulburare cardiacă.

Blocul de ramură - Tratament

Tratamentul blocului de ramură se adresează, de regulă, afecţiunilor cardiace asociate.
 
Nu există o terapie specifică pentru blocul de ramură.
Unor pacienţi care au bloc de ramură se pot recomanda implantarea unui peacemaker artificial intern, dispozitiv care conţine senzori ce detectează când inima necesită un impuls pentru a normaliza ritmul cardiac.