Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      14:05
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Boala Buerger

Boala Buerger

28 iulie 2015    
Boala Buerger sau trombangeita obliterantă provoacă formarea de cheaguri de sânge prin flux redus, ulceraţii şi gangrenă. Boala este întâlnită foarte des la fumătorii de peste 45 de ani, duce la inflamarea şi tromboza arterelor.
 
Boala Buerger este o afecţiune vasculară nonaterosclerotică caracterizată prin absenţa sau prezenţa minimă a ateroamelor, inflamaţie vasculară segmentară, fenomene vasoocluzive (vasele obturate de trombi) şi afectarea arterelor şi venelor de la membre.

Boala Buerger - Cauze

Boala Buerger este o boală vasculară inflamatorie segmentară şi non-aterosclerotică ce interesează cu precădere arterele mici şi mijlocii precum şi venele de la nivelul extremităţilor superioare şi inferioare.

Cauza bolii Buerger nu este cunoscută, însă fumatul este asociat cu apariţia acestei afecţiuni. Fumatul este incriminat atât pentru declanşarea, cât şi în evoluţia bolii. Rar Boala Buerger se întâlneşte la nefumători. 

Un alt factor declanşator se numără inflamaţia venoasă - flebita.

Boala Buerger - Simptome

Semne şi simptomele bolii Buerger includ afectarea în primul rând a mâinilor şi picioarelor, apărând senzaţii de arsură, paralizii, înţepături, ulcer, gangrene/ hipercoagulabilitate, dezvoltarea rapidă de durere ischemică de repaus şi eventual ulceraţii ischemice sunt considerate caracteristice, mâinile şi picioarele pacienţilor sunt de obicei reci şi uşor edematoase.

Boala Buerger - Diagnostic

Diagnosticarea bolii Buerger se face cu ajutorul testului Allen pentru evidenţierea obstrucţiei arterelor distale ale extremităţilor superioare (se opreşte circulaţia mâinii prin comprimarea simultană a arterei radiale şi cubitale şi se decomprimă alternativ fiecare arteră observându-se dacă apare sau nu recolorarea mâinii).
 
Boala Buerger se poate asemăna cu o varietate de alte afecţiuni ce cauzează reducerea fluxului sanguin la nivelul membrelor: ateroscleroza, endocardita, alte tipuri de vasculită, fenomenul Raynoaud, tulburări de coagulare etc.

Boala Buerger - Tratament

Tratamentul bolii Buerger are la bază, în primul rând, renunțarea la fumat, alături de folosirea de vasodilatatoare, anticoagulantele, antibioticele şi simpatectomia sunt mai curând paleative. Folosirea prostaglandinelor sintetice pe care parenterală (și mai puțin pe care orală) este creditată cu efecte terapeutice superioare tratamentului curent cu aspirină și în combatarea durerii și vindecarea ulcerațiilor ischemice.
 
Nu există niciun tratament medicamentos sau chirurgical în cazul bolii Buerger.
De asemenea, se poate apela la ablaţia chirurgicală a nervilor din zonele afectate, pentru a diminua senzaţia dureroasă.
Zonele de ţesut necrozate sau infectate trebuie îndepărtate chirurgical.