Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Vineri, 20 apr 2018      18:09
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Bradicardia

Bradicardia

28 iulie 2015    
Bradicardia presupune scăderea frecvenţei bătăilor inimii sub 60 într-un minut, în stare de repaus, apărute pentru că sistemul electric al inimii este întrerupt de impulsurile electrice regulate.

Bradicardia - Persoanele la risc

Frecvenţa normală este de 60-100 de batăi pe minut (frecvenţa se face ţinând cont de vârsta şi activitatea fizică a pacienţilor).
 
La sportivi şi la adolecenţi se poate ajunge la o valoare de 40 de bătăi pe minut datorată antrenamentului şi vârstei. Totodată, persoanelor în vârstă pot avea bătăi de inimă dar bradicardia poate sa apărea, trecător, la oricare persoană de vârstă medie.
 
Frecvenţa redusă a contracţiilor cardiace (sub 60 bătăi/min) este cauzată de diminuarea numărului de impulsuri sinusale normale (bradicardia sinusală - activitate electrică cu origine în nodulul sino-atrial  şi presupune ritm cardiac cu morfologie normală), tulburări ale conductiei influxului electric prin inimă (disfuncţie sinusală, bloc auriculoventricular), a hipotiroidiei sau infarctului de miocard.

Bradicardia - Simptome

Când inima bate prea rar poate induce stări de ameteală, palpitaţii, stare de oboseală generalizată, dureri pectorale, respiraţie, creşterea oboselii la efort, confuzie sau dificultăţi de concentrare. Se poate agrava până la leşin şi, în anumite cazuri, poate fi fatală.

Bradicardia - Tipuri şi cauze

 Bradicardia apare preponderent în cazul celor care suferă de boli ale arterelor coronare, infarct miocardic sau hipotiroidism. De asemenea, un nivel crescut de potasiu în organism poate provoca bradicardia.

Bradicardia poate fi de natură fiziologică (la bătrâni, sportivi, adolescenţi, proces de îmbătrânire), patologică (vagotonie reflexă, excitare sinocarotidiană, hipertensiune intracraniană, difterie, intoxicaţie digitalică, icter, miocardită, endocardită, operaţii pe cord etc) sau mai poate fi cauzată de medicamente care încetinesc frecvenţa cardiacă
 
Bradicardia rămâne fără consecinţe atunci când este moderată sau dacă se instalează progresiv.
Depinde de mecanismul responsabil de bradicardie şi de caracterul ei patologic sau nu, sau de toleranţa clinică.
Bradicardia sinusală poate fi îngrijită prin administrarea de derivaţi atropinici, iar cea apărută la un bloc auriculoventricular necesită implantarea unui stimulator cardiac (pacemaker).

Bradicardia - Tratament

Tratamentul bradicardiei depinde de cauză şi de simptome.
 
În cazuri de urgenţă, atunci când frecvenţa cardiacă scade brusc, se vor administra medicamente intravenos pentru a creşte rapid bătăilor inimii iar dacă sistemul electric al inimii este afectat de o anumită boală, se poate implanta un pacemaker.
 
Bradicardia este adesea cauzată de o afecţiune a inimii, pesoanele în vârstă având o predispoziţie crescută pentru această afecţiune. Dacă persoana are episoade de bradicardie care alternează cu o frecvenţă cardiacă aritmică şi crescută, exsită riscul unui accident vascular cerebral şi deces.
 
Medicamentele care ajută la creşterea numărul batăilor inimii sunt folosite pentru a trata bradicardia în situaţii de urgenţă când frecvenţa cardiacă scade brusc (bradicardie acută).
 
Nu există tratament care să stabilizeze bradicardia pe termen lung.