Info SănătateaTV.ro: Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie
Sâmbătă, 17 mar 2018      06:37
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cardiomiopatia Takotsubo: simptome, cauze, diagnostic si tratament

Cardiomiopatia Takotsubo: simptome, cauze, diagnostic si tratament

10 august 2015    

Cardiomiopatia Takotsubo este un sindrom cardiac temporar care implică akineza ventriculului stâng şi mimarea sindromului coronar. Sindromul a fost descris pentru prima dată în Japonia în anul 1990.

Cardiomiopatia Takotsubo - Mecanisme

Mecanismul cel mai posibil pentru cardiomiopatia Takotsubo este eliberarea catecolaminelor indusa de stres, cu toxicitatea miocardului subiacent. 
 
Biopsia endomicardică a pacienţilor cu cardiomiopatie Takotsubo arată miocitoliza focală reversibilă, infiltrate mononucleare şi necroza în banda de contracţie.
 
Teoria catecolaminei sau sistemului simpatic este susţinută şi ea de cercetători şi asta deoarececardiomiopatia a fost indusă la şobolanii de laborator expuşi la stresori fizici şi în unele cazuri a fost prevenită când a fost pretratată cu blocanţi alfa sau beta.
 
O alta evidenţă a acestei teorii a fost demonstrată prin imagistica miocardică utilizând analogi catecolaminici care evaluează activitatea simpatică cardiacă.

Cardiomiopatia Takotsubo - Factorii de risc

Un factor de stres fizic sau emoţional semnificativ precede dezvoltarea cardiomiopatiei Takotsubo.
 
Factorii de stres includ decesul unei persoane apropiate, probleme financiare sau de natură legală, exacerbarea unei afecţiuni cronice, accidente rutiere, intervenţia chirurgicală, consumul de droguri sau o afecţiune medicală recent diagnosticată.

Cardiomiopatia Takotsubo - Simptome

Pacienţii prezintă durere cardiacă, supradenivelare a segmentului ST şi nivele ale enzimelor cardiace crescute asemănător infarctului cardiac. Când pacientul efectuează angiografia cardiacă este prezentă balonarea apicală ventriculară stângă fără stenoză coronariană semnificativă.
Nu se cunoaşte etiologia exactă a cardiomiopatiei Takotsubo dar mai multe teorii propuse sunt în proces de investigare. Acestea includ spasmul arterial multivascular, alterarea metabolismului acizilor graşi, sindromul coronarian acut cu leziune de reperfuzie şi microinfarctizare indusă de catecolaminele endogene.
 
Miocardul normal utilizează aproximativ 90% din energia sa pentru metabolismul acizilor graşi în repaus şi în activitatea anaerobică. În timpul ischemiei această cale este supresată şi este folosită în loc glucoza rezultând o funcţie cardiacă alterată.
 
Pacienţii cu cardiomiopatia Takotsubo utilizează calea glucozei în ciuda perfuziei miocardice normale şi lipsei ischemiei în segmentele ventriculare stângi.

Cardiomiopatia Takotsubo - Diagnostic

Diagnosticul pentru cardiomiopatia Takotsubo se face după efectuarea unor teste de laborator şi a unor studii imagistice. Studiile imagistice includ radiografia toracică, ecocardiografia transtoracică, rezonanţa magnetică cardiacă, tomografia computerizata coronariană, angiografia şi electrocardiograma.

Cardiomiopatia Takotsubo - Tratament

Deoarece cardiomiopatia Takotsubo mimează sindromul coronarian acut, pacienţii care prezintă simptomele bolii ar trebui să fie internaţi pentru a beneficia de analizele care evaluează afecţiunea.
 
Pacienţii primesc tratamentul administrat şi pentru sindromul coronarian acut până se poate realiza diferenţa între cele două afecţiuni. Astfel, pacienţilor le este monitorizată respiraţia, circulaţia, se stabileşte un acces intravenos şi se administrează exigent suplimentar.
 
Alte teste efectuate în departamentul de urgenţă includ electrocardiograma, radiografia toracică, măsurarea biomarkerilor cardiaci sau a nivelului de peptid natriuretic cerebral.
 
Pacienţii care prezintă în continuare simptomele sindromului coronarian acut beneficiază de terapia cu aspirină, beta-blocanţi, nitraţi, heparină sau enoxiparină, inhibitori ai glicoproteinei, morfină şi clopidrogel.
 
Totodată, pacienţii cu insuficienţă cardiacă acută pot necesita diureza iar cei cu şoc cardiogenic de resuscitare cu fluide intravenoase şi agenţi inotropici. Inserţia unui balon de contrapulsaţie intraaortică este o intervenţie de resuscitare de succes, deoarece poate rezulta blocarea fluxului sanguin cardiac ventricular stâng prin segmentul bazal hiperkinetic sau apex diskinetic.
 
În această situaţie sunt benefici beta-blocanţii sau blocanţii canalelor de calciu şi administrarea de fluide. Inotropicele pot exacerba problema şi trebuie utilizate cu atenţie.

Disritmiile şi stopul cardiopulmonar trebuie tratate prin terapie specifică.
 
Tromboliticele nu au beneficii pentru pacienţii cu cardiomiopatia Takotsubo.

Cardiomiopatia Takotsubo - Prognostic

Prognosticul în cazul cardiomiopatiei Takotsubo este excelent, aproximativ 95% din pacienţi experimentând o recuperare completă pe durata a 4-8 săptămâni. Rata de recurenţă variază dar este estimată la circa 3%. Ratele de mortalitate estimate variază între 1 şi 3,2%.

Cardiomiopatia Takotsubo - Complicaţii

Complicaţiile apar la 20% din pacienţii cu cardiomiopatie Takotsubo şi fac referire la insuficienţa cardiaca cu sau fără edem pulmonar, şocul cardiogenic, obstrucţia fluxului ventricular de pe partea stângă, formarea de trombi ventriculari stângi sau ruptura peretelui ventricular stâng. Alte complicaţii pot fi regurgitarea mitrală, aritmiile ventriculare sau chiar decesul.