Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      06:07
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Complicatiile bolilor cardiace

Complicatiile bolilor cardiace

26 iunie 2015    

Bolile cardiace reprezintă cauza numărul 1 a deceselor la nivel mondial atât în rândul femeilor cât şi în rândul bărbaţilor. Bolile cardiace includ o gamă largă de afecţiuni ale inimii şi în unele cazuri chiar ale vaselor de sânge.

Varietatea afecţiunilor care intră sub denumirea globală de boli cardiace include boli ale vaselor de sânge - precum afecţiunile arterelor coronariene, probleme ale ritmului cardiac – aritmiile sau defecte congenitale ale inimii.

Bolile cardiace sunt adesea confundate cu bolile cardiovasculare. Diferenţa dintre cei doi termeni este dată de faptul că bolile cardiovasculare fac referire la problemele de îngustare sau blocare a vaselor de sânge, ce pot duce la atac de cord sau angină pectorală. Alte boli care afectează muşchiul cardiac, valvele sau ritmul cardiac sunt considerate forme ale bolilor cardiace.

Bolile cardiace – Posibile complicaţii

Complicaţiile bolilor cardiace sunt multiple. Una dintre cele mai întâlnite complicaţii este încetarea activităţii inimii. Această situaţie apare atunci când inima nu mai poate pompa suficient sânge pentru a satisface nevoile organismului. Cu timpul inima ajunge să nu mai ţină pasul cu solicitările zilnice, muşchiul cardiac slăbeşte, iar ventriculele se dilată până în punctul în care inima nu mai poate pompa eficient sânge în organism. Cedarea inimii poate rezulta în urma defectelor congenitale ale inimii, a bolilor cardiovasculare, a bolilor valvulare, a infecţiilor cardiace sau a cardiomiopatiei.

Complicaţiile bolilor inimii mai pot include:

Atacul de cord sau infarctul acut de miocard

Boala arterelor coronariene poate provoca un atac de cord. Atacul de cord apare în mod normal atunci când un cheag de sânge blochează fluxul sangvin către o arteră coronariană – un tip de vas de sânge care transmite sângele către o parte a muşchiului cardiac. Întreruperea acestui flux sangvin către inimă poate afecta sau chiar distruge o parte a muşchiului cardiac.

Accidentul vascular cerebral ischemic

Bolile cardiovasculare pot provoca un accident vascular cerebral ischemic atunci când arterele care merg către creier sunt îngustate. Acest fapt duce la reducerea cantităţii de sânge care ajunge la creier. Accidentul vascular cerebral ischemic este o urgenţă medicală deoarece ţesutul cerebral începe să moară la doar câteva minute de la declanşarea accidentului vascular. Dacă nu se intervine la timp, pot apărea sechele majore sau starea de exitus.

Anevrismul

Bolile cardiace pot determina şi apariţia unui anevrism. Anevrismul este o complicaţie a bolilor cardiace, care poate să apară oriunde la nivelul corpului. Anevrismul este o formaţiune vasculară care apare pe peretele unei artere, ca o "umflătură"- dilatare. Acest anevrism se poate rupe sau se poate mări în dimensiuni. În ambele situaţii, pacientul este în pericol de a suferi sângerări interne.

Boala arterelor periferice

Ateroscleroza poate să ducă atât la boala arterelor coronariene cât şi la boala arterelor periferice. În cazul persoanelor care dezvoltă boala arterelor periferice, extremităţile – în special picioarele, nu primesc suficient sânge, fapt ce duce la apariţia durerilor în timpul mersului.

Stopul cardiac

Stopul cardiac presupune pierderea bruscă a funcţiilor cardiace, a respiraţiei şi a conştienţei. Acesta apare de regulă în urma unei dereglări a acţiunii de pompare a sângelui, ceea ce face ca sângele să nu mai circule la nivelul corpului. Stopul cardiac este o urgenţă medicală care, atunci când nu este tratată imediat este fatal, ducând la deces de cauză cardiacă.