Info SănătateaTV.ro: OMS: Se estimeaza ca anemia afecteaza aproximativ 40% din copiii prescolari in tarile in curs de dezvoltare OMS: Se estimeaza ca anemia afecteaza aproximativ 40% din copiii prescolari in tarile in curs de dezvoltare OMS: Se estimeaza ca anemia afecteaza aproximativ 40% din copiii prescolari in tarile in curs de dezvoltare
Luni, 05 dec 2016      00:21
Dieta in afectiunile cardiovasculare

Dieta in afectiunile cardiovasculare

28 iulie 2015    
Tratarea hipertensiunii arteriale şi a altor afecţiuni cardiovasculare începe de cele mai multe ori cu schimbarea stilului de viaţă.
 
Odată ce ai primit diagnosticul unei afecţiuni cardiovasculare  trebuie să înveţi să trăieşti cu ea.

Afecțiunile cardiovasculare pot fi controlate, nu şi vindecate! 

Deşi tratamentul pacienţilor diferă în funcţie de vârstă, tipul şi severitatea afecţiunii, totuşi, sunt câteva principii generale privind stilul de viaţă şi regimul alimentar care se aplică tuturor pacienţilor: combaterea sedentarismului, a excesului de greutate, consumul limitat de sare, alcool şi grăsimi, asigurarea unui timp de odihnă de cel puţin 8 ore/zi precum şi controlul diabetului şi al tensiunii arteriale (valorile tensiunii arteriale să fie menţinute sub 140/90 mmHg ).

Ghidul dietei bolnavilor de inimă  

Printre regulile de aur ale dietei bolnavilor de inimă se numără:
  • O dietă săracă în sare (sodium )- doza zilnică recomandată este mai mică de 3000 mg/zi
  • Eliminarea grăsimilor saturate şi colesterolului - 300 mg sau mai puţin pe zi.
  • O dietă bogată în vitamine şi antioxidanţi
  • O dietă bogată în potasiu şi magneziu. Alimentele bogate în potasiu sunt: pepene galben, caise, struguri, pere, prune, kiwi, portocale, avocado, banane, smochine, roşii, dovleac, spanac, sparanghel, varză, ţelină, bame, cartofi, fasole. Alte surse de potasiu sunt laptele şi produsele lactate, cerealele, seminţele de floarea soarelui şi dovleac, alunele, nucile, cacaoa, ciocolata, carnea de pui şi peşte.
  • Carnea consumată să fie friptă sau la grătar
  • Consumul mai mare de fructe, legume şi produse lactate
  • Eliminarea sucurilor acidulate. Apa plată asigură hidratarea corespunzătoare a organismului.
  • Înlocuirea sosurilor folosite pentru salate cu o linguriţă cu ulei de măsline!

Activitatea fizică – esenţială în bolile cardiovasculare  

Lipsa activităţii fizice nu numai că favorizează depunerea grăsimilor dar contribuie şi la înmulţirea factorilor de risc privind atacurile de inimă şi accidentele cardiovasculare cerebrale. Un program de mişcare ar trebui să cuprindă un set de exerciţii moderate, executate zi de zi.

Cel mai greu test pentru hipertensivi - eliminarea sării din alimentaţie

  • Renunţă la sare când găteşti şi înlocuieşte-o cu ierburi şi diferite condimente pentru a da gust mâncării.
  • Evită alimentele bogate în sare:  cartofi prăjiţi, produse fast-food, produsele de patisserie, carne de porc, conserve, mezeluri.
  • Alege fructele şi legumele proaspete, nu congelate.
  • Înlocuieşte chips-urile şi alunele sărate cu fructe proaspete şi legume "ronţăitoare" (morcovi, ardei capia, gogoşari) sau optează pentru alune nesărate.
  • Evită să adaugi sare şi legume conservate meselor pe care le prepari acasă.
  • Alege lactate şi brânzeturi cu un conţinut scăzut de grăsimi.


Un exemplu de meniu pentru o zi, pentru bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare    

Micul dejun
1/2 cană suc de portocale
1 cană fulgi de ovăz
1 cană lapte degresat
2 felii de pâine integral
1 linguriţă de zahăr
1 banană

Prânz
spaghete cu sos marinat  şi salată verde cu o linguriţă cu ulei de măsline
1 felie de pâine integral
1 măr
1 cană suc de struguri

Cină
100 g piept de pui la grătar cu legume fierte
paste cu sos fără multă sare
1 felie de pâine integral
1 bucată tartă cu piersici
1/2 cană lapte degresat
1/2 cană suc de afine

Conferinta medicilor pneumologi rezidenti