Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata
Sâmbătă, 21 apr 2018      23:20
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Palpitatiile

Palpitatiile

28 iulie 2015    

Palpitaţiile sunt senzaţii neplăcute cauzate de batăile neregulate şi puternice ale inimii. Deşi palpitaţiile reprezintă simptomele pentru anumite afecţiuni cardiovasculare, ci au un ritm cardiac normal, în acest caz cauzele palpitaţiilor nu sunt cunoscute.

În general, palpitaţiile sunt cauzate de ritmul cardiac anormal.

Ritmul cardiac normal vs. ritmul cardiac patologic

În stare de repaus, la un organism normal au loc  60-100 de bătăi pe minut.
Palpitaţiile se manifestă prin accelerarea frecvenţei ritmului cardiac, putând să ajungă la 150-250 de bătăi pe minut şi să dureze de la câteva minute, la câteva ore.
Palpitaţiile sunt însoţite de o anxietate apăsătoare, dureri pulmonare şi o slăbiciune generală.
 
Rapiditatea batăilor inimii este guvernată de rapiditatea semnalelor electrice care provin de la nodul sinoatrial. Semnalul electric de la nodul sinoatrial călătoreşte prin artere şi realizează contactul între cele 2 camere ale inimii, eliberând sângele în ventricul.
 
Semnalele electrice care ajung la ventricul cauzează contractarea acestei camere, pompând sângele în restul organismului care generează pulsul. Aceasta curgere regulată de la nodul sinoatrial la nodul atrioventricular produce contracţia muşchilor inimii.
 
Dacă apar rar, palpitaţiile nu sunt periculoase, în schimb, dacă apar des, pot semnala un ritm cardiac anormal (aritmie - schimbare a ritmului bătăilor inimii) sau probleme valvulare (valvele ajuta la mişcarea sângelui prin inimă), inflamarea miocardului, hipoglicemie, hipertensiunie sau a unei funcţii în exces a glandei tiroide, boală organică, obezitatea, anxietate.
 
Ritmurile lente ale inimii se numesc bradicardii, iar ritmurile rapide ale inimii se numesc tahicardii.
 
Palpitaţiile pot fi produse şi de schimbările hormonale din perioada menstruaţia, graviditatea sau menopauză, efortul fizic, medicamente sau suplimente alimentare, cofeina, alcoolul, tutunul, situaţii neprevăzute (supărări, emoţii puternice, stări conflictuale) etc.
 
Dacă palpitaţiile sunt însoţite de ameţeli, senzaţie de sufocare, disconfort toracic sau leşin trebuie consultat un medic specialist care va identifica cauza cu ajutorul electrocardiogramei de repaus (EKG), prin monitorizarea ritmului timp de 24 de ore şi cu un test de efort maximal sau analize şi testele sanguine (pentru a detecta nivelul hormonilor tiroidieni, potasiului, magneziului).

Palpitaţiile - Tratament

 Palpitaţiile pot fi ameliorate la mulţi pacienţi prin reducerea stresului, oprirea fumatului şi reducerea cofeinei şi alcoolului, renunţarea la stilul alimentar haotic, influenţată de presiunea atmosferică, climă, în schimb la unii pacienti au palpitaţii asociate cu bătăi anormale, transpiraţie care necesită medicamente.
 
De cele mai multe ori, persoanele care au afecţiuni cardiace suferă de palpitaţii şi chiar persoanele sănătoase au astfel de probleme. Dacă palpitaţiile nu dispar şi frecvenţa apariţiilor lor creşte, trebuie consultat un medic specialist.
 
Tratamentul constă în sedative nervoase, fie în medicamente pe bază de plante, fie sintetice.
 
Foarte important, persoana care are palpitaţii să nu se autotrateze pentru că ar putea agrava situaţia.