Info SănătateaTV.ro: La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016
Miercuri, 21 feb 2018      22:40
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Riscul cardiometabolic. Obezitatea. Hipertensiune arteriala

Riscul cardiometabolic. Obezitatea. Hipertensiune arteriala

28 iulie 2015    
Afecțiunile cardiovasculare şi diabetul zaharat sunt două dintre afecţiunile cele mai răspândite atât în rândul persoanelor tinere cât şi în rândul vârstnicilor. La frecvenţa ridicată ale acestor afecţiuni contribuie în mare parte sedentarismul, alimentaţia necorespunzătoare şi modul de viaţă.

Riscul cardiometabolic - Factori

Riscul cardiometabolic cuprinde toţi factorii care pot determina afecţiuni cardiovasculare sau diabet.
Asupra acestor factori, pacienţii pot interveni sau nu. Astfel, vorbim despre obezitate, colesterol, tensiune arterială şi trigliceride, asupra cărora pacientul poate interveni cu scopul ameliorării lor. În schimb, în cazul vârstei, sexului, nivelului de trai şi a factorului genetic, pacientul nu poate face nimic. 

Riscul cardiometabolic - Obezitatea

Obezitatea este un factor de risc cardiometabolic ce este tot mai întâlnit atât în rândul tinerilor, cât şi la vârstnici.
 
Alimentaţia nesănătoasă, de tip fast-food, inactivitatea, poluarea conduc la această afecţiune ce poate produce complicaţii odată cu netratatarea sa.
 
Pentru a evita astfel de situaţii, pacientul trebuie să acorde o atenţie deosebită stării sale de sănătate. Orice efort minim depus în vederea pierderii în greutate are efecte pozitive asupra colesterolului şi a tensiunii arteriale.
 
Exerciţiile fizice şi consumul de cât mai puţine calorii pe zi sunt recomandate.
 
În acelaşi timp, dimensiunea mare a taliei poate fi un risc cardiometabolic, spun specialiştii.
Cu cât grăsimea abdominală este mai abundentă, cu atât nivelurile de trigliceride şi glucoză în sânge este mai crescut, iar tensiunea arterială este mai mare.
 
Grăsimea abdominală în exces încetineşte activitatea organelor, iar vasele de sânge se pot deteriora. De altfel, grăsimea abdominală poate provoca infarct miocardic. 

Riscul cardiometabolic – Nivelul glucozei în sânge

Un alt factor de risc cardiometabolic îl reprezintă nivelul glucozei în sânge. În momentul în care organismul devine rezistent la hormonul secretat de pancreas, insulina, atunci nivelul glucozei creşte.
Aşa se explică şi îmbolnăvirile de diabet zaharat, care, la rândul său, duce la obezitate.
În aceste condiţii, consumul de zaharuri şi de alimente bogate în glucoză trebuie să fie ponderat.
Pe de altă parte, creşterea nivelului de glucoză în sânge este determinată, printre altele, şi de sedentarism, stres, dar şi de mesele neregulate şi consumul băuturilor alcoolice.  

Hipertensiunea arterială, provocată de kilogramele în plus

Hipertensiunea arterială, un factor de risc cardiometabolic, suprasolicită inima şi provoacă astfel îmbolnăvirea ei. O alimentaţie bogată în fibre şi săracă în sare poate ajuta în lupta cu hipertensiunea arterială.
 
Importanţă deosebită trebuie acordată şi depunerii kilogramelor în plus. Acest fenomen trebuie stopat prin voinţă şi prin înlocuirea meselor bogate în grăsimi cu cât mai multe legume şi fructe şi prin renunţarea la excesul de sare.

Fumatul, factor de risc cardiometabolic

Un alt factor de risc cardiometabolic îl reprezintă fumatul. Acesta afectează puternic sănătatea.
 
Deteriorarea stării de sănătate şi apariţia diverselor afecţiuni cardiovasculare pot fi stopate prin renunţarea la fumat şi prin evitarea expunerii, pe cât posibil, la fumul de ţigară. De asemenea, medicii recomandă să efectuaţi zilnic exerciţii fizice şi să vă implicaţi în activităţi care să vă solicite atât intelectul, cât şi forţa fizică.
 
Toate aceste activităţi trebuie să fie însoţite de o stil de viaţă şi un regim alimentar sănătos.

Riscul cardiometabolic - Tratamente

Riscul cardiometabolic poate fi prevenit atât în mod natural, printr-un stil de viaţă sănătos şi printr-o alimentaţie corespunzătoare, precum şi cu ajutorul medicinei naturiste sau alopate.
 
În cazul în care se apelează la un tratament medicamentos, atunci trebuie să vă asiguraţi că este cel mai potrivit pentru organism şi că nu intră în conflict cu afecţiunile de care suferă persoana.
 
Cel mai bine ar fi ca înainte de administrarea unui astfel de tratament să consultaţi medicul.
Un alt tip de tratament este cel chirurgical, prin intermediul căruia straturile de grăsime în exces sunt eliminate.