Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Miercuri, 23 mai 2018      04:59
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tromboflebita

Tromboflebita

16 iulie 2015    

Tromboflebita sau boala tromboembolică este o afecţiune a sistemului cardio-vascular, caracterizată prin inflamaţia venelor însoţită de formarea cheagurilor de sânge.

Tromboflebita - Epidemiologie

Acestă afecţiune provoacă usturimi, dureri, febră şi totodată este periculoasă pentru că, în cazul în care cheagurile de sânge migrează în organism, pot genera complicaţii mortale. Se întâlneşte mai frecvent la membrele inferioare şi la femei după vârsta de 50 de ani.

Tromboflebita - Generalităţi

Tromboflebita presupune obturarea totală sau parţială a peretelui venos prin coagularea intravenoasă, adică inflamarea peretelui venos şi de formarea de cheaguri de sânge care pot astupa total sau parţial vena, îngreunând circulaţia sanguină.
 
Prima dată, procesul se declanşează, de obicei, în venele tălpii piciorului şi se întinde la venele principale ale gambei şi apoi la vena femurală şi iliacă.
 
Începe constituirea unei aglutinării trombocitelor, care formează cheagul alb, pe care se va depune fibrina şi hematii până la astuparea completă a venei, urmată de o coagulare masivă a sângelui, formând cheagul roşu. La început, cheagul nu este aderent de peretele venos, deci mai permite trecerea sângelui (flebotromboza), emboliile fiind posibile. Mai târziu, cheagul devine aderent ceea ce presupune tromboflebită.

Tromboflebita - Evoluţie

Evoluţia tromboflebitei este îndelungată, pe parcursul a luni şi ani, după vindecare mai persistând tulburări de circulaţie venoasă. În primele săptămâni, pericolul mare este al emboliilor pulmonare.

Tromboflebita - Forme

În funcţie de venele afectate, tromboflebita poate fi superficială sau profundă. În cazul trombozei venoase superficiale sunt afectate venele subcutanate, iar în tromboflebita profundă sunt obturate venele musculare.

Tromboflebita - Cauze

Una dintre cauzele de apariţie a tromboflebitei este insuficienţa cardiacă şi imobilizarea prelungită, dar şi de leucemie, anemie, poliglobulie, febră tifoidă, cancer.
 
Alte cauze pot fi supuraţiile, traumatismele, varicele, tratamentele cu antibiotice şi corticoizi, sarcina şi lăuzia.
 
Traumele fizice de la nivelul venelor, obezitatea, fumatul, disfuncţiile hepatice şi de la nivelul splinei, dereglările sistemului endocrin pot fi şi ele cauze frecvente pentru apariţia tromboflebitei.

Tromboflebita - Simptome

Primele simptome ale  tromboflebitei sunt reacţiile inflamatorii ale venelor superficiale, temperatura, creşterea pulsului, senzaţia de tensiune sau cianoză în gambă, neliniştea, teamă, hipertermia cutanată, durerea vie la palpare în regiunea dorsală a gambei, edem.
 
Când boala a avansat, apare edemul voluminos, care se întinde până la rădăcina coapsei.
 
Semnele tromboflebitei sunt discrete, respectiv durerea continuă şi la mers, mersul dificil şi şchiopătat, stările de anxietate şi tahicardia, apariţia unui cordon dur, roşu şi sensibil în zona afectată, de obicei la nivelul venei.

Tromboflebita - Tratament

Tratament tromboflebitei constă întratarea cauzelor generatoare şi a leziunilor deja produse. Se poate apela la acupunctură şi fitoterapie şi medicaţie care implică reducerea tensiunii arteriale, restabilirii echilibrului hepatic şi al splinei, reglarea dezechilibrelor endocrine ş.a.m.d.
 
Numai medicul cardiolog poate recomanda tratamentul adecvat pentru fiecare pacient, dată fiind evoluţia diferită de la individ la individ, la fel ca şi eficacitatea diferită sub tratament.

Tromboflebita - Profilaxia  

Profilaxia tromboflebitei constă în tratarea stazei circulatorii (varice) şi administrarea de anticoagulante la cei predispuşi: obezi, cardiaci, profilaxia emboliilor.

Tromboflebita - Complicaţii

Complicaţiile tromboflebitei sunt diverse. Astfel, printre complicaţiile tromboflebitei se numără tromboflebita migratoare sau recidivantă, tromboflebita varicoasă, tromboflebita cu spasm arterial (flebita albastră, însoţită de gangrenă).
 
De asemenea, obturarea venelor musculare, numită tromboflebită profundă, reprezintă un risc major întrucât trombii se pot desprinde de peretele venos şi pot provoca embolia pulmonară, infarctul miocardic sau atacul cerebral vascular.
 
Tromboflebita superficială nu reprezintă un pericol imediat pentru pacient, însă în situaţii particulare venele blocate pot genera infecţii sau deteriorări ale ţesutului învecinat din cauza circulaţiei periferice defectuoase.