Info SănătateaTV.ro: Sfaturi pentru a ne pastra vederea sanatoasa Sfaturi pentru a ne pastra vederea sanatoasa Sfaturi pentru a ne pastra vederea sanatoasa
Sâmbătă, 20 ian 2018      20:48
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Operatia de corectare a deviatiei de sept nazal

Operatia de corectare a deviatiei de sept nazal

07 august 2015    
Operaţia de corectare a deviaţiei de sep - septoplastia - este intervenţia chirurgicală efectuată cu scopul de a îndrepta un sept nazal deformat şi astfel de a elimina obstrucţia căilor nazale. 
 
Operaţia de deviaţie de sept se poate efectua cu anestezie locală sau generală. Decizia apelării la una dintre cele două tipuri de anestezie este luată în funcţie de preferinţa pacientului sau la indicaţia medicului.
 
Operaţia de deviaţie de sept are o durată de aproximativ 60-90 minute şi  pacientul poate părăsi spitalul dupa 3-4 ore.
Medicul chirurg ORL sau plastician va practica o incizie în interiorul nasului şi va îndepărta mucoasa - stratul subţire de ţesut moale - care acoperă cartilajul şi osul. Septul deformat este tăiat sau îndreptat, după care mucoasa este repusă la locul său, peste sept.

Pregătirile anteoperatorii

Operaţia de deviaţie de sept se efectuează de obicei cu anestezie locală şi nu este nevoie de o pregătire elaborată. Se pot efectua, totuşi, anumite teste de sânge, investigaţii radiologice şi un examen detaliat la nivelul nasului.
 
Dacă pacientul este hipertensiv sau are diabet sau afecţiuni care predispun la o sângerare excesivă, se vor lua precauţii speciale înainte de intervenţia chirurgicală.
 
Cu zece 10 zile înainte de operaţie se recomandă, în aceste cazuri, întreruperea medicaţiei care ar putea creşte riscul de sângerare. Se întrerupe administrarea aspirinei sau a altor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. 

Ce se întâmplă după operaţia de deviaţie de sept? 

După operaţia de deviaţie de sept, pacientul poate simţi o sensibilitate sau o uşoară durere la nivelul nasului. La recomandarea medicului, se poate administra o medicaţie care să amelioreze durerea. 
 
Odată operaţia de deviaţie de sept încheiată, chirurgul va pune în interiorul nărilor tampoane nazale care vor absorbi sângele. Se poate folosi şi o atelă nazală care va menţine septul în poziţia corectă până la vindecarea completă. Tampoanele sau dispozitivul ajutător vor fi îndepărtate după câteva zile când vindecarea este considerată completă. 
 
Operaţia de deviaţie de sept poate genera şi complicaţii postoperatorii. Administrarea de antibiotice timp de câteva zile ne fereşte de complicaţiile nedorite.
 
Câteva zile este bine să nu se sufle nasul şi să nu se strănute cu gura deschisă. Astfel vor putea fi evitate modificările de presiune. De asemenea, gheaţa aplicată local ameliorează disconfortul.

Complicaţii postoperatorii

Operaţia de deviaţie de sept comportă, ca orce intervenţie chirurgicală, riscul de infecţie şi sau sângerare. Tot o complicaţie destul de des întâlnită este apariţia unei perforaţii în sept.
 
Aceasta va fi tratată în mod special doar dacă produce infecţii sau disconfort.

Sângerarea severă, durerea intensă, semnele de infecţie – febra şi frisoanele sau apariţia dificultăţilor în respiraţie necesită intervenţia de urgenţă a medicului.