Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata
Sâmbătă, 21 apr 2018      08:06
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Chisturile renale apar la pacienti de orice varsta

Chisturile renale apar la pacienti de orice varsta

10 august 2015    

Chisturile renale reprezintă spaţii pline cu lichid situate în parenchimul renal, ce pot varia mult în diametru, de la unu până la 10 cm şi se situează de regulă în partea externă a rinichiului, în porţiunea corticală sau în porţiunea internă, medulară.

Nu toate aceste chisturi renale sunt congenitale, unele dintre ele sunt ereditare, unele apar în cursul dezvoltării, iar altele sunt dobândite.

Chistul renal este o afecţiune benignă ce nu prezintă indicaţie operatorie decât în situaţia în care tratamentul medicamentos a eşuat, iar volumul chistului depăşeşte media de 2-3 centimetri, caz în care acesta devine dureros şi nu mai este compatibil cu regimul de viaţă normal al pacientului, provocând dureri lombare şi astenie fizică.  

Chisturile renale - Cauze

Cu toate că cele mai multe persoane cu vârste de peste 50 de ani prezintă un chist renal depistat, această afecţiune extrem de frecventă poate fi întâlnită la pacienţi de orice vârstă. La pacienţii mai tineri sau la persoanele care intră în contact cu animalele este necesară precauţia, deoarece chistul renal poate avea şi o cauză parazitară ce poate fi depistată printr-un examen imunologic ce identifică prezenţa parazitului.
 
Chisturile renale multiple apar ca rezultat al unor afecţiuni diverse, cum ar fi bolile vasculare ale rinichilor, blocaj al vaselor limfatice, boli congenitale sau infestarea cu tenie.

Chisturile renale - Simptome

Unii pacienţi pot avea această afecţiune, dar fără simptome alarmante în primă fază, chistul renal fiind descoperit la un examen ecografic de rutină.
 
Durerea lombară este, însă, principalul simptom. Aceasta poate fi cronică sau acută, determinată de ruptura unui chist, iar intensitatea ei variază în funcţie de numărul, mărimea şi localizarea chisturilor. Hemoragia intrachistică este un alt simptom, ce determină o durerea acută şi intensă. În cazuri mai grave, infecţia intrachistică produce febră şi este însoţită de durere, la apariţia calculilor renali. Hipertensiunea arterială este un alt simptom ce precede insuficienţa renală cronică

Chisturile renale - Diagnostic

Este bine ca orice pacient care are un chist renal voluminos să fie supus unor teste de investigaţie imagistică, adică ecografie, computer tomografie sau RMN.
 
Depistarea precoce a chistului renal este foarte importantă pentru a arăta că pacientul nu suferă de cancer renal, deoarece există forme de cancer renal care au ca expresie imagistică chistul renal.
 
În cazul diagnosticării unui chist renal, indicaţia operatorie este dată de volumul chistului. De obicei acestea au 2-4 cm, dar în momentul în care chisturile renale ating 10 cm în diametru, de exemplu, apare şi durerea insuportabilă moment în care se recomandă operaţia.
 
Înainte de intervenţia chirurgicală, medicii recomandă un tratament medicamentos, iar dacă în decursul a mai multor luni de zile durerile persistă, abia atunci se poate interveni chirurgical. Tototdată, trebuie pus în evidenţă dacă chistul este benign sau dacă există suspiciune că ar putea fi malign, mai ales la pacienţii cu vârste înaintate, peste 60 de ani, prin investigaţii imagistice, cum ar fi ecografia, computer tomografia sau RMN-ul.

Chisturile renale - Complicaţii

Complicaţiile cele mai frecvente ale chisturilor renale sunt infecţia şi hemoragia, de aceea, este necesară efectuarea unui control medical periodic, care, în funcţie de severitatea afecţiunii poate să prevină apariţia complicaţiilor.

Chisturile renale - Tratament

Laparoscopia, o metodă eficace de eliminare a chisturilor renale
 
O intervenţie laparoscopică de îndepărtare a chistului renal prezintă numeroase avantaje, fiind foarte bine tolerată de pacient. Inciziile realizate în timpul intervenţiei variază între 1-2 cm, pe când, la operaţiile clasice, incizia depăşeşte 10 cm.
 
Un alt avantaj al intervenţiei laparoscopice este vizualizarea perfectă a tuturor elementelor anatomice, iar mişcările chirurgului sunt foarte fine, permiţând o disecţie anatomică meticuloasă.
 
Cel mai important lucru pentru pacient este recuperarea foarte rapidă, în maximum o săptămână acesta îşi poate relua activităţile curente. Restricţii post-operatorii majore nu există, dar până se reia tranzitul intestinal trebuie să existe un regim alimentar potrivit.
 
Eventualitatea reapariţiei unui chist renal în urma intervenţiei chirurgicale este extrem de redusă, acestea fiind cazuri foarte rare.  
 
Un material video ce prezinta eliminarea chisturilor renale mari prin operaţie laparoscopică poate fi vizionat aici