Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      07:50
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Ocluzia intestinala – Cauze si simptome

Ocluzia intestinala – Cauze si simptome

25 iunie 2015    

Ocluzia intestinală este o afecţiune gastroenterologică care reprezintă blocarea parţială sau complete a tranzitului de gaze sau lichide prin lumenul intestinal şi care debutează cu oprirea tranzitului.

Ocluzia intestinală este o patologie ce ţine de abdomenul acut chirurgical, adică prin efectuarea unei intervenţii chirurgicale de urgenţă se poate salva viaţa pacientului. 

 

Ocluzia intestinală – Semne şi simptome

Această oprire a tranzitului intestinal pentru fecale şi gaze reprezintă primul semnal clinic că este vorba de o ocluzie intestinală.

Chiar dacă pare inofensivă boala, pacienţii simt o durere difuză, periombilical, care îi va determina să consulte medicul specialist – fie chirurg fie gastroenterolog. Durerea de tip colicativ din cadrul ocluziei intestinale este exacerbată, având perioade de acalmie, însă care revine cu o intensitate şi mai crescută.
 
Un alt simptom este reprezentat de vărsături. Mai exact, procesul este simplu: pentru că sunt prezente lichide deasupra obstacolului de la nivelul intestinului gros sau subţire, acestea refulează.
 
Dacă apare şi deshidratarea, atunci pacienţii prezintă ochi încercănaţi, limba uscată, au o sete intense, o uscăciune a gurii - pe care le emnalează în discuţia cu medicul, dar şi un debit urinar scăzut – poate de 1 l sau chiar mai puţini ml, până la lipsa completă a acestuia. De asemenea, se mai întâlnesc oboseala şi astenia neexplicate.
 
Atunci când aceste semne sunt ignorate sau nu sunt semnalate la timp medicului specialist, atunci pot apărea pneumonia de aspiraţie – cu lichidele de vărsătură, atelectaziile pulmonare, tulburările grave ale echilibrului acido-bazic, insuficienţa renală acută, peritonita, necroza peretelui intestinal, hipertensiunea arterială, starea de confuzie, şocul ocluzional sau chiar starea comatoasă.

Ocluzia intestinală – Mecanisme de apariţie şi cauze ale apariţiei

Mecanismele de producere a ocluziei intestinale pot fi mecanice – obstrucţia propriu-zisă, prin ştrangulaţie - prin herniile ştrangulate de la acest nivel sau a anomaliilor congenitale întâlnite la copii sau funcţional - prin bolile sistemice.
 
Ocluzia intestinală “mecanică” apare atunci când o hernie sau o tumoră blochează intestinul. Blocarea intestinului poate fi în acest caz parţială sau completă. Obstrucţia se poate realiza la nivelul a două organe: intestin subţire sau intestin gros.
 
Ocluzia instestinală mecanică la nivelul intestinului subţire poate fi cauzată de mai multe afecţiuni şi mecanisme
 
Cea mai frecventă cauză pentru blocarea intestinului subţire o reprezintă aderenţele peritoneale. Acestea apar după o operaţie anterioară, la distanţă de ani de zile, în special la pacienţii operaţi de mai multe ori.
Alte cauze le reprezintă tumorile benigne sau maligne, Boala Chron sau prezenţa corpilor străini înghiţiţi. De asemenea, paraziţii intestinali în număr foarte mare pot reprezenta o cauză de apariţie a ocluziei intestinale de la nivelul intestinului subţire.
 În unele cazuri însă, litiaza de veziculă biliară sau alte tumori din alte organe ce realizează compresia intestinului subţire – cum ar fi uterul fibromatos voluminos, chistul ovarian voluminos sau prezenţa ganglionilor intraabdominali voluminoşi pot fi cauze de apariţie a ocluziei intestinale.
 
Ocluzia intestinală mecanică la nivelul intestinului gros poate avea diverse cauze
 
În cazul ocluziei intestinale de la nivelul intestinului gros cauza frecventă o reprezintă tumorile de colon. De asemenea, apariţia unor mici umflături în peretele intestinului care se inflamează şi realizează o îngroşare a peretelui intestinal, realizându-se astfel obstrucţia ce constituie cauză de producere a ocluziei de la acest nivel – afecţiunea se numeşte diverticulită sigmoidiană.
 
La oamenii în vârstă, imobilizaţi la pat, cu accident vascular cerebral sau cu alte patologii, poate apărea fecalomul la nivelul rectului, adică un dop din materii fecale,ce realizează obstrucţia tranzitului la nivelul intestinului gros.

 

Corpii străini intrarectali care obstrucţionează tubul digestiv terminal pot fi cauzele apariţiei ocluziei la acest nivel.

Vezi şi: Ocluzia intestinală