Info SănătateaTV.ro: La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016
Miercuri, 21 feb 2018      23:10
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tratamentul herniei hiatale

Tratamentul herniei hiatale

24 iunie 2015    

Hernia apare atunci când o parte din organism pătrunde printr-o deschidere în altă parte a organismului. Hernia hiatală se formează în zona diafragmei, unde esofagul se uneşte cu stomacul. Hernia hiatală apare în momentul în care o parte din stomac iese prin această deschizătură, către esofag.

Hernia hiatală minoră nu provoacă probleme grave de sănătate, ea trecând nedescoperită în multe dintre cazuri. Însă, o hernie hiatală mare poate permite alimentelor şi acidului să urce către esofag, ducând la arsuri şi dureri în zona pieptului. Auto-medicaţia poate ameliora o parte dintre simptome, deşi în cazul herniei hiatale majore este nevoie de intervenţie chirurgicală.

Hernia hiatală apare atunci când deschiderea naturală a diafragmei este prea mare. Diafragma este muşchiul şi stratul de ţesut existent între piept şi stomac. În cazul herniei hiatale stomacul pătrunde prin această deschizătură în zona pieptului. Hernia hiatală nu face decât să înrăutăţească simptomele refluxului gastroesofagian.

Tratamentul herniei hiatale

Tratamentul herniei hiatale poate fi realizat prin chirurgia anti-reflux. Chirurgia de anti-reflux este chirurgia folosită în scopul rezolvării problemei reprezentate de muşchii de la baza esofagului. Problema existentă la nivelul acestor muşchi permite apariţia problemei de reflux gastroesofagian.

În mod normal refluxul gastro-esofagian reprezintă un fenomen medical de pasaj al conţinutului gastric în esofag. Patologic însă refluxul apare atunci când muşchii aflaţi în zona de contact dintre esofag şi stomac nu se închid suficient de strâns, astfel încât mecanismele antireflux sunt depăşite.

Fundoplicarea este cel mai întâlnit tip de chirurgie anti-reflux. În timpul acestei proceduri chirurgul va face următorii paşi:

1. În primul rând se va sutura hernia hiatală. Chirurgul va micşora deschizătura de la nivelul diafragmei pentru a împiedica stomacul să pătrundă către esofag.


2. Chirurgul va folosi apoi suturile pentru a înfăşura partea superioară a stomacului în jurul capătului esofagului. În acest fel se crează presiune la capătul esofagului prevenindu-se refluxul acidului gastric şi a alimentelor.


3. Intervenţia chirurgicală de tratare a herniei hiatale este terminată în timp ce pacientul se află încă sub efectul anesteziei generale. Intervenţia durează aproximativ două-trei ore.

Hernia hiatală - metode de realizare a intervenţiei chirurgicale

Operaţie deschisă. Chirurgul va face o incizie în zona abdominală. În unele situaţii chirurgul plasează un tub din stomac către peretele abdominal pentru împiedicarea stomacului să urce către esofag. Tubul va fi îndepărtat atunci când pacientul nu mai are nevoie de el.


Chirurgia laparoscopică a herniei hiatale. Chirurgul va face trei-cinci incizii în zona abdomenului. Acesta va insera un laparoscop – un tub subţire cu o cameră mică de filmat în capăt, prin una dintre incizii şi alte instrumente prin restul inciziilor. Laparoscopul este conectat de un monitor video aflat în sala de operaţie, ce permite chirurgului să vadă înăuntrul abdomenului şi să repare zona afectată. În cazul în care apare sângerarea, pacientul este supraponderal sau există cicatrici rezultate în urma altor operaţii, chirurgul poate trece la o procedură deschisă.


Fundoplicarea endoluminală este o procedură nouă de tratare a herniei hiatale. Aceasta foloseşte o cameră specială numită endoscop. Tubul este introdus prin cavitatea bucală către esofag. Chirurgul va plasa mici agrafe în zona în care esofagul întâlneşte stomacul. Aceste agrafe previn refluxul alimentelor şi a sucului gastric. Endoscopul este asemănător cu laparoscopul.