Info SănătateaTV.ro: Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale
Vineri, 19 ian 2018      21:12
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Otoplastia

Otoplastia

28 iulie 2015    

Urechile clăpăuge sau urechi decolate reprezintă o malformaţie de formă a cartilajului auricular, care modifică poziţia urechii în raport cu extremitatea cefalică. Soluţia în acest caz o reprezintă otoplastia.

Otoplastia - Generalităţi

Operaţia estetică la urechi sau otoplastie, este intervenţia estetică prin care se urmăreşte corectarea urechilor decolate, urechilor deplicaturate, diminuarea distanţei dintre urechi şi cap sau asimetriilor dintre urechi.
 
Cu un impact foarte mare în societate, aspectul urechilor clăpăuge face cele mai multe victime în rândul copiilor. Această operaţie estetică la urechi se poate face după ce acestea ajung la mărimea optimă, cel mai probabil în jurul vârstei de 5-6 ani.
 
Sunt şi cazuri în care persoanele ce au urechile decolate prezintă şi diferite grade de asimetrie de la o ureche la cealaltă. Procedura chirurgicală nu afectează capacitatea auditivă, scopul otoplastiei fiind doar de remodelare a pavilionului urechii pentru a îmbunătăţi aspectul fizic şi estetic al pacientului.

Otoplastia - Metoda

Operaţia de otoplastie durează aproximativ 2 ore, se face cu anestezie locală pentru adulţi şi generală pentru copii, iar postoperator se recomandă purtarea unei bentiţe elastice peste urechi timp de 3 săptămâni. Singura cicatrice este în spatele urechii sau la nivelul lobului urechii, după caz. Necesită spitalizare de până la 22-24 ore.
Pe o perioadă de trei luni postoperator este interzisă orice tracţiune asupra pavilioanelor urechilor.
 
La femei, otoplastia trebuie făcută, de regulă, în afara perioadei menstruale. Trebuie anunţat medicul în cazul problemelor medicale sau în cazul protezelor dentare sau a lentilelor de contact. Înainte de operaţie şi după, nu este indicată expunerea la soare, mai ales în zona facială.
 
Când este vorba de otoplastie, cu cât aceasta este efectuată mai devreme, cu atât este mai bine, efectele fiind nu doar de ordin estetic dar şi de ordin psihic şi social.
 
Otoplastia permite nu doar îndreptarea urechilor, ci şi modelarea sau reducerea mărimii lor. Adesea, persoanele adulte recurg la această intervenţie, în combinaţie cu alte operaţii de chirurgie plastică facială. Otoplastia nu modifică capacitatea auditivă, scopul acestei interventii chirurgicale este de a îmbunătăţi cât mai mult posibil aspectul estetic al pacientului, conducând la o armonizare mai bună a urechii, ca mărime şi formă, cu celelalte trăsături ale feţei şi capului.
 
Vârsta este un factor cheie care trebuie luat în considerare în otoplastie. Este de dorit ca această procedură să fie efectuată la o vârsta fragedă. Pe de o parte, cartilagiul este extrem de maleabil, permiţând astfel o mai mare uşurinţă în conturarea unei noi forme urechii, iar pe de altă parte, copilul se va bucura, pe plan psihologic, de beneficiile unei operaţii plastice.
 
Chiar dacă în anumite cazuri este nevoie de retuşare doar la o singură ureche, intervenţia de otoplastie poate fi necesară la ambele urechi, pentru a obţine o înfăţişare simetrică.
 
După otoplastie, urechile vor fi pansate câteva zile. Câteodată, se recomandă să se folosească timp de două săptămâni de la operaţie o bentiţă protectoare, pentru a susţine urechile în poziţia dorită.
 
Îngrijirea postoperatorie este esenţială pentru monitorizarea procesului de vindecare.