Info SănătateaTV.ro: La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016
Miercuri, 21 feb 2018      22:55
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Reconstructia sanului post-mastectomie

Reconstructia sanului post-mastectomie

28 iulie 2015    

Reconstructia sânului este o intervenţie chirurgicală de restaurare a sânului care s-a pierdut in urma mastectomiei (extirparea totală a sânului) sau de corectare a defectelor apărute în urma sectorectomiei (extirparea parţială de ţesut mamar).

Reconstrucţia sânului - Ce reprezintă?

Prin reconstrucţia sânului se încearcă refacerea poziţiei sânului, volumului, formei, consistenţei şi, dacă este posibil, a sensibilităţii.
Operaţia de reconstrucţie a sânului se poate realiza cu ajutorul unui implant siliconic care se plasează sub piele şi sub muşchii pieptului, fie folosind piele, grăsime sau muşchi care provin din alta zonă a corplui sau o combinaţie a acestor tehnici.
 
Decizia asupra tehnicii privind reconstrucţia sânului ce s-ar potrivi cel mai bine ar trebui să ia în considerare următoarele aspecte: cantitatea de ţesut mamar înlăturat, starea ţesuturilor din zona operată, dacă persoana respectivă a urmat sau nu radioterapie, starea generală de sănătate, dacă există alergie la vreun madicament, ce tratamente au fost urmate şi care au fost medicamentele folosite, dacă persoana respectivă fumează sau este consumatoare de alcool etc.
 
Este aproape imposibil să se obţină o potrivire perfectă cu sânul natural dar rezultatele reconstrucţiei sânului pot conferi un aspect similar, cel puţin în cazul purtării unui sutien.
De asemenea, vor fi întotdeauna pe sân cicatrici lăsate de liniile de incizie, atât cea de la mastectomie, cât şi cea necesară reconstrucţiei sânului, vor apărea alte cicatrici pe corp, fie la nivelul spatelui, fie la nivelul abdomenului, lasate de intervenţia în zonele donatoare de lambouri.
Totodată, pentru obţinerea simetriei, de cele mai multe ori este necesară intervenţia de ridicare a sânului şi la nivelul celuilalt sân, intervenţie care se efectuează în altă şedinţă operatorie.
 
Pentru majoritatea pacientelor cu mastecomie, reconstrucţia sânului le îmbunătăţeşte imaginea şi încrederea în sine şi, bineînteles, calitatea vieţii după intervenţia chirurgicală. Reconstrucţia sânului nu restricţionează vreun tratament ulterior care ar putea fi necesar şi nu interferează cu chimioterapia sau terapia hormonală.
 
Reconstrucţia sânului are o mare încărcatura psiho-emoţională pentru o femeie care a pierdut sânul în urma unei ablaţii postneoplazice sau de altă natură.
 
Intervenţia chirurgicală pentru reconstrucţia sânului se practică sub anestezie generală, iar durata depinde de metoda reconstructivă aleasă, între 3 - 6 ore.
 

Reconstrucţia sânului - Tipuri

Reconstrucţia sânului folosind lambou musculocutan abdominal foloseşte ca zonă donatoare regiunea abdominală, de unde se recoltează muşchiul drept abdominal împreună cu grăsimea şi pielea de deasupra sa, ce rămâne ataşat de vasul său de sânge, apoi este tunelizat spre peretele toracic şi modelat pentru a forma protuberanţa mamară.
 
Reconstructia sânului folosind lambou musculocutan din regiunea toracodorsală de partea sănului de reconstruit foloseşte ca lambou muşchiul latissimus dorsi, cu pielea de deasupra sa, acesta rămânând ataşat de vasul său, care apoi se tunelizează spre zona de mastectomie şi reformează sânul împreună cu un implant mamar.
 
Reconstrucţia sânului folosind metoda expandării tisulare este o metoda mai simplă, dar este un proces de lungă durată.
 
Constă în plasarea sub pielea zonei de mastectomie a unui expander tisular (sac cu înveliş de silicon) care are ataşată o valvă prin care se introduce ser fiziologic treptat, în mai multe şedinte. Ulterior, printr-o nouă intervenţie chirurgicală, se extrage expanderul şi, în locul său se plasează un implant mamar de volum asemanator cu volumul expanderului. Această procedură poate dura 4 - 6 luni şi implică cel putin doi timpi operatori.
 
Indiferent de tipul de reconstrucţie a sânului, mamelonul şi areola se reconstruiesc într-un timp secundar, la cel puţin opt luni de la reconstrucţie.

Reconstrucţia sânului - Metoda

În timpul reconstrucţiei sânului, întrucât este o intervenţie de amploare este recomandabil ca spitalizarea să dureze cinci - şapte zile cel puţin, timp în care se observă evoluţia lamboului, se administrează antibiotice, antiinflamatorii, analgezice, antitrombotice, se fac pansamente zilnice şi mobilizare activă supravegheată.
 
La externare se vor da instrucţiuni despre modul de îngrijire a zonelor operate, reţeta cu medicaţie şi alte recomandări privind regimul de activitate în perioada postoperatorie.