Info SănătateaTV.ro: Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      08:42
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
În ce constă testul alergologic?

În ce constă testul alergologic?

22 iunie 2015    

Polenul, părul de animale, praful, florile, toate acestea sunt posibile surse de alergii.

Marea majoritate a populaţiei este alergică la ceva, fie că este vorba despre alergie la o substanţă chimică, de alergie la alimente sau de factori din mediul extern.

Unele alergii nu sunt prezente încă din momentul naşterii, ele putând fi declanşate pe parcursul vieţii.

Pentru a şti cu certitudine tipului alergenului trebuie să realizăm un test alergologic.

Testul alergologic poate fi de două tipuri: test de sânge sau un test cutanat.

Testul cutanat este cea mai utilizată metodă de stabilire a elementelor care ne produc reacţii alergice.

Alergiile – tipuri de factori alergeni

Alergia este o reacţie exagerată a sistemului imunitar în faţa unor antigeni care nu sunt bine toleraţi de organism. Alergiile sunt produse de alergeni proveniţi atât din aer cât şi din proteine, glucide pure sau metale.

Factorii care duc la declanşarea alergiilor sunt extrem de diverşi. Astfel, în timp ce unele persoane sunt alergice la căldură sau frig, altele sunt alergice la substanţele chimice existente în alimente, medicamente sau cosmetice, la veninul unor animale sau la diverşi factori biologici precum polenul, fructele, bacteriile, praful, părul de animale sau vaccinurile.

Teste alergologice - Sanguin şi cutanat

Testele alergologice de tip sanguin funcţionează prin depistarea în sânge a anticorpilor. Testul alergologic de tip sanguin măsoară nivelul de anticorpi din sânge pe care corpul îi produce ca răspuns la un alergen. Nivelul acestor anticorpi este de regulă mult mai mare în cazul persoanelor care suferă de astm.

Testul alergologic sanguin este indicat în situaţiile în care pacientul nu poate realiza un test alergologic de tip cutanat. Situaţiile în care nu este indicat ca pacientul să facă un test alergologic cutanat apar atunci când persoana respectivă ia anumite medicamente, precum antidepresivele, care reduc eficienţa testului cutanat, atunci când persoana respectivă are probleme dermatologice - eczeme, urticare sau atunci când aceasta suferă reacţii alergice severe.

Testele alergologice cutanate sunt cele mai folosite teste alergologice. Ele sunt folosite pentru a identifica atât alergenii din aer – seminţe, tutun, praf, păr de animale, pene, cât şi alergenii alimentari – ouă, lapte, alune, nuci, stridii sau peşte. De asemenea testul alergologic cutanat este folosit şi pentru a identifica alergiile la medicamente sau la veninul anumitor animale.

Testul alergologic – precauţii

Testul alergologic cutanat trebuie să fie realizat abia după ce pacientul a avut o întrevedere cu medicul pentru a-l informa pe acesta referitor la tipul de medicamente care îi sunt prescrise şi la medicamentele OTC pe care şi le procură singur din farmacie.

Consultul prealabil al medicului este obligatoriu deoarece pacientul trebuie să fie informat cu privire la anumite precauţii de care trebuie să ţină cont: să nu ia anumite medicament înainte de testul cutanat, precum antidepresivele, să nu consume băuturi care au în compoziţie cofeină, să nu mănânce sau să bea lichide în exces înainte de realizarea testului. De asemenea, acesta este momentul propice pentru ca pacientul să se informeze cu referire la posibilele reacţii adverse în urma realizării testului alergologic.

Testul cutanat – cum se realizează

Testul alergologic cutanat constă în introducerea, în special în zona braţului, subcutanat sau direct pe piele a unei cantităţi mici dintr-un alergen pentru a se vedea care este reacţia organismului la alergenul respectiv. În unele cazuri în zona înţepată nu apare niciun fel de reacţie, fapt ce sugerează lipsa unei alergii faţă de substanţa respectivă, în timp ce în alte cazuri pot apărea: prurit, tumefierea zonei sau sensibilizarea locului. Cu cât reacţia este mai intensă cu atât indiciul este mai concludent şi anume: există o reacţie alergică la stimulul respectiv. De regulă, după realizarea testului alergologic cutanat, zona înţepată este acoperită cu un material răcoros, sau cu o cremă pe bază de corticosteroizi, astfel încât posibilele reacţii adverse să fie estompate.

Tipuri de teste alergologice cutanate

Testul alergologic cutanat poate fi realizat în mai multe feluri: prin plasarea alergenului la nivelul pielii, prin introducerea alergenului în zona subdermică şi prin plasarea pe piele a unui plasture ce conţine un alergen, timp de una-trei zile.

Testul alergologic cutanat realizat prin plasarea unei picături din alergen pe piele este urmat de o etapă în care zona unde picătura a fost amplasată este înţepată astfel încât alergenul să pătrundă în piele.

Testul alergologic subcutanat constă în injectarea alergenului, într-o cantitate mică, sub piele. În cazul acestui test există riscul unui rezultat pozitiv fals.

Testul alergologic realizat prin plasarea unui plasture cu alergen pe piele, timp de mai multe zile, este folosit în special pentru stabilirea diagnosticului de dermatită de contact.