Info SănătateaTV.ro: Nivelul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pastrat printr-o ordonanta de urgenta Sondaj: Unul din doi romani care au dureri de spate nu merg la doctor din cauza lipsei de timp sau a banilor Nivelul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pastrat printr-o ordonanta de urgenta Sondaj: Unul din doi romani care au dureri de spate nu merg la doctor din cauza lipsei de timp sau a banilor Nivelul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pastrat printr-o ordonanta de urgenta Sondaj: Unul din doi romani care au dureri de spate nu merg la doctor din cauza lipsei de timp sau a banilor
Sâmbătă, 24 feb 2018      00:28
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Micoza inghinala, o afectiune cauzata de nerespectarea regulilor de igiena

Micoza inghinala, o afectiune cauzata de nerespectarea regulilor de igiena

12 august 2015    
Micoza inghinală, denumită şi intertrigo inghinal, este o afecțiune dermatologică care poate fi indusă de bacterii sau de infecții cu diferite ciuperci microscopice.
Micoza inghinală apare frecvent atunci când nu sunt respectate condițiile de igienă sau atunci când sunt folosite lenjeriile sintetice.
Micoza inghinală se dezvoltă deseori la pacienții cu diabet zaharat, la pacienții cu homeopatii, neoplazii sau la pacienții cu capacitate scăzută de apărare imunitară.

Micoza inghinală – Cauze

Micoza dezvoltată de tricophyton rubrum este cea mai frecventă  infecție din zona inghinală.
 
"Ea apare și se manifestă numai atunci când i se creează condiții favorabile. Micoza inghinală apare în condiții de umezeală, căldură sau întuneric. De asemenea, lenjeria din material sintetic favorizează apariția infecției. Astfel, chilotul din fibră sintetică, la fel și blugii, nu permit respirația zonei inghinale și de aceea apar leziuni dermatologice în această zonă", potrivit prof. univ. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog, șeful Departamentului Medicină Regenerativă de la Institutul de Medicină Comparată București.

Micoza inghinală – Semne și simptome

Intertrigo inghinal este o suferință tradusă prin roșeață, zemuire, prin mâncărime și stare de disconfort. Ea se întâlnește frecvent în zona inghinală, dar se poate extinde pe suprafețe mai mari în zona genitală și interfesier.
Un intertrigo candidozic se manifestă prin mâncărime și exudație.
La periferie are o colorație roz-trandafirie, cu leziuni la distanță de marginea aparentă de extensie a erupției dermatologice.

Micoza inghinală - Diagnostic

Pentru a pune diagnosticul de infecție micotică operațiunea este dificilă. De aceea, primul diagnostic este de intertrigo inghinal, urmând ca apoi să fie căutate elementele caracteristice micozei.
 
Micoza poate include o eritrasmă, o infecție cu candida sau o infecție cu ciuperci din categoria intertrigo, care pot fi depistate numai cu ajutorul unor teste de laborator. Astfel, pentru a depista sursa şi tipul infecției se realizează examene micotice, examene bacteriologice și o fungigramă, care vor ghida apoi medicul specialist spre forma de tratament. Prin intermediul examenelor de laborator medicul află la ce tipuri de antibiotice și anticandidozice este rezistentă bacteria.

Micoza inghinală - Tratament 

Tratamentul diferă în funcție de tipul infecției depistat la examenul de laborator. De exemplu, pentru candida se folosesc produse anticandidozice, iar pentru tricofiton este utilizat un agent antimicotic, în funcție de antibiogramă sau în funcție de experiențele medicului pe acea formă de infecție.
 
”Înainte de a începe orice tratament focarele de infecție trebuie sterilizate. Și aici vorbim despre partener sau despre propria lenjerie. Drept pentru care, vom căuta să folosim lenjerie intimă din fibră de bumbac, care poate fi fiartă și călcată. Pantalonii purtați în perioada cât am fost în suferință vor fi întorși pe dos și călcați pentru ca sămânța de ciupercă instalată să fie distrusă și să nu ne trezim că ne infectăm după tratament.”, a precizat prof. univ. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog, șeful Departamentului Medicină Regenerativă de la Institutul de Medicină Comparată București, în cadrul unui interviu acordat Sănătatea TV.
 
Uleiurile esențiale reprezintă un alt mod de tratament pentru micoza inghinală.
Uleiurile esențiale conțin elemente antimicotice care pot face ca pielea să fie mult mai sănătoasă și astfel să poată forma un scut de protecție împotriva bacteriilor, ciupercilor și fungilor.