Info SănătateaTV.ro: Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie
Sâmbătă, 17 mar 2018      14:28
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Boala Fox-Fordyce: simptome, cauze, tratament

Boala Fox-Fordyce: simptome, cauze, tratament

04 august 2015    

Boala Fordyce se caracterizează prin apariţia unor glande sebacee localizate la nivelul buzelor, în special a celei superioare şi se manifestă sub forma unor puncte gălbui.

Afecţiunea Fox-Fordyce se întâlneşte destul de rar şi este localizată în ariile tegumentare care conţin glande apocrine (acestea se găsesc în special în regiunea axilară şi inghinală).

Glandele apocrine secretă un compus care apare ca răspuns la stimulii sexuali şi de stres. Acest compus este ulterior descompus de bacteriile de pe tegument şi dau naştere unui miros specific.

Pubertatea este vârsta la care glandele apocrine se manifestă cel mai bine.

Boala Fox-Fodyce - Incidenţa

Boala Fox-Fodyce afectează femeile cu vârsta între 13 şi 35 de ani, manifestările înainte de această vârstă fiind destul de rare, la fel ca şi cele apărute la o vârstă mai târzie. Incidenţa bolii este de 9 ori mai mare la femei comparativ cu numărul bărbaţilor afectaţi.
Simptomele bolii Fox-Fordyce se manifestă printr-un prurit supărător care afectează odihna şi calitatea vieţii.

Boala Fox-Fordyce - Simptome

Boala Fox-Fordyce apare cu precădere la femei şi se manifestă de obicei sub influenţă hormonală. Această ipoteză este cea mai plauzibilă deşi nu a fost încă demonstrată. Totodată, există şi alţi factori care duc la apariţia bolii Fox-Fordyce cum ar fi influenţele emoţionale sau alterarea compuşilor din secreţia sudorală.
 
Indiferent de factorul responsabil pentru boala Fox-Fordyce, acesta determină apariţia unui dop de keratină în fundibulul foliculului pilos cu obstrucţia glandei apocrine şi anhidroza apocrină (lipsa secreţiei acestor glande). În momentul în care ductile excretorii ale glandelor se rup rezultă o inflamaţie intensă în ţesutul din jur.
 
Cauzele pruritului intens sunt extravazarea compuşilor din lichidul sudoral şi inflamaţia.

Boala Fox-Fordyce - Tratament

Pentru ameliorarea simptomelor bolii se administrează un tratament cu pilule contraceptive. Aplicarea locală de glucocorticoizi, clindamicină, retinoizi şi terapie cu raze ultraviolete pot da şi ele rezultate bune.
 
Terapiile de acest gen nu duc la vindecarea bolii, aceasta putând recidiva după un timp.
 
Tot un tratament pe termen scurt este şi administrarea orală de isotretinoin, pe durata a patru luni. În momentul în care tratamentul încetează, boala reapare în maximum 3 luni. Persoanele care prezintă boala Fox-Fordyce pot practica înotul ca formă de exerciţiu fizic.