Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      14:02
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Caderea parului – Cauze si simptome

Caderea parului – Cauze si simptome

22 iunie 2015    

Podoaba capilară este semnul frumuseţii şi cochetăriei pentru femei şi simbolul tinereţii şi virilităţii pentru bărbaţi. Căderea părului provoacă mai mult o traumă psihică decât fizică, deoarece alopecia este legată de trecerea anilor, de bătrâneţe sau de boală.

Căderea părului începe de fiecare dată cu doar câteva fire de păr căzute în chiuvetă sau rămase în pieptăn. Însă, cu timpul, firele de păr căzute sunt tot mai multe, iar pielea scalpului este tot mai vizibilă.

Alopecia, termenul medical pentru definirea căderii părului, poate fi rezultatul moştenirii ereditare, a administrării unor medicamente sau a existenţei unei boli. Căderea părului poate fi astfel resimţită de oricine fie că este vorba de femei, bărbaţi sau copii.

Alopecia androgenetică, cel mai întâlnit tip de alopecie, afectează o treime dintre femei şi bărbaţi. Calviţia este de regulă permanentă, deşi există şi tipuri de alopecie, precum alopecia areata, care este temporară.

Căderea părului apare la bărbaţi chiar din anii adolescenţei sau de la vârsta de 20 de ani. Căderea părului începe de regulă cu pierderea părului din zona tâmplelor, urmată de căderea părului din zona frunţii.

Căderea părului la femei se limitează de regulă la zona frontală, laterală şi cea din creştetul capului. Rareori femeile experimentează căderea completă a părului.

Alopecia cauzată de cicatrice este o afecţiune rară ce apare atunci când inflamaţiile afectează foliculii firului de păr, provocând chelirea completă a zonei respective. Uneori zona de calviţie este însoţită de durere şi de senzaţie de mâncărime.

 Cauzele căderii părului

Cauzele alopeciei sunt diverse, de la o alimentaţie deficitară şi până la infecţiile scalpului sau probleme psihiatrice.

Alimentaţia deficitară – lipsa de proteine din fier din dietă poate duce la căderea părului. Problemele de alimentaţie – bulimia, anorexia, pot cauza de asemenea căderea părului.
Medicaţia – anumite medicamente folosite pentru tratarea gutei, a artritei, a depresiei, a problemelor cardiace sau a hipertensiunii, pot avea ca efect secundar căderea părului. Contraceptivele pot avea de asemenea acest efect de cădere a părului.
Probleme de sănătate – unele probleme de sănătate, precum diabetul sau lupusul, se pot manifesta prin căderea părului.
Tratamentele medicale – chimioterapia şi terapia pe bază de radiaţii poate provoca apariţia alopeciei. În timpul acestor tratamente, creşterea unor noi fire de păr, sănătoase şi viguroase, poate fi afectată. După încetarea tratamentului de regulă părul reîncepe să crească.
Modificările hormonale – modificările şi dezechilibrele hormonale pot duce la căderea temporară a părului. Modificările hormonale pot avea drept cauză sarcina, naşterea, administrarea discontinuă a contraceptivelor, începutul menopauzei sau o glandă tiroidă hiperactivă sau din contră, “leneşă”.
Tratamentele cosmetice – chimicalele folosite pentru vopsirea părului, pentru decolorarea sau îndreptarea acestuia afectează părul şi îl subţiază.
Infecţiile scalpului – unele infecţii fungice ale scalpului pot invada firul de păr şi pielea capului ducând la căderea părului. În aceste situaţii părul începe să crească la loc după aplicarea unui tratament.
Tricotilomania – sindromul compulsiv al ruperii părului este o afecţiune mentală în care oamenii simt o dorinţă incontrolabilă de a-şi smulge părul din cap, de pe corp, din zona sprâncenelor sau chiar a genelor.