Info SănătateaTV.ro: Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      08:33
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cancerul de piele – Diagnostic si tratament

Cancerul de piele – Diagnostic si tratament

22 iunie 2015    

Cancerul de piele cauzat de creşterea anormală a celulelor pielii poate apărea în orice zonă a corpului.

Orice modificare de culoare, formă, textură, survenită la o aluniţă trebuie să atragă după sine un consult dermatologic de specialitate. De asemenea, atunci când constataţi că pe piele a apărut o aluniţă suspectă sau dacă aţi constatat că o aluniţă sângerează, trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la medic.

Cancerul de piele este diagnosticat în urma unei examinări fizice realizate în cabinetul medicului dermatolog. Există situaţii când medicul are nevoie de a mostră de piele din aluniţa suspectă, pentru realizarea unei biopsii.

Tratamentul cancerului de piele

Tratamentul cancerului de piele se realizează de medicul dermatolog, în colaborare cu doctorul oncolog.

Tratamentul cancerului de piele sau a leziunilor precanceroase ale pielii, cunoscute sub numele de keratoză actinică, variază în funcţie de tipul, dimensiunea, profunzimea şi localizarea leziunii. Adesea celulele anormale sunt îndepărtate chirurgical sau distruse cu ajutorul medicaţiei topice. Majoritatea tratamentelor împotriva cancerului de piele necesită numai o anestezie locală. În cazul în care este necesar un tratament suplimentar, opţiunile disponibile includ:

1. Îngheţarea. Medicul dermatolog poate distruge keratozele actinice şi unele cancere de piele depistate timpuriu prin îngheţarea lor cu ajutorul nitrogenului lichid – criochirurgie. În urma criochirurgiei ţesutul mort se desprinde după ce se dezgheaţă.

Tratamentul poate lăsa în urmă o cicatrice mică şi albă. În unele situaţii este nevoie de un tratament repetat pentru distrugerea ţesutului canceros în totalitate.


2. Terapia excizională. Acest tip de tratament al cancerului de piele este disponibil pentru orice tip de afecţiune malignă cutanată. Medicul dermatolog elimină printr-o excizie ţesutul canceros şi o porţiune din jurul pielii sănătoase.

În unele cazuri este necesar să se realizeze îndepărtarea unei mai mari porţiune de piele din jurul aluniţei. Pentru evitarea apariţiei cicatricelor, în special în zona feţei, este indicat ca înainte de un astfel de tratament al cancerului de piele să se apeleze la sfatul unui medic specialist în chirurgie reconstructivă.


3. Terapia cu laser. Tratamentul cancerului de piele folosind terapia cu laser se realizează astfel: o rază de lumină intensă şi precisă vaporizează excrescenţele pielii. Acest lucru se realizează fără ca ţesutul din jurul aluniţei să fie foarte afectat şi cu sângerare, tumefiere şi cicatrizare minimă.

4. Terapia cu radiaţii poate fi folosită pentru distrugerea carcinomului celular bazal sau scuamos în situaţiile în care chirurgia nu poate fi aplicată.


5. Chimioterapia este folosită pentru distrugerea celulelor canceroase. În cazul tipurilor de cancer care apare în zona superioară a pielii, cremele sau loţiunile care conţin agenţi anti-cancer pot fi aplicate direct pe piele.

Chimioterapia poate fi folosită pentru tratarea cancerului de piele care s-a răspândit şi în alte părţi ale corpului.

Tratamente ale cancerului de piele aflate în stadiu de cercetare:

Terapia fotodinamică – acest tip de tratament al cancerului de piele distruge celulele canceroase din piele cu ajutorul unei combinaţii de lumină de laser şi medicamente care fac celulele canceroase sensibile la lumină. Terapia fotodinamică pentru leziunile precanceroase ale pielii este disponibilă în urma unei prescriei realizate de medicul dermatolog.


Terapia biologică sau imunoterapia – medicamentele pentru imunoterapie se află încă în stadiu de cercetare pentru a se stabili eficienţa lor în tratarea melanomului sau a altor tipuri de cancer de piele.